Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2016

Έφτασε το «ερωτηματολόγιο» του ESM για τον μποναμά Τσίπρα





Το e-mail των θεσμών με τα ερωτήματα και τα σημεία στα οποία ζητούν διευκρινίσεις σχετικά με τον μποναμά Τσίπρα, την οποία ζήτησε το οικονομικό επιτελείο προκειμένου ο Ευ.Τσακαλώτος να απαντήσει συγκεκριμένα και σαφώς έφτασε, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομικών.

Ήδη βρίσκονται σε εξέλιξη εντατικές διαβουλεύσεις για τη σύνταξη της απάντησης-κειμένου δεσμεύσεων του Ευ.Τσακαλώτου, με στόχο να πειστούν οι δανειστές και να ξεπαγώσουν την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους.

Όπως επισήμαναν οι υψηλόβαθμες πηγές από το οικονομικό επιτελείο «υπάρχει ανταλλαγή απόψεων για το κείμενο των δεσμεύσεων Τσακαλώτου. Ακόμη δεν έχουμε στείλει τίποτε επίσημο, συνδιαμορφώνεται με τους δανειστές το κείμενο». Στόχος, όπως άφηναν να εννοηθεί οι ίδιοι, είναι η απάντηση της Αθήνας να καλύπτει και τις δύο πλευρές, κυβέρνηση και δανειστές.

Νωρίτερα, κυβερνητικός αξιωματούχος εκτιμούσε ότι στην ελληνική απάντηση θα δίδεται η διαβεβαίωση ότι δεν επηρεάζονται οι στόχοι του προγράμματος από τα μέτρα κοινωνικής στήριξης, επίσης ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται από το πρόγραμμα, καθώς και ότι πρόκειται για μια εφάπαξ παροχή. Ωστόσο πληροφορίες θέλουν να υπάρχει στην επιστολή και η δέσμευση για ισοδύναμα μέτρα που θα πρέπει να εφαρμόσει η κυβέρνηση σε περίπτωση δημοσιονομικών αποκλίσεων.

Σε ό,τι αφορά το χρόνο αποστολής των δεσμεύσεων Τσακαλώτου, παράγοντες του ESM εκτιμούσαν ότι η απάντηση της ελληνικής κυβέρνησης θα δοθεί πριν τα Χριστούγεννα.

Τελικό πολιτικό ορόσημο για την απόφαση ξεπαγώματος των βραχυπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους και την εφαρμογή τους είναι το Euroworking Group της 12ης Ιανουαρίου, προκειμένου να τηρηθεί και το χρονοδιάγραμμα του Eurogroup που όριζε την έναρξη εφαρμογής των παρεμβάσεων στο χρέος στην αρχή του νέου έτους.

Στην κυβέρνηση διατηρούν την αισιοδοξία τους ότι το θέμα θα κλείσει άμεσα χωρίς να χρειαστεί νέα σύγκληση του EWG ή έκτακτο Eurogroup και τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος θα ενεργοποιηθούν κατά πάσα πιθανότητα στις αρχές του 2017. Επαναλαμβάνουν δε δοθείσης ευκαιρίας ότι η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος δεν σχετίζεται με την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης.

Ωστόσο, το κλίμα των διαπραγματεύσεων και των διαβουλεύσεων Αθήνας δανειστών, τόσο για το ζήτημα του κοινωνικού πακέτου παροχών του Αλέξη Τσίπρα, όσο (και αυτό σαφώς είναι πιο κρίσιμο) και για την β' αξιολόγηση, δυναμιτίζεται από τις κόντρες με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Β.Σόιμπλε, αλλά και την επιμονή του ΔΝΤ σε νέες περικοπές σε ασφαλιστικό και φορολογικό.

Κυβέρνηση: Ξεπάγωμα των μέτρων την επόμενη εβδομάδα

η εκτίμηση είναι ότι μέσα στην επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει οριστική διευθέτηση του ζητήματος. Επιπροσθέτως, η εκτίμηση είναι πως δεν θα χρειαστεί συνεδρίαση κάποιου οργάνου για το ξεπάγωμα των μέτρων.

Το χθεσινό... κομφούζιο (σ.σ σχετικά με την επιστολή Τσακαλώτου) ήταν περισσότερο δημοσιογραφικό, παρά πραγματικό, υποστήριξε η ίδια πηγή. Και αυτό γιατί δεν υπήρχε απόφαση του EWG που να ζητά συγκεκριμένα πράγματα, ως εκ τούτου δεν θα μπορούσε να αποσταλεί επιστολή από την ελληνική πλευρά.

Στο ερώτημα αν έπρεπε να προηγηθεί διαβούλευση για τα κοινωνικά μέτρα, η κυβερνητική πηγή απάντησε: το τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται είναι αυτό που επιτρέπεται και απαγορεύεται από το Eurogroup.

Ενώ στο ερώτημα αν δόθηκε ...πάτημα από την κυβέρνηση στο γερμανικό υπουργείο Οικονομικών, αναρωτήθηκε: Υπάρχουν δυνάμεις που χρειάζονται πάτημα; Στο επόμενο ερώτημα, ότι στις Βρυξέλλες κάποιες πλευρές υποστηρίζουν ότι το Βερολίνο απλώς αναζητούσε αφορμή για το πάγωμα των μέτρων, ο κυβερνητικός αξιωματούχος απάντησε: Στις Βρυξέλλες έχουν μάλλον δίκιο.

Η β' αξιολόγηση κλείνει τον Ιανουάργιο αν...

Σε ό,τι αφορά τη β' αξιολόγηση, η ίδια πηγή σημείωσε ότι αν όλες οι πλευρές επιδείξουν εποικοδομητική στάση, μπορεί να υπάρξει λύση μέσα στον Ιανουάριο. Το βασικό θέμα που συζητείται είναι τα μέτρα που ζητά το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, δεν υπάρχει άλλος λόγος για καθυστέρηση, σύμφωνα με την Αθήνα.

Αν δεν υπήρχε το θέμα αυτό, η αξιολόγηση θα είχε κλείσει από τις 5 Δεκεμβρίου, πρόσθεσε ο ίδιος. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει επέλθει συμφωνία στα υπόλοιπα θέματα, π.χ. τα εργασιακά, διευκρίνισε πάντως, ενώ για τη δικαστική απόφαση της ΑΓΕΤ -Ηρακλής εκτίμησε πως κινείται σε θετική κατεύθυνση.

Η αισιοδοξία για το κλείσιμο της αξιολόγησης προκύπτει από τον πολιτικό συσχετισμό που πιέζει για λύση, δεν προκύπτει μόνο από την ελληνική κυβέρνηση, είναι ο πυρήνας της κυβερνητικής προσέγγισης.

Σε κάθε περίπτωση, το πρόβλημα δεν είναι τεχνικό, είναι πολιτικό, και άρα η λύση μόνο πολιτική μπορεί να είναι. Κάποιες συντηρητικές κυβερνήσεις δεν νιώθουν και τόσο άνετα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Όμως ο λαός κάθε χώρας αποφασίζει για την κυβέρνησή του και όχι οι εταίροι, διεμήνυσε η κυβερνητική πηγή.

«Κανείς δεν θέλει αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης»


Κανείς δεν θέλει αναζωπύρωση της ελληνικής κρίσης με τεχνητό τρόπο, και θα είναι τεχνητός ο τρόπος γιατί η ελληνική οικονομία εμφανίζει σημάδια ανάκαμψης (θετικοί ρυθμοί ανάπτυξης, υπεραπόδοση εσόδων κ.ά.), υποστήριξε η κυβερνητική πηγή.

Επιπλέον, η τεχνητή αναζωπύρωση του ελληνικού ζητήματος θα μπορούσε να προέλθει από την αδιάλλακτη στάση κάποιων για εσωτερική, δική τους πολιτική κατανάλωση. Δεν μπορεί η εσωτερική πολιτική σύγκρουση και οι κομματικές συγκρούσεις σε άλλες χώρες να καθορίζουν το ελληνικό πρόγραμμα από τη στιγμή που επιτυγχάνονται οι στόχοι του και η σελίδα γυρίζει, ήταν ένα ακόμη μήνυμα που στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου

Η τεχνητή κρίση αποσκοπεί στο να φανεί ένα σκληρό πολιτικό πρόσωπο στο εσωτερικό πολιτικό ακροατήριο, καθώς πιέζονται από την ακροδεξιά. Δεν μπορεί να είναι αποδεκτό ότι υπάρχουν δυνάμεις που επιδιώκουν την πτώση μιας κυβέρνησης σε άλλη χώρα θυμίζοντας το σκοτεινό παρελθόν της Ευρώπης, το οποίο πρέπει να αφεθεί στη λήθη, κατέληξε η κυβερνητική πηγή.

Στο θέμα της συμμετοχής του ΔΝΤ, η ελληνική κυβέρνηση θέλει από τον διεθνή οργανισμό να αποφασίσει τι θέλει, πάντως επέκταση του κόφτη δεν έχει τεθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είπε η ίδια πηγή.

Επισήμανε δε ότι το 2015 και το 2016 είναι η πρώτη φορά που επιτυγχάνονται οι στόχοι του ελληνικού προγράμματος.

Για τους ρυθμούς ανάπτυξης εκτίμησε πως το 2016 θα κλείσει, κατά πάσα πιθανότητα, με θετικό ρυθμό, παρά τις περί του αντιθέτου εκτιμήσεις και τις καταστροφολογικές προβλέψεις της Νέας Δημοκρατίας.

Την επίθεση στη ΝΔ συνέχισε ο κυβερνητικός αξιωματούχος λέγοντας ότι διαρκώς η κυβέρνηση ζητά την άποψη της ΝΔ για το αν συμφωνεί με τα μέτρα 4,2 δισ. που αξιώνει το ΔΝΤ, και τι λέει για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά η αξιωματική αντιπολίτευση δεν έχει δώσει απάντηση καθ' οιονδήποτε τρόπο. Θα έπρεπε να είχε τοποθετηθεί σαφέστερα, σύμφωνα με τον κυβερνητικό αντίλογο.

Η ΝΔ επιθυμεί διακαώς την αποτυχία της διαπραγμάτευσης, θέση που είναι επικίνδυνη για τη χώρα και όχι για την κυβέρνηση, υποστήριξε η ίδια πηγή.

Τελος, απαντώντας στη φήμες περί νέου δημοψηφίσματος σημείωσε ότι είναι διαφορετικό ένα δημοψήφισμα στο πλαίσιο συνταγματικής αναθεώρησης και διαφορετικό ένα δημοψήφισμα για το πρόγραμμα δημοσιονομικής προσαρμογής. Για το δεύτερο είναι ένα σενάριο που διαδόθηκε χωρίς πραγματικό υπόβαθρο, διευκρίνισε.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: