Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

«Κλείδωσε» η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών - Πότε θα στηθούν οι κάλπες

«Κλείδωσε» η ημερομηνία των πρόωρων εκλογών - Πότε θα στηθούν οι κάλπες
Έναν πολιτικό «μαραθώνιο» ξεκινά ο πρωθυπουργός, προκειμένου να «σφραγίσει» τη συμφωνία με τους δανειστές μέσα στον Αύγουστο, με... φόντο τις κάλπες!
Ουδείς συνεργάτης του αλλά ούτε και ο ίδιος μπορεί να πει με σιγουριά ότι έχει μπροστά του έναν «οδικό χάρτη», ο οποίος θα ισχύσει χωρίς την παραμικρή αλλαγή για ένα τρίμηνο, ωστόσο ο κ. Τσίπρας, που έχει στα χέρια του όλο το «παζλ» και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τους δανειστές, εμφανίζεται αποφασισμένος να «κουμπώσει» τους επιμέρους στόχους με τις προγραμματισμένες ημερομηνίες. Μία δύο ημέρες δεν κάνουν τη διαφορά. Ωστόσο, οι δανειστές αναμένουν δείγματα γραφής για το άνοιγμα της χρηματοδοτικής κάνουλας, ώστε να μπορέσει η χώρα να αποπληρώσει τις δόσεις στην ΕΚΤ στις 20 Αυγούστου.
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας σε έμπιστους συνεργάτες του, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν πρόκειται να κάνει πίσω και θέλει, μέσω επιθετικών πρωτοβουλιών, να επιδιώξει το κλείσιμο της συμφωνίας χωρίς καθυστέρηση.
Έγκυρες πληροφορίες πάντως, που συνδέονται με το χρονοδιάγραμμα του Αλέξη Τσίπρα, αναφέρουν ότι μετά τη συμφωνία θα είναι επιτακτική η ανάγκη ψήφισης των εφαρμοστικών νόμων εντός του Σεπτέμβρη. Αυτοί θα αφορούν στην κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, τη φορολόγηση των αγροτικών εισοδημάτων και την αναδιάρθρωση του δημόσιου τομέα.
Είναι πασιφανές, όπως αναφέρει το «Έθνος της Κυριακής», ότι στο μεσοδιάστημα θα καταγραφούν ακόμα πιο... άγριες εξελίξεις στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, ο κ. Τσίπρας έχει ξεκαθαρίσει στους πολιτικούς αρχηγούς ότι δεν πρόκειται να τους αιφνιδιάσει με τις κινήσεις του. Όπως αποκάλυψε σε συνεργάτες του, ο πρωθυπουργός εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, αφού έχει διασφαλίσει στη «φαρέτρα» του την έναρξη της συζήτησης για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, με τη δέσμευση ότι μετά τις εκλογές θα συμβάλλει στην απρόσκοπτη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και την εφαρμογή των συμφωνηθέντων. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά ότι τα σχέδια θα παραμείνουν τα ίδια εάν και εφόσον οι εξελίξεις είναι διαφορετικές και δεν επιτρέψουν την πιστή εφαρμογή τους. Αναφορικά με την ημερομηνία των εκλογών, υπάρχουν συνεργάτες του που έχουν εισηγηθεί την προσφυγή στις κάλπες εντός του Σεπτεμβρίου. Ωστόσο, ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζει στους συνομιλητές του ότι δεν πρόκειται να αφήσει στον... αέρα τη χώρα και να εγκλωβιστεί σε ένα εσωκομματικό ξεκαθάρισμα λογαριασμών ή να αποφύγει το πολιτικό κόστος από την υιοθέτηση των σκληρών μέτρων που συνοδεύουν τη συμφωνία. Έτσι, και με βάση τα παραπάνω δεδομένα, πιο πιθανή ημερομηνία για να στηθούν οι κάλπες φαντάζει αυτή τη στιγμή η 8η Νοεμβρίου. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: