Δευτέρα 15 Ιουνίου 2015

Spiegel: Η Μέρκελ να αποσύρει τον Σόιμπλε - Θέλει να διασπάσει την ΕΕ

Άνγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε
Άνγκελα Μέρκελ και Βόλφγκανγκ Σόιμπλε

“ 
Κεραυνοί Spiegel για Σόιμπλε ”
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εργάζεται πάνω στο σχέδιο της διάσπασης της ΕΕ, με το ίδιο σθένος που πριν από 25 χρόνια ασχολήθηκε ενεργά για την επανένωση της Γερμανίας.

Το γερμανικό περιοδικό Spiegel, με ένα άρθρο που δεν θα έλεγε κανείς πως είναι φιλικό προς τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ, ζητάει από την Άνγκελα Μέρκελ να τον αποσύρει από τις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, καθώς φαίνεται πως ο σκοπός του είναι να διαιρέσει την ΕΕ και όχι να την ενώσει.

«Σε αντίθεση με ό,τι είχε κάνει πριν από 25 χρόνια, τότε που επανενώθηκε η Γερμανία, σήμερα, ο Σόιμπλε συμπεριφέρεται σαν να είναι ο βασικός άνθρωπος που έχει αναλάβει μια εργασία. Στην περίπτωση της Γερμανίας ξεπέρασε όλες τις οικονομικές παραμέτρους και δέχθηκε να υπογράψει το χαρτί που ένωνε την τότε Δυτική Γερμανία με την Ανατολική, κάτω από το ίδιο νόμισμα. Κι όμως, παρά τα δεινά του παρελθόντος υπέγραψε εκείνο το χαρτί και όχι γιόρτασαν την επανένωση της Γερμανίας. Πάνω από όλα ήταν η πολιτική θέληση που κινητοποίησε τις εξελίξεις Ο Σόιμπλε, 25 χρόνια μετά, λειτουργεί με την ίσια θέρμη για τη διαίρεση της Ευρώπης», αναφέρει το αρκετά σκληρό άρθρο του Spiegel.

Μάλιστα, αναφέρει πως στην πραγματικότητα ο Σόιμπλε λειτουργεί ενάντια στις αποφάσεις της Συνθήκης του Μάαστριχτ, καθώς σύμφωνα με αυτή τελειώνουν οι διαιρέσεις της Ευρώπης και η ήπειρος οδηγείται σε ένα επίπεδο αλληλεγγύης μεταξύ των ανθρώπων, έτσι ώστε να ενδυναμωθεί η κουλτούρα, οι παραδόσεις και η ιστορία τους.

Να παραδοθεί η Ελλάδα

Το Spiegel αναφέρει πως ο Σόιμπλε ζητάει την παράδοση της Ελλάδας, αλλά αυτή τη στιγμή η χώρα βρίσκεται σε ένα οικονομικό τέλος. Έτσι, αντί να ενδυναμωθεί η αλληλεγγύη μεταξύ των λαών, ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ καταστρώνει πλάνα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ και συνιστά στους Ευρωπαίους εταίρους να πράξουν το ίδιο. «Ο Σόιμπλε έχει δώσει στον εαυτό του το ρόλο του ανθρώπου που επιβάλει την τάξη και θέτει τις αρχές. Άρα, η Ελλάδα πρέπει να παραδοθεί».

Οι μικρόμυαλοι

Το άρθρο αντιτείνει: «Η Ελλάδα δεν μπορεί να παραδοθεί. Αν ο Σόιμπλε είχε την ίδια άποψη και στην περίπτωση της Γερμανίας, τώρα δεν θα είχαμε ενωθεί. Η Ελλάδα δεν πρέπει να τιμωρηθεί. Ναι, η ίδια έθεσε τον εαυτό της σε αυτή την κατάσταση. Ναι, οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών της ΕΕ θα χρειαστεί να πληρώσουν ξανά για να σωθεί η Ελλάδα και να βγει από αυτό το μπάχαλο στο οποίο έχει πέσει. Αλλά οι άλλες χώρες μπορούν να το αντέξουν. Κι εδώ στη Γερμανία χρειάστηκε μεγάλες πόλεις να πληρώσουν για άλλες μικρές και μόνο κάποιοι μικρόμυαλοι το είδαν ως λάθος».

Ο αρθρογράφος αναφέρει πως ο Σόιμπλε βρίσκει άλλοθι στη σκληρή γραμμή που ακολουθεί, στην αντιπαθητική στάση της ελληνικής κυβέρνησης, αλλά του υπενθυμίζει ότι ο γραμματέας της τότε Ανατολικής Γερμανίας, Γκίντερ Κράουζε, με τον οποίο χρειάστηκε να συνομιλήσει, δεν ήταν και ο καλύτερος άνθρωπος του κόσμου. «Αυτό δεν μπορεί να είναι το κριτήριο», σημειώνει χαρακτηριστικά.

Να τον βγάλει η Μέρκελ

Για να καταλήξει το άρθρο με μια πρόταση προς τη Μέρκελ. «Θα ήταν καλό έναν ο Σόιμπλε θυμηθεί τι έκανε πριν από 25 χρόνια. Εάν δεν το κάνει, τότε θα ήταν καλύτερο η Μέρκελ να τον βγάλει εκτός των διαπραγματεύσεων – κάτι που ήδη φημολογείται».

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: