Τρίτη 21 Ιουλίου 2015

Ο Τσίπρας «δείχνει» την έξοδο σε Βαρουφάκη και Αριστερή Πλατφόρμα

Ο Τσίπρας «δείχνει» την έξοδο σε Βαρουφάκη και Αριστερή Πλατφόρμα


Τους «φωτογράφισε» και τους έδειξε την έξοδο - Ευθεία επίθεση στην Αριστερή Πλατφόρμα και στο Γιάνη Βαρουφάκη εξαπέλυσε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου, μία ημέρα πριν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή το νομοσχέδιο με τα προαπαιτούμενα - «Να σταματήσουν να κρύβονται πίσω από την υπογραφή μου», ήταν τα λόγια που χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε στενούς συνεργάτες του. 
Το γυαλί έχει πλέον ραγίσει και ο Τσίπρας είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε συνολικό ξεκαθάρισμα στο εσωτερικό, όχι μόνο της κυβέρνησης, αλλά και του κόμματος.
«Μέχρι σήμερα αντιδράσεις βλέπω, ηρωικές δηλώσεις διαβάζω, αλλά καμία πρόταση εναλλακτική στο εκβιαστικό δίλημμα της 12ης Ιούλη δεν άκουσα» είπε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνεργάτες του.
Μάλιστα, ο πρωθυπουργός φέρεται να αναφέρθηκε και στα δημοσιεύματα στον Τύπο για το σχέδιο περί αρπαγής του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ.
«Αν κάποιοι πιστεύουν ότι το εναλλακτικό αριστερό σχέδιο είναι το Σχέδιο Σόιμπλε, η αρπαγή του στοκ των χαρτονομισμάτων της ΕΚΤ ή το να δίνουμε στους συνταξιούχους χαρτάκια "iou" αντί για συντάξεις, ας βγουν να το εξηγήσουν στον ελληνικό λαό. Και να μη κρύβονται πίσω από την ασφάλεια της δικής μου υπογραφής» είπε σε υψηλούς τόνους ο Αλέξης Τσίπρας, δείχνοντας στην ουσία την «έξοδο» στον Παναγιώτη Λαφαζάνη και την Αριστερή Πλατφόρμα, καθώς και στον Γιάνη Βαρουφάκη.
Το εσωκομματικό θερμόμετρο βρίσκεται αδιαμφισβήτητα στο «κόκκινο», καθώς ο Αλέξης Τσίπρας κάλεσε τον «κομματικό» ΣΥΡΙΖΑ να αντιστοιχηθεί με τον «κοινωνικό». «Να υποδεχθεί τις αγωνίες και τις προσδοκίες των δεκάδων χιλιάδων απλών ανθρώπων που στηρίζουν σε αυτόν τις ελπίδες του. Και συντεταγμένα, όπως αρμόζει στη δημοκρατική κουλτούρα της αριστεράς, να οδηγηθεί το Σεπτέμβρη σε ευρείες συλλογικές διαδικασίες ώστε να προσδιορίσουμε τους στόχους και τα χαρακτηριστικά της αριστερής διακυβέρνησης στα νέα δεδομένα».
Με αυτόν τον τρόπο, ο κ. Τσίπρας απάντησε και σε όλους όσοι καλούν σε άμεση σύγκληση της Κεντρικής Επιτροπής, ώστε το κόμμα να προχωρήσει σε έκτακτο συνέδριο. Μεταξύ αυτών είναι και η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σήμερα (21/07/2015) εξέδωσε σχετική ανακοίνωση, όπου χαρακτηρίζει «τεράστια ήττα» τη συμφωνία με τους δανειστές.
Κατά τη σύσκεψη με τους συνεργάτες του, το πρωί της Τρίτης 21 Ιουλίου, ο πρωθυπουργός τόνισε επίσης: «Έχω πλήρη επίγνωση ότι ανέλαβα την ευθύνη ενός δύσκολου συμβιβασμού. Ενός συμβιβασμού, όμως, που μας κρατά ζωντανούς να συνεχίζουμε να παλεύουμε.
Αύριο ψηφίζουμε τις τελευταίες προκαταρκτικές δράσεις και για έναν μήνα, περίπου, δεν έχουμε άλλη υποχρέωση νομοθέτησης και πρέπει να ρίξουμε το βάρος στην διαπραγμάτευση για τη νέα δανειακή σύμβαση.
Η έκβαση της διαπραγμάτευσης αυτής θα είναι καθοριστική και η κυβέρνηση πρέπει να αξιοποιήσει κάθε δυνατότητα συμμαχιών, πολιτικών και κοινωνικών στην Ευρώπη, προκειμένου να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα».

Παράλληλα, έδωσε την κατεύθυνση στην οποία πρέπει να πέσει το βάρος της κυβερνητικής πολιτικής. Οι τέσσερις άξονες είναι:
• Η καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής
• Η προώθηση σημαντικών μεταρρυθμίσεων και αναγκαίων αλλαγών στο πολιτικό σύστημα
• Η προώθηση στοχευμένων δράσεων για τη στήριξη των πιο αδύναμων κοινωνικών ομάδων
• Η προσπάθεια άμεσης προσέλκυσης επενδύσεων στη χώρα, ώστε να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις στην οικονομία.
«Σε ό,τι αφορά την επόμενη ημέρα της συμφωνίας, είναι αναγκαίο να προβούμε σε έναν απολογισμό και μια ολοκληρωμένη αποτίμηση της πορείας μας και να χαράξουμε συλλογικά τη στρατηγική μας με τα δεδομένα της νέας πραγματικότητας» κατέληξε ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με τους κύκλους του Μεγάρου Μαξίμου. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: