Τρίτη 23 Ιουνίου 2015

Τσίπρας μετά τη Σύνοδο: Πρόταση βιώσιμης λύσης με αναπτυξιακή προοπτική, η μπάλα στο γήπεδο των Ευρωπαίων (Video)







"Οι ελληνικές προτάσεις έγιναν αποδεκτές από τους θεσμούς ως βάση συζήτησης, η μπάλα βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας" δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, λίγη ώρα μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες.
«Σήμερα καταθέσαμε την πρόταση μας στους θεσμούς, μια πρόταση με ισοδύναμα μέτρα που έχει ως βασικό κριτήριο την κοινωνική δικαιοσύνη. Για πρώτη φορά τα βάρη δεν πηγαίνουν σε μισθωτούς και συνταξιούχους» τόνισε ο πρωθυπουργός, συμπληρώνοντας: "Προστατεύουμε συντάξεις και μισθούς, προστατεύουμε τη μέση ελληνική οικογένεια». Οι ελληνικές προτάσεις αποσκοπούν στο να επωμιστούν τα βάρη αυτοί που μπορούν να τα επωμιστούν, προκειμένου να βγούμε από την κρίση. Οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν για τις επόμενες δύο ημέρες, καθώς η ελληνική κυβέρνηση δεν επιθυμεί αποσπασματική, αλλά συνολική και βιώσιμη λύση, που θα συνοδεύεται από ισχυρό αναπτυξιακό πακέτο και η οποία (λύση) θα καθιστά βιώσιμη την ελληνική οικονομία και δίνει την ικανότητα στη χώρα να σταθεί ξανά στα πόδια της. Στόχος μας είναι να εξασφαλίσουμε τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το μεσοπρόθεσμο διάστημα".
Και ο Αλέξης Τσίπρας έκλεισε τις δηλώσεις του (λόγω της περασμένης ώρας, δεν απάντησε σε ερωτήσεις) χρησιμοποιώντας μία φράση που τις προηγούμενες μέρες βρισκόταν συνεχώς στα στόματα πολλών Ευρωπαίων ηγετών και αξιωματούχων, λέγοντας: "Μετά απ' όλα αυτά, έχω την αίσθηση -για να χρησιμοποιήσω μία φράση που χρησιμοποιούν οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι- ότι πλέον η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας".




Γιούνκερ - Τουσκ: Ουσιαστικά βήματα προς συμφωνία

Συνέντευξη τύπου παραχώρησαν μετά την ολοκλήρωση της συνόδου κορυφής οι κ. Γιούνκερ, Τουσκ και η Ανγ. Μέρκελ. Τόσο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συνέκλιναν στο ότι έγιναν ουσιαστικά βήματα προς τη συμφωνία.
Πιο συγκεκριμένα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ δήλωσε ότι δεν υπάρχει καμία παράταση, ενώ εκτίμησε ότι υπάρχει πρόθεση αυτή την εβδομάδα να οριστικοποιηθεί η διαδικασία, ενώ πρόσθεσε ότι τώρα πρέπει να μπούμε σε λεπτομέρειες.
Ενώ ο Ντ. Τουσκ δήλωσε ότι "όλα τα συμβαλλόμενα μέρη επιθυμούν λύση". «Στο πλαίσιο της συνεργασίας, ευελπιστώ να έχουμε αποτέλεσμα που θα παρουσιαστεί την Τετάρτη το βράδυ».



Ανγ. Μέρκελ: Δεν μιλήσαμε για τρίτο πρόγραμμα, πρώτα η συμφωνία από το ελληνικό κοινοβούλιο

Ερώτηση που τέθηκε για το θέμα του χρέους δεν  απαντήθηκε από τον κ. Γιούνκερ, ενώ σε αντίστοιχη ερώτηση η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι δεν υπάρχει άμεση ανάγκη για διευθέτηση του ζητήματος του χρέους ενώ επέμεινε ότι το χρέος είναι βιώσιμο μέχρι αυτή τη στιγμή. "Δεν τίθεται εδώ και τώρα να συζητήσουμε το θέμα του χρέους. Μιλάμε για τη χρηματοδότηση" συμπλήρωσε.
"Δεν μιλήσαμε για τρίτο πρόγραμμα. Η ελληνική πλευρά είπε πως δεν θέλει τρίτο πρόγραμμα. Μιλήσαμε για την ολοκλήρωση και τη χρηματοδότηση του δευτέρου" πρόσθεσε η γερμανίδα καγκελάριος συμπληρώνοντας ότι "όταν θα υπάρξει συμφωνία σε μέτρα και χρηματοδότηση, τότε θα φτάσουμε σε αυτή τη συζήτηση».
Πρέπει να εργαστούμε σκληρά γιατί ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ότι στόχος είναι Τετάρτη βράδυ να έχουμε Eurogroup και να παρουσιαστούν αποτελέσματα, πρόσθεσε.
"Στόχος είναι να γίνει κανονικά Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη - Παρασκευή, να έχουμε τις θέσεις των θεσμών και τη θέση της Ελλάδος, είπε η Ανγ. Μέρκελ. "Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμα, ο χρόνος πιέζει, πρέπει να δουλέψουμε με συνεκτικό τρόπο".

Φρ. Ολάντ: Ζητούμενο να βρεθεί μια συνολική και βιώσιμη λύση

"Ζητούμενο να βρεθεί μία συνολική και βιώσιμη λύση" δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρ. Ολάντ συμπληρώνοντας ότι το θέμα της Ελλάδας δεν θα πρέπει να βρεθεί ξανά τους επόμενους μήνες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο". Επανέλαβε ότι η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στο ευρώ. "Η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της τελευταίες ημέρες, αν και ξέρουμε ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι δύσκολη".




Κρ. Λαγκάρντ: Υπάρχει περιθώριο για διαπραγμάτευση




Σε δηλώσεις της μετά τη σύνοδο κορυφής η Κριστίν Λαγκάρντ εκτίμησε ότι βαδίζουμε προς μια εποικοδομητική έκβαση σημειώνοντας ωστόσο ότι απαιτείται σκληρή δουλειά. Η διευθύντρια του ΔΝΤ συμπλήρωσε «Υπάρχει περιθώριο για διαπραγμάτευση».
 
Κατ. Μπρ

Δεν υπάρχουν σχόλια: