Πέμπτη 11 Ιουνίου 2015

Τσίπρας Μέρκελ και Ολάντ έδωσαν χέρια! Μόνο ο «διάολος» (Σόιμπλε) μπορεί να χαλάσει πλέον τη συμφωνία (UPD)

 

ΔΗΛΩΣΕΙΣ Α.ΤΣΙΠΡΑ:«ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΟΥΛΗΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ ΓΙΑ ΝΑ ΕΡΘΕΙ ΜΙΑ ΛΥΣΗ» (ΒΙΝΤΕΟ)

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η τρομερής συνάντηση μεταξύ του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα της Γερμανίδας καγκελαρίου Αγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ στις Βρυξέλες.

Ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας αποχωρώντας από το χώρο της συνάντησης δήλωσε:
«Σήμερα είχα τη δυνατότητα να συναντήσω τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζ.Κ. Γιουνκερ άλλα και την κυρία Μερκελ και τον κύριο Ολάντ .
Οι συζητήσεις έγιναν  έγιναν σε ένα πολύ καλό φιλικό και εποικοδομητικό κλίμα όπως πάντα με στόχο να  εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες για να γεφυρωθούν  οι εναπομείνασες διαφορές, έτσι ώστε  να προχωρήσουμε το επόμενο διάστημα σε μια λύση.
Νομίζω ότι η ηγεσία της Ευρώπης  αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δώσουμε μια λύση που θα φέρει στην Ελλάδα κοινωνική συνοχή ασφάλεια ανάπτυξη αλλά και με χρέος βιώσιμο» 
Αυτό που μεταδίδεται είναι ότι επικράτησε ένα κλίμα συμφωνίας σε όλα τα επίπεδα μεταξύ των τριών ηγετών αν και είναι γεγονός ότι o Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β.Σόιμπλε εξακολουθεί να αντιδρά και είναι ο μόνος που θα μπορούσε να την τορπιλίσει αν και αυτό δεν φαίνεται πλέον πιθανό.
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές υπήρξε εποικοδομητικό κλίμα και αποφασίστηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών σε τεχνικό επίπεδο για την έγκαιρη επίτευξη συμφωνίας ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη και με βιώσιμο χρέος.
Η κρίσιμη συνάντηση ξεκίνησε στις 11 το βράδυ και ολοκληρώθηκε δύο ώρες μετά.
Εν μέσω φημών για επικείμενη συμφωνία με αμοιβαίες υποχωρήσεις, γίνονται σκληρά παζάρια, κυρίως ως προς το ύψος του πλεονάσματος με την ελληνική κυβέρνηση να επιδιώκει να είναι κάτω από 1% για το 2015 ώστε να είναι μικρότερης έκτασης τα μέτρα.
Παρόλα αυτά φαίνεται ότι οδεύουμε σε τελική λύση και τα νούμερα θα διαμορφωθούν ανάλογα με την πολιτική βούληση όλων των πλευρών και τέτοια υπάρχει αρκετή.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι έπεσε και η πρόταση της Αθήνας για εννεάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης αλλά και για σχέδιο αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους.
Η Γερμανίδα καγκελάριος, αλλά και ο Γάλλος πρόεδρος δεν έκαναν δηλώσεις, ωστόσο, οι δημοσιογράφοι που καλύπτουν τη συνάντηση στις Βρυξέλλες σχολίασαν το γεγονός ότι η Ανγκελα Μέρκελ αποχώρησε χαμογελαστή από το κτίριο.
Die Welt: Η διάσωση της Ελλάδας προτεραιότητα για την Μέρκελ
Η διάσωση της Ελλάδας είναι κορυφαία προτεραιότητα για την καγκελάριο της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Die Welt.
Όπως υπογραμμίζει η γερμανική εφημερίδα, η κ. Μέρκελ είναι περισσότερο από ποτέ αποφασισμένη να συμβάλλει στην διάσωση της Ελλάδος.
Μάλιστα, η καγκελάριος της Γερμανίας φέρεται να έχει διαφορετική άποψη από τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ είναι στην ίδια γραμμή με τον αντικαγκελάριο και υπουργό Οικονομίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, όπως τονίζει η Die Welt.
Αυτός είναι και ο λόγος που συζήτησε με τον κ. Γκάμπριελ και όχι με τον κ. Σόιμπλε το θέμα της Ελλάδος στη καγκελαρία, για να υπάρχει κοινή γραμμή στην επικείμενη ψηφοφορία στη Βουλή, προσθέτει το δημοσίευμα.
Η αντιμετώπιση της κρίσης χρέους στην Αθήνα είναι κορυφαία προτεραιότητα της κ. Μέρκελ, επαναλαμβάνει η εφημερίδα και στο θέμα αυτό χρειάζεται τον κ. Γκάμπριελ περισσότερο από ποτέ .
Καταλήγοντας, το δημοσίευμα αναφέρει ότι φαίνεται πως  Α.Μέρκελ και Β.Σόιμπλε δεν ενεργούν πλέον από κοινού.



Δεν υπάρχουν σχόλια: