Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Ελληνική «τορπίλη» στις διεθνείς αγορές - «Βουτιά» πάνω από 3% για τον Dax

Ελληνική «τορπίλη» στις διεθνείς αγορές - «Βουτιά» πάνω από 3% για τον Dax


Με μεγάλη πτώση άρχισαν σήμερα οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, μετά μια παρόμοια αντίδραση στα ασιατικά χρηματιστήρια, λόγω της ελληνικής κρίσης.

Οι επενδυτές εκφράζουν φόβους για τους σοβαρούς κινδύνους εξόδου της χώρας από την Ευρωζώνη μετά την αποτυχία των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τους πιστωτές της. Η Ελλάδα έκλεισε τις τράπεζες και επέβαλε έλεγχο στην κίνηση κεφαλαίων, με τη χώρα να οδηγείται ολοταχώς πως τη στάση πληρωμών, σημειώνει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE-100 υποχώρησε κατά 2,20% για να διαμορφωθεί στις 6.605,18 μονάδες, μερικά λεπτά μετά την έναρξη των συναλλαγών.
Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 άνοιξε με πτώση 4,7% για να διαμορφωθεί στις 4.821,45 μονάδες.
Στη Φραγκφούρτη, ο βασικός δείκτης Dax άνοιξε με πτώση 0,76% αλλά γρήγορα υποχώρησε κατά 3,97% για να διαμορφωθεί στις 11.036,53 μονάδες μερικά λεπτά μετά την έναρξη.
Ασία
Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν στην Ασία, όπως και τα ασιατικά χρηματιστήρια που ανησυχούν για την ελληνική κρίση χρέους.
Η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου (WTI) για παράδοση τον Αύγουστο υποχώρησε κατά 82 σεντς για να διαμορφωθεί στα 58,81 δολάρια/βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο Brent της Βόρειας Θάλασσας, επίσης για παραδόσεις Αυγούστου, υποχώρησε κατά 70 σεντς ανά βαρέλι.
Τα ασιατικά χρηματιστήρια κατέγραφαν και αυτά απώλειες, όπως και το ευρώ, λόγω της ανησυχίας για την πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Στα μέσα της συνεδρίασης το Σίδνεϊ είχε πτώση 1,81%, η Σεούλ 1,45%, η Ταϊπέι 1,90%, ενώ το Χονγκ Κονγκ στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης είχε πτώση 3,63%.
Με πτώση ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τόκιο εξαιτίας των ανησυχιών για την ελληνική κρίση. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 596,20 μονάδες, σε ποσοστό 2,9%, και διαμορφώθηκε στις 20.109,95 μονάδες.
"Είναι οι συνέπειες μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να κάνει δημοψήφισμα και η κατάσταση αυτή αναμένεται να διαρκέσει αυτή την εβδομάδα", ανέφερε η United Overseas Bank of Singapore σε ανακοίνωσή της.
Ο Ντάνιελ Ανγκ, αναλυτής της Phillip Futures στη Σιγκαπούρη, εκτιμά ότι η αποδυνάμωση του ευρώ "θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέα πτώση της τιμής του αργού πετρελαίου".

Δεν υπάρχουν σχόλια: