Δευτέρα 29 Ιουνίου 2015

Capital Controls: Κλειστές τράπεζες για 6 εργάσιμες μέρες και με 60 ευρώ όριο αναλήψεων. Χωρίς ΑΤΜ τη Δευτέρα

Επιβολή ελέγχου κεφαλαίων στις ελληνικές τράπεζες από Δευτέρα. Θα παραμείνουν κλειστές τουλάχιστον μέχρι τις 06/07. Δεν θα ανοίξει ούτε το χρηματιστήριο. Πληροφορίες για όριο αναλήψεων 50-60 ευρώ. Από Τρίτη θα λειτουργήσουν τα ATMs
Ξεκινούν οι έλεγχοι κεφαλαίων (Capital Controls) από αύριο Δευτέρα στις ελληνικές τράπεζες για να αντιμετωπιστούν οι εκροές καταθέσεων και να αποφευχθεί ο πανικός. Κλειστό θα είναι και το Χρηματιστήριο Αθηνών.
Σύμφωνα με κύκλους του ΥΠΟΙΚ, οι τράπεζες θα κλείσουν για τουλάχιστον 6 εργάσιμες μέρες, ενώ θα μείνουν κλειστές και τη Δευτέρα 6/7, μια μέρα μετά τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με πληροφορίες το όριο αναλήψεων θα είναι 60 ευρώ την ημέρα, ωστόσο καλό είναι να περιμένουμε τις επίσημες ανακοινώσεις.
Επίσης τη Δευτέρα, δεν θα υπάρχει πρόσβαση ούτε στα ATMs για τεχνικούς λόγους, καθώς πρέπει να γίνει προσαρμογή στις νέες αποφάσεις. Οπότε ATMs θα έχουμε ξανά από Τρίτη.
Η επιβολή capital controls έχει στόχο τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος. Τα μέτρα θα τεθούν σε ισχύ με τη μορφή τραπεζικής αργίας (bank holiday), ώστε να απορροφηθούν οι κραδασμοί στο τραπεζικό σύστημα. Η τραπεζική αργία θα προβλέπεται με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου
Νωρίτερα είχε δημιουργηθεί σύγχυση με τις δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Αρχικά μεταδόθηκε ότι θα επιβληθεί έλεγχος κεφαλαίων, ωστόσο στη συνέχεια το διέψευσε. Λίγες ώρες αργότερα ανακοινώθηκε η απόφαση για έλεγχο κεφαλαίων.
Τι είναι τα Capital Controls
- Τα capital controls είναι η επιβολή περιοριστικών μέτρων στην κίνηση κεφαλαίων στις τράπεζες.
- Τα capital controls είναι μια πολύ δύσκολη απόφαση, καθώς έρχεται σε πλήρη αντιδιαστολή με μια από τις βασικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ενωσης, εκείνη της ελεύθερης κίνησης κεφαλαίων.
- Η απόφαση για capital controls λαμβάνεται κάτω από αυστηρές προϋποθέσεις, για λόγους που σχετίζονται με το δημόσιο συμφέρον και τη δημόσια ασφάλεια, ως ύστατο μέτρο θωράκισης της οικονομίας.
- Όπως ορίζει το νομικό πλαίσιο του 1993, την αρμοδιότητα για τα capital controls την έχει ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, αλλά η απόφαση δεν μπορεί να εφαρμοστεί εάν δεν συναινέσει ο υπουργός Οικονομικών και δεν χορηγήσει τη σχετική έγκριση η Κομισιόν.
- Τα capital controls επιβάλλονται μόνο όταν υπάρχει φόβος πως οι τράπεζες δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν μπροστά σε ένα μαζικό κύμα φυγής καταθέσεων.
- Για να επιβληθούν τα capital controls θα πρέπει προηγουμένως η ΕΚΤ να έχει σταματήσει να στηρίζει τις τράπεζες μέσω του ELA.
Όσα πρέπει να ξέρετε για τα Capital Controls
Περισσότερα: Capital Controls

Δεν υπάρχουν σχόλια: