Πέμπτη 18 Ιουνίου 2015

Χέλμουτ Σμιτ: Χρειάζεται μεγάλη διαγραφή του ελληνικού χρέους

Χέλμουτ Σμιτ: Χρειάζεται μεγάλη διαγραφή του ελληνικού χρέους


Ο πρώην καγκελάριος της τότε Δυτικής Γερμανίας Χέλμουτ Σμιτ, του οποίου το πολιτικό βεληνεκές ξεπερνάει τα σύνορα της χώρας του, παραχώρησε αποκλειστική συνέντευξη στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στην οποία αναφέρεται στην κρίση, στις σχέσεις της Ελλάδας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και στις προοπτικές της Ευρώπης.
Ο Χέλμουτ Σμιτ δηλώνει πεπεισμένος ότι χρειάζεται ένα επενδυτικό πρόγραμμα προς όφελος της Ελλάδος και ταυτόχρονα μια συμφωνία για τη διαγραφή ενός μεγάλου μέρους του χρέους. Για τις διαπραγματεύσεις, κρίνει ότι βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο όπως και πριν και εκτιμά ότι η Eλλάδα δεν θα μπορέσει ποτέ να πληρώσει το τεράστιο χρέος της. Μάλιστα επισημαίνει ότι στην πραγματικότητα πολλά από τα δισεκατομμύρια Ευρώ της βοήθειας προς την Ελλάδα βρίσκονται στα βιβλία μόνο.
Ο Χέλμουτ Σμιτ χαρακτηρίζει απολύτως ανεπιθύμητη την οποιαδήποτε συζήτηση για έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.
Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Χέλμουτ Σμιτ, αναφερόμενος στο μέλλον της Ευρώπης λέει ότι δεν το βλέπει τόσο θετικά όπως πριν από 6 μήνες, αλλά συνεχίζει να το βλέπει θετικά και παραμένει -όπως τονίζει- Ευρωπαίος.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει αντιδράσει με ασυνέπεια μόνο στην περίπτωση της Ελλάδας, τονίζει ο Χέλμουτ Σμιτ, προσθέτοντας ότι υπάρχουν πολλά προβλήματα τα οποία πιέζουν την Ευρώπη και για τα οποία δεν προσφέρονται λύσεις για την αντιμετώπισή τους.
________________________________________________







Δεν υπάρχουν σχόλια: