Τετάρτη 22 Ιουλίου 2015

FAZ: Μόνο ο Αλ. Τσίπρας μπορεί να σώσει την Ελλάδα



Ο Αλέξης Τσίπρας είναι το μοναδικό πολιτικό κεφάλαιο που έχει απομείνει στη χώρα, υποστηρίζει η γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine, σε άρθρο της που τιτλοφορείται «Μόνο αυτός μπορεί ακόμη να σώσει την Ελλάδα».

Όπως εξηγεί η εφημερίδα, παρά την αλλαγή πορείας που έκανε μετά το δημοψήφισμα ο Έλληνας πρωθυπουργός, η πλειονότητα των Ελλήνων τον εμπιστεύεται απόλυτα.

«Τα πράγματα φαίνεται να έχουν μπει σε μια σειρά, με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και τα εθνικά κοινοβούλια της ΕΕ να έχουν ανοίξει τον δρόμο ώστε να αποφευχθεί ένα Grexit. Όμως, δεν είναι βέβαιο ότι η Ελλάδα θα βρει τον δρόμο της, αν και την προηγούμενη εβδομάδα το ελληνικό κοινοβούλιο ψήφισε τα προαπαιτούμενα που είχε συμφωνήσει», παρατηρεί η εφημερίδα.

Ο Αλέξης Τσίπρας διαθέτει το κύρος να εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες δεσμεύθηκε απέναντι στους Ευρωπαίους, προσθέτει η FAZ, σημειώνοντας ότι τελευταία σαράντα χρόνια κανένας άλλος Έλληνας πολιτικός δεν έλεγχε τόσο πολύ την κοινή γνώμη όσο αυτός.

«Ακόμη και τρία κόμματα της αντιπολίτευσης ψήφισαν την προηγούμενη εβδομάδα υπέρ του νέου προγράμματος μεταρρυθμίσεων, δίνοντας στην κυβέρνηση μια άνετη πλειοψηφία, παρά τους διαφωνούντες στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Το ισχυρότερο χαρτί του Τσίπρα, είναι το γεγονός ότι τα τρία τέταρτα των Ελλήνων επιθυμούν την παραμονή της χώρας τους στο ευρώ και πιο πρόσφατα το γεγονός ότι αν και συνδέεται με επώδυνες περικοπές, το νέο πρόγραμμα διασφαλίζει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη», αναφέρει το δημοσίευμα.

Σύμφωνα ωστόσο με την εφημερίδα, υπάρχουν αρκετά εμπόδια στον δρόμο της Αθήνας προς το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, με τις αμφιβολίες να ξεκινούν από τον ίδιο τον Έλληνα πρωθυπουργό ο οποίος έχει δηλώσει ότι θα εφαρμόσει τις μεταρρυθμίσεις αν και δεν πιστεύει σε αυτές.

«Ο Αλέξης Τσίπρας έχει εν μέρει δίκιο που δεν πιστεύει στο δημοσιονομικό σκέλος του προγράμματος: πώς αναμένεται να έχει αποτέλεσμα η τρίτη εκδοχή ενός προγράμματος όταν οι δύο προηγούμενες απέτυχαν; Μόνο η αύξηση των φόρων και η περικοπή των επιδομάτων δεν μπορεί να βγάλει από την ύφεση μια αδύναμη οικονομία όπως η ελληνική. Όπως χρειάζεται να αναδιαρθρωθεί το ελληνικό κράτος, έτσι χρειάζεται και η ελληνική οικονομία μια νέα αρχή» συνεχίζει το άρθρο.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι η κατάσταση της Ελλάδας επιδεινώθηκε τους προηγούμενους μήνες εξαιτίας της πολιτικής των καθυστερήσεων. Όπως τονίζει η FAZ, οι όροι στους οποίους συμφώνησε ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι πολύ πιο σκληροί απ΄ ό,τι θα ήταν τον Φεβρουάριο, αλλά «αυτό δεν έπληξε τη δημοφιλία του».

Δεν υπάρχουν σχόλια: