Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Η Ευρώπη κρίνει και κρίνεται: Νύχτα αγωνίας για την Ελλάδα

Η Ευρώπη κρίνει και κρίνεται: Νύχτα αγωνίας για την Ελλάδα
 
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Νύχτα αγωνίας για την έκβαση της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, οι οποίοι έλαβαν τη σκυτάλη από τους υπουργούς Οικονομικών στις Βρυξέλλες για την πλέον καθοριστική συνεδρίαση που θα κρίνει το μέλλον της Ελλάδας στη ζώνη του ενιαίου νομίσματος, αλλά και της ίδιας της Ένωσης όπως την γνωρίζουμε έως σήμερα.

Με το ζήτημα της εμπιστοσύνης προς την ελληνική κυβέρνηση στην πρώτη γραμμή, ο Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται σε κλοιό ασφυκτικής πίεσης για την αποδοχή των προαπαιτούμενων που ζητούν εταίροι και δανειστές να ψηφιστούν έως την Τετάρτη προκειμένου να εκπέμψουν «πράσινο φως» για την έναρξη της διαπραγμάτευσης επί τρίτου προγράμματος στήριξης της χώρας.

Πληροφορίες για κάποιες ενδείξεις προόδου και ορισμένες παραχωρήσεις εκ μέρους των πιστωτών προς τον Αλέξη Τσίπρα άρχισαν να φθάνουν από τις Βρυξέλλες μετά τις 02.00, σχεδόν εννέα ώρες μετά την έναρξη της Συνόδου Κορυφής που έχει εξελιχθεί σε «αγρυπνία» για τα πολιτικά κέντρα στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ανταποκριτές διεθνών μέσων μεταδίδουν επικαλούμενοι κοινοτικές πηγές ότι ενδέχεται να τίθεται εκτός συζήτησης το ύψος των 50 δισ. και η έδρα στο Λουξεμβούργο για το Ταμείο Περιουσιακών Στοιχείων, αφαιρείται ως φαίνεται από το ανακοινωθέν της Συνόδου η απειλή του προσωρινού Grexit και ανοίγει το ενδεχόμενο άμεσης χρηματοδότησης-γέφυρα προς τη χώρα.

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι γίνεται συζήτηση επί του πέμπτου κατά σειρά προσχεδίου ανακοίνωσης της Συνόδου. Ανταποκριτές, εν τω μεταξύ, αναφέρουν πως δεν θα χρειαστεί νέα ευρωσύνοδος την Τετάρτη, καθώς το Eurogroup θα μπορούσε να δώσει την εντολή για έναρξη διαπραγματεύσεων εφόσον ψηφιστούν τα προαπαιτούμενα στην ελληνική Βουλή.

Επιδίωξη της ελληνικής πλευράς στην μακρά Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης είναι να σταλεί πολιτικό μήνυμα προς την ΕΚΤ ότι η Ελλάδα οδεύει προς μία συμφωνία για το νέο πρόγραμμα στήριξης, προκειμένου να απελευθερωθεί ρευστότητα μέσω του ELA για να αποφευχθεί κατάρρευση των ελληνικών τραπεζών.

Η μαραθώνια Σύνοδος έχει λάβει πλέον διαστάσεις πέραν της ελληνικής κρίσης με την Γερμανία και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να δέχεται σκληρή κριτική από πολλά μέτωπα σε Ευρώπη και Ηνωμένες Πολιτείες -πολιτικούς, οικονομολόγους και μέσα ενημέρωσης- για τη συνολική στάση της.

Η Σύνοδος Κορυφής ξεκίνησε λίγο πριν τις 17:30 (ώρα Ελλάδας) και διεκόπη περίπου δύο ώρες αργότερα για διαβουλεύσεις. Οι εργασίες επαναλήφθησαν για να ακολουθήσει στις 00:30 δεύτερη διακοπή για νέο γύρο επαφών της ελληνικής πλευράς (με τον Μαλτέζο πρωθυπουργό Τζόζεφ Μουσκάτ να αναφέρει σε μήνυμά του στο Twitter ότι 'υπήρξε πρόοδος, αλλά μένει ακόμη δρόμος').

Ο Αλέξης Τσίπρας (παρουσία του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου) είχε στο πρώτο διάλειμμα συνάντηση με τους Άνγκελα Μέρκελ, Φρανσουά Ολάντ και τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, κατά τη διάρκεια της οποίας δέχθηκε εξαιρετικά ασφυκτική πίεση, σύμφωνα με ανταποκριτές που επικαλούνται κοινοτικούς αξιωματούχους.

Νέα τετραμερής Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ-Τουσκ έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της δεύτερης διακοπής των εργασιών της Συνόδου, σε μία προσπάθεια κατάρτισης του περιγράμματος για ένα σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος.  Στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης πραγματοποιήθηκε επίσης συνάντηση των υπουργών Οικονομικών Ελλάδας, Γερμανίας και Γαλλίας.

Πληροφορίες της Bild, εν μέσω της συνεδρίασης στις Βρυξέλλες, ότι το ΔΝΤ έθεσε στην Αθήνα ζήτημα κυβέρνησης τεχνοκρατών διαψεύστηκαν γρήγορα τόσο από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Στους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωζώνης έφθασε από το Eurogroup προς εξέταση έγγραφο, βάσει του οποίου το ελληνικό Κοινοβούλιο πρέπει να εγκρίνει έως την Τετάρτη σειρά προαπαιτούμενων ως προϋπόθεση για την έναρξη διαπραγμάτευσης για νέο πρόγραμμα από τον ESM.

Στο κείμενο που προώθησε το Eurogroup βρίσκεται σε αγκύλες (που σημαίνει ότι δεν έχει υιοθετηθεί από το σύνολο) η αναφορά πως «εάν δεν υπάρξει συμφωνία, στην Ελλάδα θα πρέπει να προσφερθούν γρήγορες διαπραγματεύσεις για 'διάλειμμα' (time out) από την Ευρωζώνη, με πιθανή αναδιάρθρωση του χρέους».

Το ενδεχόμενο «προσωρινού Grexit» που πρόβαλε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε βρήκε μεν συμμάχους, αλλά έχει εγείρει μπαράζ αντιδράσεων στην Ευρώπη με τον ίδιο τον Φρανσουά Ολάντ να βγαίνει πλέον μπροστά αποκλείοντας το ενδεχόμενο, και τον Αυστριακό καγκελάριο Βέρνερ Φάιμαν να κάνει λόγο για «απαξιωτική, απαράδεκτη και εντελώς λάθος» πρόταση.

Αντιδράσεις και εντός Γερμανίας με τους συγκυβερνώντες Σοσιαλδημοκράτες να διαφοροποιούνται ανοιχτά και την καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ να αντιμετωπίζει στη Σύνοδο Κορυφής μίας από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της πολιτικής της διαδρομής.

Σκληρή επίθεση κατά του Γερμανού υπουργού Οικονομικών εξαπέλυσε ο πρόεδρος της ευρωομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζάνι Πιτέλα, λέγοντας ότι «είναι ανεύθυνος, τα πολιτικά παιχνίδια του στοχεύουν ανοιχτά στο Grexit και θέτουν το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε κίνδυνο». Το ΕΣΚ, το οποίο συνεδρίασε στις Βρυξέλλες προ της Συνόδου Κορυφής, τονίζει ξανά ότι λέει «όχι» στην έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

«Έχουμε διανύσει πολύ δρόμο, επιλύσαμε πολλά ζητήματα, όμως ορισμένα μεγάλα ζητήματα παραμένουν ανοιχτά» ήταν η δήλωση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ πριν προσέλθει στη Σύνοδο Κορυφής για να ενημερώσει τους ηγέτες επί της έκβασης της δύσκολης συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών, η οποία ολοκληρώθηκε χωρίς κοινό ανακοινωθέν.

Αμέσως μετά τον Γερούν Ντάισελμπλουμ εισήλθε στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι χωρίς να κάνει δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

«Είμαι έτοιμος για έναν έντιμο συμβιβασμό. Tο χρωστάμε στους πολίτες της Ευρώπης που θέλουν να τη δουν ενωμένη και όχι κατακερματισμένη. Μπορούμε να φτάσουμε σε συμβιβασμό σήμερα αν το θελήσουν όλα τα εμπλεκόμενα μέρη» δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας προσερχόμενος στη Σύνοδο των ηγετών της Ευρωζώνης.

Ζήτημα εμπιστοσύνης στην ελληνική κυβέρνηση έθεσε εκ νέου η Άνγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής, τονίζοντας πως «η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη, όχι μόνο γιατί έχει επιδεινωθεί πολύ η οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, αλλά και γιατί έχει χαθεί το σημαντικότερο νόμισμα, δηλαδή η εμπιστοσύνη».

«Δεν θα έχουμε συμφωνία με κάθε τίμημα» διεμήνυσε η καγκελάριος.

Αποφασισμένος για λύση στη Σύνοδο προσέρχεται από την πλευρά του ο Φρανσουά Ολάντ, τονίζοντας ότι η Γαλλία θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να υπάρξει συμφωνία απόψε και να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη. Δεν υπάρχει προσωρινό Grexit» τόνισε σχετικά με την πρόταση του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Σε σκληρή γραμμή εμμένει την ίδια στιγμή η Μάλτα με τον πρωθυπουργό Ζοζέφ Μουσκάτ να δηλώνει από τις Βρυξέλλες ότι «η καλύτερη λύση θα είναι να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, αλλά όχι με κάθε κόστος».

Σήμερα θα συζητήσουμε όλα τα ενδεχόμενα, δήλωσε προσερχόμενος ο Μαλτέζος πρωθυπουργός,, σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει ομοφωνία μεταξύ των κρατών-μελών και ως προς το εάν μπορεί να δοθεί σήμερα το σήμα για την έναρξη διαπραγματεύσεων υπάρχουν περιορισμοί τουλάχιστον από δύο κράτη-μέλη εξαιτίας των κοινοβουλευτικών τους διαδικασιών.

«Θα εργαστούμε μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο κι ελπίζω να καταλήξουμε σε συμφωνία» ήταν η δήλωση με την οποία προσήλθε στη Σύνοδο ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ την αναγκαιότητα να υπάρξει σήμερα συμφωνία, προκειμένου να παραμείνει η Ευρώπη όπως την ξέρουμε υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.

«Πρέπει να φθάσουμε σήμερα σε κάποιο συμπέρασμα. Δεν είναι δυνατόν οι αρχηγοί κρατών να αναβάλουν τις αποφάσεις. Δεν πρόκειται για μία ακόμη Σύνοδο. Πρόκειται για μία Σύνοδο αρχηγών κρατών που αποφασίζουν για το μέλλον της Ευρώπης. Πρόκειται για το αν θα υπάρξει η Ευρώπη όπως την ξέρουμε» τόνισε ο Μάρτιν Σουλτς -ο οποίος παρίσταται για πρώτη φορά σε Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Πρέπει να υπάρξει απόφαση απόψε, και ελπίζω θα είναι θετική, επανέλαβε σε ακόλουθη συνέντευξη Τύπου ενώ είχαν ήδη αρχίσει οι εργασίες της Συνόδου.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί σημείωσε επίσης πως εναπόκειται πλέον στους ηγέτες της Ευρωζώνης να αποφασίσουν. «Αυτό που επιθυμεί η Κομισιόν είναι να προχωρήσει η Ελλάδα στις μεταρρυθμίσεις και να παραμείνει στην Ευρωζώνη» σημείωσε ο Γάλλος επίτροπος.

Η επίτευξη συμφωνίας είναι ζωτικής σημασίας τόσο για την Ελλάδα, όσο και για την Ευρώπη, είπε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, τονίζοντας ότι η απόσταση για συμφωνία έχει συρρικνωθεί και ότι η Ρώμη θα κάνει τα πάντα για να υπάρξει συμφωνία. Η κατάσταση στον κόσμο είναι σύνθετη (τρομοκρατία, Ουκρανία, μεταναστευτικό) και γι' αυτό η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει και να κάνει αυτό που οφείλει, σημείωσε.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Έντα Κένι επισήμανε πως η ελληνική κυβέρνηση δίνει ισχυρότερες δεσμεύσεις για να ανακτήσει την εμπιστοσύνη που είναι θεμελιώδους σημασίας. Επισήμανε πως η Ιρλανδία έχει τη βούληση να υπάρξει σήμερα αποτέλεσμα ώστε να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις, και οι Έλληνες πρέπει από αύριο να δείξουν στο ελληνικό Κοινοβούλιο ότι έχουν τη διάθεση και τη σοβαρότητα να νομοθετήσουν προς υλοποίηση του προγράμματος.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια: