Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Πώς έφτασε στο δημοψήφισμα ο Αλέξης Τσίπρας

Οι δραματικές ώρες από τις Βρυξέλλες μέχρι το Μέγαρο Μαξίμου


ΤΣΙΠΡΑΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ

Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος αποφάσισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι είναι απάντηση στο τελεσίγραφο των δανειστών με ερώτημα την αποδοχή ή την απόρριψη της πρότασης των Θεσμών.
Το χαρτί του δημοψηφίσματος άρχισε να συζητείτα την περασμένη Τετάρτη μετά τη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τους Γιούνκερ, Ντράγκι και Λαγκάρντ.
Πληροφορίες λένε ότι όταν ο κ. Τσίπρας είδε τα πρώτα τελεσίγραφα από τους θεσμούς - παρά την πρόταση της Αθήνας - ξεκίνησε τη συζήτηση για δημοψήφισμα με τους στενούς του συνεργάτες.
Σε αυτή την κατεύθυνση ο κ. Τσίπρας επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος είναι και ο σχετικός ρυθμιστής για τη διεξαγωγή ή μη του δημοψηφίσματος.
Ακολούθησε νέα συνάντηση του πρωθυπουργού, το πρωί της Παρασκευής με Μέρκελ και Ολάντ με τον Τσίπρα να γίνεται αποδέκτης ενός νέου τελεσιγράφου ότι δηλαδή θα πρέπει σε 24 ώρες να αποφασίσει σχετικά με την πρόταση για 5μηνη παράταση με χρηματοδότηση 15,5 δισ. ευρώ.
Οι ώρες για να φτάσει ο πρωθυπουργός σε αυτή την απόφαση μέτρησαν αντίστροφα το αεροπλάνο της επιστροφής του στην Αθήνα από τις Βρυξέλλες.
Από νωρίς το μεσημέρι και όσο ο πρωθυπουργός έβλεπε ότι δύσκολα θα καταφέρει οι δανειστές να δεχτούν μια δική του πρόταση, είχαν αρχίσει οι κλήσεις σε υπουργούς να βρίσκονται αργά το απόγευμα στην Αθήνα και στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μόλις προσγειώθηκε στην Αθήνα ο κ. Τσίπρας πήγε κατευθείαν στο Μέγαρο Μαξίμου και εκεί ανακοίνωσε την απόφασή του για το δημοψήφισμα.
Ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την Άνγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Μάριο Ντράγκι για το δημοψήφισμα.
Η εξέλιξη αυτή προέκυψε κατά τη μαραθώνια συνεδρίαση στο Μαξίμου. Εκεί μετά τις 12 το βράδυ χθες ο πρωθυπουργός ενημέρωσε τους πολιτικούς αρχηγούς για την απόφασή του ότι το δημοψήφισμα θα γίνει την επόμενη Κυριακή 5 Ιουλίου. Μάλιστα ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι θα ζητήσει από τους δανειστές ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος προκειμένου ελεύθερα να αποφασίσει ο ελληνικός λαός.
Ο πρωθυπουργός περιέγραψε το κλίμα των διαπραγματεύσεων των τελευταίων ημερών κάνοντας λόγο για τελεσίγραφο εκ μέρους των Θεσμών και κάλεσε τον ελληνικό λαό, να απαντήσει στο εκβιαστικό τελεσίγραφο κυρίαρχα και υπερήφανα.
Όπως είπε ο πρωθυπουργός η απόφαση για δημοψήφισμα ελήφθη μετά από δική του εισήγηση από το υπουργικό συμβούλιο και σήμερα θα συγκληθεί η ολομέλεια της βουλής για να εγκρίνει την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις προσπάθειές του για μια βιώσιμη συμφωνία και σημείωσε ότι όλο αυτό το διάστημα ζητήθηκε από την ελληνική κυβέρνηση να εφαρμόσει μνημονιακές συμφωνίες των προηγούμενων κυβερνήσεων και δήλωσε ότι ούτε για μια στιγμή δεν σκέφθηκε να υποκύψει και να προδώσει την εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού.
Ωστόσο, είπε ο κ.Τσίπρας, οι εταίροι κατέληξαν σε μια πρόταση -τελεσίγραφο που αντίκειται στις αξίες και τις αρχές της Ευρώπης .
Γύρω στη 1 μετά τα μεσάνυχτα ο Αλέξης Τσίπρας προχώρησε στο δραματικό διάγγελμά του όπου δεσμεύτηκε να σεβαστεί το αποτέλεσμα όποιο και αν είναι αυτό.
Αξίζει να σημειωθεί ότι λίγες ώρες πριν ο κ. Βαρουφάκης δήλωνε ότι «δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπάρξουν κάλπες, δημοψήφισμα ή αποτυχία στη διαπραγματευτική διαδικασία. Ο κοινός νους επιβάλλει να υπάρξει μία συμφωνία. Εντολή του ελληνικού λαού όπως και των άλλων λαών της Ευρώπης είναι για ολοκλήρωση της Ευρώπης όχι για αποδόμηση».

Δεν υπάρχουν σχόλια: