Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Μανόλης Γ. Δρεττάκης: «Κάνω έκκληση στους 39 βουλευτές να αναλογιστούν τις ευθύνες τους»

«Κάνω έκκληση στους 39 βουλευτές να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι (σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση) στο 70% του εκλογικού σώματος και στο 63% των ψηφοφόρων του κόμματός τους που επιθυμούν να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, έστω και με σκληρούς όρους, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ψηφίσουν το νομοσχέδιο με τη δεύτερη δέσμη των μέτρων για την υλοποίηση της συμφωνίας, ώστε η κυβέρνηση, διατηρώντας τη δεδηλωμένη, να προχωρήσει στην οριστικοποίησή της»
Το 1993 -απογοητευμένος από τη διάσπαση του Ενιαίου Συνασπισμού- παραιτήθηκα από τον ΣΥΝ και έκτοτε έπαψα να ανήκω σε οποιοδήποτε κόμμα, παραμένοντας, όμως, όπως δήλωσα τότε, στον χώρο της ευρύτερης Αριστεράς. Παρ” όλο ότι διαφωνούσα και διαφωνώ με πολλές από τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, τον ψήφισα τόσο το 2012 όσο και το 2015 για ένα και μόνο λόγο: τον στόχο της ουσιαστικής απομείωσης του δημόσιου χρέους, χωρίς την οποία οποιαδήποτε προσπάθεια εξόδου της χώρας από τον φαύλο κύκλο ύφεσης – αύξησης του δημόσιου χρέους είναι μάταιη.

Η κυβέρνηση συνεργασίας ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝ.ΕΛΛ., που σχηματίστηκε μετά τις εκλογές της 25.1.15, έκανε πολύ σοβαρά λάθη, τόσο στην επιλογή και τοποθέτηση προσώπων σε καίριες θέσεις όσο και στη διαπραγματευτική πολιτική που ακολούθησε, την ευθύνη για τα οποία, προς τιμήν του, ανέλαβε πλήρως ο πρωθυπουργός. Μεγάλο, επίσης, λάθος -κατά τη γνώμη μου- ήταν και η προκήρυξη του δημοψηφίσματος.

Το 61,3% του Όχι στο τελεσίγραφο των δανειστών της 25.6.15, τους εξόργισε και με εκβιασμούς και νέα τελεσίγραφα εξανάγκασαν τον πρωθυπουργό, στηριζόμενο στην εξουσιοδότηση που του έδωσαν 251 βουλευτές, να υπογράψει μια κακή και οδυνηρή συμφωνία για τη χώρα και τον λαό (πολλά από τα σημεία της οποίας είναι αντίθετα με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης), μια συμφωνία, όμως, που όταν ολοκληρωθεί και εφαρμοστεί εξασφαλίζει την παραμονή της χώρας στο ευρώ.

Για την υλοποίηση της συμφωνίας εισήχθη στη Βουλή νομοσχέδιο με την πρώτη δέσμη των μέτρων που προβλέπονταν σ” αυτή. Το νομοσχέδιο αυτό δεν το ψήφισαν, 39 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι, αντιφάσκοντας, δήλωσαν ότι στηρίζουν την κυβέρνηση. Την Τετάρτη εισάγεται στη Βουλή το νομοσχέδιο με τη δεύτερη δέσμη των μέτρων για την υλοποίηση της συμφωνίας. Στην ψηφοφορία που θα ακολουθήσει δεν πρέπει να συμβεί αυτό το οποίο συνέβη στο πρώτο νομοσχέδιο, διότι αυτό ουσιαστικά θα σημάνει την αρχή της διάσπασης του ΣΥΡΙΖΑ.

Τόσο εγώ όσο και το μεγαλύτερο ποσοστό εκείνων που ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις 25.1.15 δεν θέλουν να δουν μια νέα διάσπαση της Αριστεράς, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στην κυβέρνηση για πρώτη φορά στην ιστορία του τόπου. Μια διάσπαση που μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστες ζημίες στη χώρα.

Κάνω έκκληση στους 39 βουλευτές να αναλογιστούν τις ευθύνες τους απέναντι (σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση) στο 70% του εκλογικού σώματος και στο 63% των ψηφοφόρων του κόμματός τους που επιθυμούν να παραμείνει η χώρα στο ευρώ, έστω και με σκληρούς όρους, να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να ψηφίσουν το νομοσχέδιο με τη δεύτερη δέσμη των μέτρων για την υλοποίηση της συμφωνίας, ώστε η κυβέρνηση, διατηρώντας τη δεδηλωμένη, να προχωρήσει στην οριστικοποίησή της.

Μετά, όλοι μαζί να προσπαθήσουν, έχοντας την υποστήριξη τόσο του λαού όσο και της Βουλής, να αξιοποιήσουν τα δύο μεγάλα θετικά σημεία της συμφωνίας αυτής, δηλαδή την ουσιαστική (με όποιο τρόπο) απομείωση του δημόσιου χρέους από τον Οκτώβριο, στην οποία συμφωνούν τώρα και οι δανειστές, και την αξιοποίηση στα 3 επόμενα χρόνια του μεγαλύτερου μέρους των 35 δισ. ευρώ που είναι τώρα διαθέσιμα για παραγωγικές επενδύσεις που θα καταστήσουν ανταγωνιστικότερη την ελληνική οικονομία και θα συμβάλουν στη σταδιακή μείωση της ανεργίας. Ταυτόχρονα, θα δώσουν τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να εφαρμόσει μέτρα που θα κατανέμουν δίκαια το νέο δυσβάστακτο βάρος που «φορτώνει» τη χώρα η συμφωνία καθώς και όσα άλλα μέτρα θα κριθούν πρόσφορα και δυνατά.

* Ο Μανόλης Γ. Δρεττάκης είναι πρώην: αντιπρόεδρος της Βουλής, υπουργός και καθηγητής της ΑΣΟΕΕ.ΜΟΤΟ

Δεν υπάρχουν σχόλια: