Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Είναι έγκυρες οι υπογραφές του Μεϊμαράκη ως προέδρου της ΝΔ;

Είναι έγκυρες οι υπογραφές του Μεϊμαράκη ως προέδρου της ΝΔ;

ΤΙ ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΑΝ ΠΡΟΚΗΡΥΧΘΟΥΝ ΕΚΛΟΓΕΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΜΜΑ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΕΚΛΕΞΕΙ ΑΡΧΗΓΟ, ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΟΣΑ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΤΟ ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ ΤΟΥ;

Το... κόλπο γκρόσο που επιχείρησε να κάνει ο Αντώνης Σαμαράς για να εγκλωβίσει τους εσωκομματικούς αντιπάλους και να βγάλει εκτός... μάχης τους «δελφίνους», παίζοντας το... χαρτί του Ευάγγελου Μεϊμαράκη, μπορεί να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, πλην όμως εμφανίζει ουκ ολίγες αδυναμίες και αρκετά νομικά... κενά!
Είναι τουλάχιστον προφανές πως όλα όσα συμβαίνουν μετά το δημοψήφισμα και στους κόλπους της Νέας Δημοκρατίας, με την απόφαση παραίτησης του Σαμαρά, αλλά όχι ταυτόχρονα την άμεση προκήρυξη εκλογών για την αντικατάστασή του, «δοκιμάζουν» τις αντοχές των κορυφαίων στελεχών του κόμματος, κυρίως όμως, τις καταστατικές και νομικές διαδικασίες.
Είναι άλλωστε ξεκάθαρο πως ένα πολιτικό κόμμα με την ίδρυσή του αποκτά νομική προσωπικότητα, σύμφωνα με όσα ρητά προβλέπει το άρθρο 29 του Ν. 3023/2002. Αυτό σημαίνει ότι το πολιτικό κόμμα είναι νομικό πρόσωπο και έχει διοίκηση. Στο κόμμα της Νέας Δημοκρατίας η διοίκηση προκύπτει όπως προβλέπει το καταστατικό και μόνο. Και σύμφωνα με το άρθρο 10, παράγραφος 2 του καταστατικού, ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εκλέγεται με άμεση και καθολική ψηφοφορία.
Ούτε με... δαχτυλίδια, ούτε με μεσοβέζικες διαδικασίες, όπως αυτή που επέλεξε ο Αντώνης Σαμαράς για να κερδίσει χρόνο και να ανασυνταχθεί για να επιστρέψει δριμύτερος σε λίγους μήνες, διεκδικώντας ξανά την προεδρία της Ν.Δ.
Σημειώνεται, μάλιστα, πως σύμφωνα με το άρθρο 9 του καταστατικού του κόμματος ο πρόεδρος είναι αυτός που το εκπροσωπεί σε όλες του τις δραστηριότητες.
Αυτή τη στιγμή, ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης ασκεί καθήκοντα προέδρου στο κόμμα. Δεν είναι και δεν μπορεί να θεωρηθεί πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αφού δεν έχει εκλεγεί σύμφωνα με όσα προβλέπει το καταστατικό της. Μήπως, κάτι τέτοιο σημαίνει αυτομάτως πως ο κ. Μεϊμαράκης δεν έχει το δικαίωμα της υπογραφής του προέδρου και οι όποιες ενέργειές του που φέρουν τη δική του υπογραφή, δεν μπορούν –νομικά τουλάχιστον- να δεσμεύουν τη Νέα Δημοκρατία;
Μήπως με αυτή την εφεύρεση Σαμαρά – Μεϊμαράκη, τίθεται σε μεγάλο κίνδυνο το κόμμα, αφού μπορεί οποιοσδήποτε το επιθυμεί, κινούμενος νομικά σύμφωνα με όσα προβλέπουν οι νόμοι και βασιζόμενος στις καταστατικές προβλέψεις του κόμματος, να απαιτήσει την ακύρωση των αποφάσεων που φέρουν την υπογραφή του εκτελών καθήκοντα προέδρου.
Αλήθεια, έχουν αντιληφθεί στη Νέα Δημοκρατία ότι με αυτή την... εφεύρεση Σαμαρά – Μεϊμαράκη, είναι πολύ πιθανό να προκύψει σοβαρότατος κίνδυνος και να ακυρωθεί ακόμα και η κατάσταση των υποψηφίων που θα δηλωθεί στον Άρειο Πάγο, αν η χώρα οδηγηθεί σε πρόωρες εκλογές, χωρίς προηγουμένως να έχει εκλέξει η ΝΔ αρχηγό, σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο καταστατικό της;
Όλα τα παραπάνω τα έχουν εξετάσει διεξοδικά στη Νέα Δημοκρατία; Το νομικό επιτελείο του κόμματος έχει γνωμοδοτήσει σχετικά;
  Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: