Τρίτη 14 Ιουλίου 2015

Διώχνει ο Τσίπρας Λαφαζάνη, Ζωή, Στρατούλη

Διώχνει ο Τσίπρας Λαφαζάνη, Ζωή, Στρατούλη

Ορκίζονται σήμερα οι νέοι υπουργοί. Αποκαθίσταται σιγά - σιγά η ηρεμία στον ΣΥΡΙΖΑ. Πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, με πρώτο βήμα ένα σαρωτικό ανασχηματισμό, αναμένεται να αναληφθούν άμεσα από τον πρωθυπουργό, προκειμένου να αντιμετωπιστεί η προβληματική κατάσταση, στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο πρωθυπουργός αναμένεται να στείλει αυστηρό μήνυμα προς τους βουλευτές του, στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ενώ, ίσως και σήμερα να ανακοινωθεί ο ανασχηματισμός, από τον πρωθυπουργό και στη συνέχεια θα γίνει η ορκωμοσία των νέων υπουργών. Είναι απόλυτα βέβαιο, πως θα απομακρυνθούν από την κυβέρνηση, οι Παναγιώτης Λαφαζάνης και Δημήτρης Στρατούλης, που είχαν ψηφίσει ΠΑΡΩΝ, στην ψηφοφορία για την παροχή εξουσιοδότησης, για τη διαπραγμάτευση.
Έγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν βρεθεί και οι αντικαταστάτες τους, με τη Νάντια Βαλαβάνη, μέχρι τώρα αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, να αναλαμβάνει το υπερυπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, ενώ στη θέση του Δημήτρη Στρατούλη, στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, θα τοποθετηθεί ο καθηγητής Σάββας Ρομπόλης. Βέβαιη, επίσης, θεωρείται η απομάκρυνση των Κώστα Ησυχου και Νίκου Χουντή, που ανήκουν στην «Αριστερή Πλατφόρμα», είχαν ψηφίσει ΝΑΙ στη Βουλή, αλλά είχαν δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ψηφίσουν τους εφαρμοστικούς νόμους.
Ήδη, ο κ. Χουντής, παραιτήθηκε από βουλευτής, προκειμένου να «μετακομίσει» στην Ευρωβουλή, στη θέση του Μανόλη Γλέζου. Πιστεύεται ότι μετά τις κινήσεις του πρωθυπουργού αναμένεται να αποκατασταθεί σταδιακά η ηρεμία στον ΣΥΡΙΖΑ. Οι ίδιες πληροφορίες, φέρουν τον Γιώργο Σταθάκη να διατηρεί το υπερυπουργείο Ανάπτυξης, ενώ ακόμη πιο αναβαθμισμένος, με ενισχυμένο, συντονιστικό ρόλο, θα είναι ο αντιπρόεδρος Γιάννης Δραγασάκης. Ο Αλέξης Τσίπρας φέρεται αποφασισμένος να ξεκαθαρίσει και με την Ζωή Κωνσταντοπούλου, εξαντλώντας, σε πρώτη φάση, τα περιθώρια, προκειμένου να πειστεί η ίδια να παραιτηθεί, ύστερα και από τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την περίπτωση, τη θέση προέδρου της Βουλής θα καταλάβει ο σημερινός α` αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος.
Με διαδικασίες - εξπρές
Σε μείζον εσωτερικό πρόβλημα για την κυβερνητική πλειοψηφία εξελίσσεται η ψήφιση, με διαδικασίες-εξπρές, των «προαπαιτούμενων» νομοσχεδίων, μέχρι αύριο, όπως υποχρεώθηκε να συμφωνήσει ο Αλέξης Τσίπρας, στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης. Στα εσωτερικά προβλήματα του ΣΥΡΙΖΑ, προστέθηκε η δήλωση-γρίφος του Πάνου Καμμένου, μετά τη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, με την οποία άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο να καταψηφίσει, μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, το νομοσχέδιο που θα έρθει στη Βουλή, καθώς, όπως τόνισε, τα όσα υποχρεώθηκε να αποδεχθεί ο πρωθυπουργός, σε μια διαδικασία που τη χαρακτήρισε ως «πραξικόπημα», ενώ αποκάλυψε ότι διατυπώθηκαν και απειλές ακόμη και για «ολικό κούρεμα καταθέσεων» (!), υπερβαίνουν το πλαίσιο των όσων συμφωνήθηκαν, στο Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και τις «κόκκινες γραμμές», που ο ίδιος έχει θέσει, όπως για τον ΦΠΑ στα νησιά και τις αμυντικές δαπάνες.
Ταυτόχρονα, όμως, ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ άφησε να εννοηθεί ότι δε θα σταματήσει η κυβερνητική συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ, προσθέτοντας ότι δε θα διευκολύνει όσους σχεδιάζουν «κυβέρνηση ειδικού σκοπού». Μετά απ` αυτά, αναμένεται η αποσαφήνιση της στάσης των ΑΝΕΛ, στη σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής τους Ομάδας. Τα πράγματα, ούτως ή άλλως, είναι πολύ σοβαρό, στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, όπου σε δεκάδες, πλέον, μετριούνται οι «ύποπτοι» για καταψήφιση, μετά τις ηχηρές διαφοροποιήσεις, ήδη από τα ξημερώματα του Σαββάτου, στην απλή παροχή εξουσιοδότησης στον πρωθυπουργό, για τη διαπραγμάτευση.
Ηδη, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, που είχε ψηφίσει ΠΑΡΩΝ, στην ψηφοφορία του Σαββάτου, προανήγγειλε ότι θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, προσθέτοντας ότι δε θεωρεί πως αυτό μπορεί να αποτελεί λόγο παραίτησης του, τουλάχιστον από την κυβέρνηση. Είναι προφανές, ότι αυτό προδιαγράφει τη στάση και των υπόλοιπων στελεχών της «Αριστερής Πλατφόρμας», ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται και η αρνητική στάση βουλευτών, που ανήκουν σε κομμουνιστογενείς τάσεις. Για αρνητική ψήφο, όμως, προδιαθέτει και ο πρώην υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος, σε ηλεκτρονικό του σημείωμα, έκανε λόγο για «συνθήκη των Βερσαλλιών», εκφράζοντας την απορία, αν θα αποδεχθεί ο Αλέξης Τσίπρας να την εφαρμόσει, ενώ σε ξεχωριστό «πονοκέφαλο» εξελίσσεται η περίπτωση της Ζωής Κωνσταντοπούλου, που χθες δέχθηκε μια πρωτοφανή επίθεση από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΣΥΡΙΖΑ Νίκο Φίλη, ο οποίος την κατηγόρησε για υπονόμευση του ίδιου του πρωθυπουργού, ενώ και βουλευτές του κόμματος προαναγγέλλουν κατάθεση πρότασης μομφής εναντίον της προέδρου της Βουλής.
Μετά απ` αυτά, αποκτά δραματικό χαρακτήρα η σημερινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, που έχει προγραμματιστεί για τις 8 το πρωί, ενώ σχεδόν βέβαιος θεωρείται, πλέον, ο ανασχηματισμός, μετά την ψήφιση και του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα. Για τα θέματα αυτά, ο πρωθυπουργός είχε πολύωρες συσκέψεις στο Μέγαρο Μαξίμου, με μέλη της κυβέρνησης και στενούς του συνεργάτες.
Θετική η αντιπολίτευση
Σε αντίθετο μήκος κύματος κινείται η λεγόμενη «φιλοευρωπαϊκή» αντιπολίτευση, καθώς Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και ΠΟΤΑΜΙ, προσανατολίζονται στην υπερψήφιση και του νομοσχεδίου, όπως έπραξαν και με την εξουσιοδότηση.
Η θετική στάση της Νέας Δημοκρατίας προεξοφλείται, μετά και τη δήλωση του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, μετά τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, που έκανε λόγο για «συμφωνία- ανάσα», ενώ δεδομένη πρέπει να θεωρείται η θετική στάση του ΠΟΤΑΜΙΟΥ. Το ίδιο ισχύει και για το ΠΑΣΟΚ, αν και εκφράζονται από ορισμένους βουλευτές, όπως ο Βασίλης Κεγκέρογλου, επιφυλάξεις για πτυχές της συμφωνίας, όπως το «Ταμείο Ιδιωτικοποιήσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια: