Παρασκευή 19 Ιουνίου 2015

Υπογράφτηκε η συμφωνία για τον ελληνορωσικό αγωγό





Υπογράφηκε το πρωί της Παρασκευής από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη, και από τον υπουργό Ενέργειας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αλεξάντερ Νοβακ, το Μνημόνιο Συνεργασίας για την κατασκευή και λειτουργία του αγωγού με ρωσικό φυσικό αέριο που θα περάσει μέσα από το ελληνικό έδαφος. Το έργο θα ονομάζεται «Νέος Ευρωπαϊκός Αγωγός»

Οι δύο πλευρές εξήγγειλαν τη δέσμευση τους να υποστηρίξουν και να διευκολύνουν με όλα τα νόμιμα μέσα που διαθέτουν την υλοποίηση του έργου υποδομής φυσικού αερίου με την ονομασία «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός» στην ελληνική επικράτεια.
Χαιρέτισαν τη σύσταση της νέας Μεικτής Εταιρείας (Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού) για την άμεση υλοποίηση του «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός» με την συμμετοχή ως στρατηγικών επενδυτών (ή ιδρυτών), της VEB Capital και της «Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων ΑΕ - ΔΕΠΕΝΕ Α.Ε.», μιας νέας εταιρείας του Ελληνικού Δημοσίου, με μοναδικό μέτοχο το Ελληνικό Δημόσιο, και με σκοπό την προώθηση και συμμετοχή σε επενδύσεις αγωγών φυσικού αερίου και άλλα έργα υποδομών, για την οικονομική ανάπτυξη.
Επισήμαναν ότι η νέα Κοινή Εταιρεία Ειδικού Σκοπού θα είναι ο ιδιοκτήτης του «Νότιος Ευρωπαϊκός Αγωγός» και θα έχει την ευθύνη για το σχεδιασμό, χρηματοδότηση, κατασκευή, λειτουργία και συντήρηση του Έργου που θα αποτελείται από αγωγούς, σταθμούς συμπίεσης καθώς και άλλες υποδομές απαραίτητες για τη λειτουργικότητά του.
Τόνισαν, δε, ότι «Η εντατική εργασία για την υλοποίηση του έργου θα ξεκινήσει άμεσα με την προετοιμασία της μελέτης βιωσιμότητας, τις τεχνικές μελέτες και τις λοιπές μελέτες σχεδιασμού του Νότιου Ευρωπαϊκού Αγωγού».
Εν τω μεταξύ σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το πρακτορείο ειδήσεων TASS, η Ρωσία είναι έτοιμη να εξετάσει το ενδεχόμενο παροχής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.
Το πρακτορείο μετέδωσε την δήλωση του Ρώσου αναπληρωτή πρωθυπουργού Arkady Dvorkovich,  που τόνισε «Θα στηρίξουμε όποια λύση για τη ρύθμιση της ελληνικής κρίσης χρέους προταθεί από την Ελλάδα και τους ευρωπαίους εταίρους μας».
Συμπλήρωσε δε στο φόντο της κοινής δήλωσης Λαφαζάνη Ντιμίτριεφ  για τον αγωγό ότι «Το σημαντικότερο για μας είναι τα επενδυτικά projects και το εμπόριο με την Ελλάδα. Αν απαιτηθεί οικονομική στήριξη, θα το εξετάσουμε».
O Ρώσος υπουργός ενέργειας δήλωσε πως η ρωσική κρατική τράπεζα ανάπτυξης (VEB) θα συνδράμει χρηματοδοτικά την Ελλάδα για την κατασκευή του αγωγού στη χώρα. Πρόσθεσε ότι η Gazprom δεν θα είναι ο ιδιοκτήτης του αγωγού, στο κομμάτι που διέρχεται από την Ελλάδα.
Από την πλευρά του ο Π. Λαφαζάνης ανέφερε ότι η χώρα αυτές τις κρίσιμες ώρες χρειάζεται στήριξη και όχι πίεση. Ο Έλληνας υπουργός επεσήμανε ακόμη ότι η συνεργασία με τη Ρωσία δεν έχει ως στόχο άλλα κράτη.
Θερμή χειραψία Πούτιν - Τσίπρα
Οι δύο ηγέτες είχαν θερμή χειραψία στο πλαίσιο του 19ου Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός συζήτησε επί διμερών και διεθνών πολιτικών θεμάτων με τον πρώτο τη τάξει αναπληρωτή πρωθυπουργό της Κίνας, Ζανγκ Γκαολί, στην πιο ξεκάθαρη μέχρι στιγμής εκδήλωση προθέσεων για ένταξη της Ελλάδας στους σινορωσικούς στρατηγικούς σχεδιασμούς.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: