Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016


«Μεγάλη σύγκλιση στις σημερινές συναντήσεις με τους θεσμούς» - «Χρειάζεται ηρεμία» αναφέρουν πηγές του ΥΠΟΙΚ


Συνεχίζεται η διαπραγμάτευση για τα εργασιακά, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης. Αύριο, στις 11.00 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.


Αύριο, Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016, η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, θα μεταβεί στο Βερολίνο για να παραστεί στο συνέδριο του Κόμματος Ευρωπαικής Αριστεράς (ΚΕΑ). Στις 12 το μεσημέρι (τοπική ώρα), θα παραχωρήσει από κοινού με τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, συνέντευξη τύπου στους εκπροσώπους των γερμανικών και διεθνών ΜΜΕ.
Το πρόγραμμα συναντήσεων με τους επικεφαλής των θεσμών για αύριο Πέμπτη 15 Δεκεμβρίου 2016 διαμορφώνεται ως εξής:
15:00 Συνταξιοδοτικό
16:00 Δικαιοσύνη
18:30 Ενέργεια
19:30 Αγορές προϊόντων
20:30 Εξωδικαστικός Συμβιβασμός
«Θα εξηγήσουμε σε όποιον μας ρωτήσει, ότι η ενίσχυση των συνταξιούχων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, είναι εντός του μνημονιακού πλαισίου και πιστεύουμε ότι όταν δοθούν οι απαραίτητες εξηγήσεις θα καταλάβουν» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, αναφερόμενος στις ενστάσεις που εγείρουν οι Θεσμοί για το θέμα αυτό. Ο ίδιος πρόσθεσε, ότι οι ενισχύσεις αυτές θα ψηφισθούν αύριο στη Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία. Αύριο πάντως, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος και η υπουργός Εργασίας Εφη Αχτσιόγλου, πρόκειται να δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου στο Βερολίνο.
Στο μεταξύ, ολοκληρώθηκαν και οι σημερινές συναντήσεις του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών, στις οποίες συζητήθηκαν εκτός των άλλων, η Ελληνική Εταιρία Συμμετοχών και Περιουσίας καθώς και το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Σύμφωνα με αρμόδιες κυβερνητικές πηγές, υπήρξε αρκετά μεγάλη σύγκλιση για τα χρηματοοικονομικά θέματα και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ενώ προχωράει και το θέμα της Ελληνικής Εταιρίας Συμμετοχών.
Τα θέματα που θα συζητηθούν στο πλαίσιο των αυριανών συναντήσεων με τους εκπροσώπους των Θεσμών, θα είναι αγορές προϊόντων και η ενέργεια.
Σχετικά με τη μετάβαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου στο Βερολίνο που ήταν προγραμματισμένη εδώ και μέρες, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών διευκρίνιζαν, ότι ο υπουργός δεν έχει προγραμματισμένη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Διευκρίνιζαν επίσης, ότι ο ίδιος δεν θα είναι στη συνάντηση του πρωθυπουργού με την καγκελάριο Μέρκελ.
 
"Στα μάτια μου οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα"!
Η δήλωση του Ευρωπαίου επίτροπου, Πιερ Μοσκοβισί, αργά σήμερα το απόγευμα, στο γαλλικό πρακτορείο AFP, αποκαθιστά την πραγματικότητα και έρχεται σε αντίθεση με τους ακραίους κύκλους που προσπαθούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στη διαπραγμάτευση.
Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, AFP, οι όροι της συμφωνίας του Eurogroup δεν έχουν αλλάξει από τα μέτρα που αποφάσισε η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, ενώ ο Ευρωπαίος επίτροπος τόνισε η απαραίτητη ελάφρυνση του χρέους δεν έρχεται σε αντίθεση με την κοινωνική συνοχή που αναμένει ο ελληνικός λαός.
Ο επικεφαλής της πολιτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών, Τζιάνι Πιτέλα, δήλωσε:
«Οι δανειστές της Ευρωζώνης αποφάσισαν να αναστείλλουν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Πίσω από αυτή την επαίσχυντη απόφαση βρίσκεται το μοχθηρό χέρι του Σόιμπλε. Είναι απαράδεκτο να ανταλλάσσουμε δίκαια και αναγκαία κοινωνικά μέτρα, όπως η υποστήριξη στις πιο χαμηλές συντάξεις, με το ζήτημα του χρέους. Πολλοί κορυφαίοι οικονομολόγοι και το ΔΝΤ έχουν ήδη δηλώσει ότι το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο κι ότι πρέπει να τερματιστεί η λιτότητα. Ο ελληνικός λαός έχει ήδη συμβάλει αρκετά. Η χώρα δεν έχει ανάγκη από κυρώσεις, αλλά από επενδύσεις. Για το καλό των Ελλήνων και της ΕΕ οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης πρέπει να ξαναδούν αυτή τη σκανδαλώδη απόφαση. Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να υποστηρίξουμε τον ελληνικό λαό.»

Η Κομισιόν λαμβάνει υπόψη της την απόφαση του ESM και εξετάζει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τις ελληνικές αρχές

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κληθείς να σχολιάσει τη σημερινή απόφαση του Eυρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM)απάντησε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της ότι το συμβούλιο των διευθυντών του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αυτή τη στιγμή δεν είναι σε θέση να επιτρέψει την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος που εγκρίθηκαν από το Eurogroup την περασμένη εβδομάδα.
Προσωπικό της Επιτροπής βρίσκεται στην Αθήνα όπου εργάζεται με τους άλλους θεσμούς για την ολοκλήρωση της β΄ αξιολόγησης. Επιπλέον στο πλαίσιο αυτής της αποστολής εξετάζει τα μέτρα που ανακοινώθηκαν από τις ελληνικές αρχές.
Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τις δηλώσεις του εκπροσώπου του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας, τόνιζαν:
"Προφανώς όλα τα θέματα/μεταρρυθμίσεις συζητούνται με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης"
Κορυφαίο στέλεχος του υπουργείο Οικονομικών προσερχόμενο στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς συνέστησε ηρεμία ενώ ανέφερε πως συνεχίζονται οι συζητήσεις. Σε ερώτηση αν οι ξένοι ζητούν ισοδύναμα για τις παροχές που εξήγγειλε ο πρωθυπουργός, το ίδιος στέλεχος συνέστησε και σε αυτή την περίπτωση ηρεμία.
Πηγές από την Αθήνα, υποστηρίζουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη μια παρτίδα σκάκι με στόχο τη διαμόρφωση κλίματος εν όψει της τελικής φάσης διαπραγμάτευσης.

  Aναβολή της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μέχρι την ολοκλήρωση της έκθεσης των θεσμών, τον Ιανουάριο

Την αναβολή της εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος μέχρι τον Ιανουάριο, οπότε αναμένεται η ολοκληρωμένη έκθεση των θεσμών, ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος Τυπου του προέδρου του Eurogroup, Μισέλ Ρέινς στο Twitter.
«Οι θεσμοί κατέληξαν πως οι πράξεις της ελληνικής κυβέρνησης φαίνονται να μην είναι συμβατές με τις συμφωνίες μας», ανέφερε ο ίδιος, προσθέτοντας πως μετά από ενστάσεις κάποιων κρατών-μελών «δεν επιτεύχθηκε ομοφωνία για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων».
«Περιμένουμε την ολοκληρωμένη έκθεση των θεσμών το Ιανουάριο», κατέληξε ο Μ. Ρέινς.
Ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ESM) και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) αναστέλλουν προσωρινά τις αποφάσεις τους για την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε εκπρόσωπος του ESM.
Συγκεκριμένα ο εκπρόσωπος του ESM εξήγησε ότι προκειμένου να εφαρμοστούν τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που υιοθέτησε το Eurogroup για την Ελλάδα, χρειάζεται επίσημη απόφαση από τα διοικητικά όργανα του ESM και του ΕFSF.
«Σε συνέχεια των πρόσφατων προτάσεων από την ελληνική κυβέρνηση να δαπανήσει περαιτέρω δημοσιονομικούς πόρους για τις συντάξεις και το ΔΝΤ, τα διοικητικά μας όργανα αναστέλλουν προσωρινά τις αποφάσεις. Οι θεσμοί αξιολογούν την επίπτωση των αποφάσεων της ελληνικής κυβέρνησης σε σχέση με τις δεσμεύσεις και τους στόχους του προγράμματος του ESM. Οι διευθυντές και διοικητές του ΕFSF και του ESM θα αναλύσουν την αξιολόγηση των θεσμών και εν συνεχεία θα αποφασίσουν πώς θα προχωρήσουν", ανέφερε ο εκπρόσωπος του ESM. 

Δυσαρέσκεια της ελληνικής πλευράς για το ΔΝΤ

Ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Τρίτης η πρώτη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλωτου και τον επικεφαλής των θεσμών, οι οποίοι κατέφθασαν σήμερα στην Αθήνα. Σύμφωνα με ανώτατο παράγοντα του υπουργείου Οικονομικών καθορίστηκαν μία σειρά από επόμενες συναντήσεις, τόσο σε τεχνικό όσο και σε επίπεδο επικεφαλής με βασικό στόχο να ολοκληρωθούν όσα περισσότερα ζητήματα εκκρεμούν κυρίως για τον προϋπολογισμό του 2018 καθώς για την επόμενη χρονιά όλα είναι συμφωνημένα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ελληνική πλευρά εξέφρασε τα παράπονά της προς στο ΔΝΤ, λέγοντας χαρακτηριστικά “ δεν γίνεται να διεξάγεται συζήτηση μέσω blogging” κάτι το οποίο επισήμαναν και οι Ευρωπαίοι εταίροι.
Η συνάντηση της Τρίτης ήταν η πρώτη του νέου γύρου συζητήσεων στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης για την δεύτερη αξιολόγηση και διήρκησε περισσότερο από 3 ώρες. Η απάντηση που δόθηκε από τη πλευρά του ΔΝΤ, σύμφωνα με τις ίδιες αρμόδιες πηγές, ήταν ότι το Ταμείο δεν ήθελε να δυσκολέψει την διαπραγμάτευση αλλά να καταγράψει τις θέσεις του. Με βάση την ενημέρωση που έγινε από αρμόδια κυβερνητικά στελέχη ο στόχος του νέου γύρου συζητήσεων με τους επικεφαλής των Θεσμών είναι τις επόμενες ημέρες να κλείσει η συμφωνία για όσο τον δυνατόν περισσότερα σημεία του Staff Level Agreement. Μεταξύ αυτών είναι και ο προϋπολογισμός του 2018. Οι συναντήσεις θα συνεχισθούν τις επόμενες ημέρες σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων και επικεφαλής των Θεσμών. Αρμόδιες πηγές επιβεβαίωσαν ότι στη σημερινή συνάντηση έγινε συζήτηση και για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων και την αναστολή της αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά του Βόρειου και Ανατολικού Αιγαίου (πηγές: Αυγή, ΑΠΕ - ΜΠΕ).

Δεν υπάρχουν σχόλια: