Δευτέρα 13 Ιουλίου 2015

Προ των πυλών ο ανασχηματισμός



ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΝΙΚΟΣ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Με το βλέμμα στις Βρυξέλλες, τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη παρέπεμπαν, για μετά τη συμφωνία ή μη, αναφορικά με την αντιμετώπιση του πολιτικού προβλήματος που προκλήθηκε από την ψηφοφορία της Παρασκευής. Με άλλα λόγια, η ρήση του πρωθυπουργού «αυτό που προέχει τώρα είναι η θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση, όλα τα άλλα στην ώρα τους» ισχύει στο ακέραιο.
Από την παραπάνω φράση, όμως, ουδόλως προκύπτει ότι το Μέγαρο Μαξίμου θα προσποιηθεί πως δεν υπάρχει ζήτημα. Ζήτημα που ανέκυψε από τη στάση που, όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, τήρησαν η πρόεδρος της Βουλής, υπουργοί και βουλευτές -με συνέπεια, την απώλεια της δεδηλωμένης, ως προς την ουσία αλλά όχι τον τύπο. Συνεπώς, ανάλογα και με τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες, η κυβέρνηση θα ασχοληθεί άμεσα με το θέμα αυτό, θα είναι άλλωστε στο «μενού» της σημερινής σύσκεψης στο Μέγαρο Μαξίμου. Σε κάθε περίπτωση, κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου απέρριπταν κατηγορηματικά τα σενάρια διεύρυνσης του κυβερνητικού σχήματος.

Ζ. Κωνσταντοπούλου: «Δεν παραιτούμαι»

Ένα από τα πρώτα θέματα που εκ των πραγμάτων τίθενται στον βαθμό που η κυβέρνηση κληθεί να τρέξει με την ψήφιση νομοσχεδίων την τρέχουσα εβδομάδα, είναι αυτό με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η κωλυσιεργία που, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, επέδειξε την Παρασκευή στην ανάγκη να δοθεί το συντομότερο δυνατόν η εξουσιοδότηση στον Ευκλείδη Τσακαλώτο (παρά τη σύμφωνη γνώμη όλων των κομμάτων του δημοκρατικού τόξου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές) αφήνει ανοιχτά ζητήματα. Επίσης, η δυσφορία από το Μέγαρο Μαξίμου θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη.
Η ίδια, πάντως, η πρόεδρος της Βουλής δήλωσε στο naftemporiki.gr.: «Δεν έχω καμία σκέψη για παραίτηση, τα δημοσιεύματα είναι εκ του πονηρού. Δεν επιχείρησαν καν να τα διασταυρώσουν μαζί μου».

Υπουργοί και βουλευτές

Το επόμενο -όχι κατά σειρά προτεραιότητας- πρόβλημα είναι αυτό που ανέκυψε κατά βάση με τους υπουργούς Παναγιώτη Λαφαζάνη και Δημήτρη Στρατούλη (αλλά και τους Κώστα Ήσυχο και Νίκο Χουντή, που συγκαταλέγονται μεταξύ των 15 βουλευτών που τύποις μόνον ψήφισαν "ναι" στην εξουσιοδότηση).
Η φράση - κλειδί του κορυφαίου υπουργού Π. Λαφαζάνη, «με το 'παρών' εξέφρασα τη ριζική και κατηγορηματική μου αντίθεση σε μια 'πρόταση' που κινδυνεύει να παρατείνει την κηδεμονία της πατρίδας μου» θέτει ένα θέμα λογικής: Πώς, με άλλα λόγια, όντας υπουργός (όπως και οι άλλοι τρεις), θα υλοποιήσουν τη συμφωνία με τους δανειστές;
Συνεπώς, ανασχηματισμός και, όπως δήλωσε (στο Mega) ο υφυπουργός Επικρατείας Τέρενς Κουικ, «από Δευτέρα θα γίνουν πολλά, αρχίζοντας από τον ανασχηματισμό».
Θέμα υπάρχει ασφαλώς και με τους βουλευτές που διαφοροποιήθηκαν με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, μειώνοντας στους 131 τους βουλευτές της συμπολίτευσης (αφού η βουλευτής Ελένη Αυλωνίτου δήλωσε ότι κακώς συμπεριλαμβάνεται στους διαφωνούντες, καθώς με επιστολή της στο προεδρείο της Βουλής είχε γνωστοποιήσει ότι για «ανυπέρβλητους προσωπικούς λόγους» δεν συμμετείχε στην ψηφοφορία, ωστόσο παίρνει θέση υπέρ του "ναι").

Δηλώσεις κορυφαίων στελεχών

Αρκετά ήταν τα στελέχη και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πήραν, με συνεντεύξεις και δηλώσεις τους, θέση στο ανοιχτό ζήτημα. Εν πρώτοις, ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης, όταν ρωτήθηκε (από το Mega), ποια στάση θα επέλεγε στην περίπτωση που θα διαφωνούσε σε κορυφαίο θέμα με την κυβέρνηση, απάντησε ευκρινώς: «Εγώ θα παραιτιόμουν και θα παρέδιδα την έδρα, δεν μπορώ να σκεφτώ κάτι άλλο».
Από άλλη σκοπιά, ο αντιπρόεδρος της Βουλής Αλέξης Μητρόπουλος δήλωσε στον ίδιο τηλεοπτικό σταθμό: «Έχω εμπιστοσύνη ότι θα αντιμετωπιστούν και από τον πρόεδρο, όχι με διαδικασίες πειθαρχικού, κομματικού δικαίου, αλλά με κατανόηση».
Τα θέματα αυτά λύνονται με δύο τρόπους, είτε με παραίτηση είτε με αντικατάσταση (των διαφωνούντων), πρότεινε, επίσης μέσω του Mega, ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Δημήτρης Παπαδημούλης και δήλωσε πως περιμένει τις πρωτοβουλίες του πρωθυπουργού, αφού «αρνούμαι να ισχυριστώ ότι δεν συμβαίνει τίποτε».
Επαναφέροντας τη συνεδριακή θέση, «καμία θυσία για το ευρώ», το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας Πάνος Λάμπρου επεσήμανε πως η θετική διέξοδος βρίσκεται μόνο με τη διατήρηση της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ και τη στήριξη της κυβέρνησης στο κοινωνικο-πολιτικό ρεύμα που συνέθεσε το επιβλητικό 61,3%. Εκτίμησε δε, μιλώντας στον Ρ/Σ «Στο Κόκκινο», πως θα πρέπει σύντομα, «όχι φυσικά μέσα στο καλοκαίρι, αλλά πάντως σύντομα», να προκηρυχθούν εκλογές.

Βουλευτές του «ναι» διευκρινίζουν

Με κοινή τους δήλωση, τρεις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (που συμμετέχουν στην τάση των 53+), η Βασιλική Κατριβάνου, ο Φάνης Κουρεμπές και η Ελένη Σταματάκη, με την ταυτόχρονη επισήμανση ότι η θετική ψήφος τους «δεν σημαίνει ένα 'ναι' σε ο,τιδήποτε ακολουθήσει», εξηγούν πως έδωσαν την εξουσιοδότηση αφενός για να μην πέσει η κυβέρνηση (κάτι που θα αποτελούσε «ευόδωση των σχεδίων του 'πραξικοπήματος'», αναφέρουν), αφετέρου γιατί το Grexit θα γινόταν «με τον πιο άτακτο, οδυνηρό και καταστροφικό τρόπο για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία, και ειδικά τους αδύναμους».
Εξηγώντας τη δική της (θετική) ψήφο η Αννέτα Καββαδία ανέφερε (μέσω Facebook) ότι δεν μπορούσε να πάρει την ευθύνη πτώσης της κυβέρνησης, ωστόσο «ας μην επιχειρήσουν (οι φέροντες την ευθύνη για τα λάθη που έχουν γίνει) να 'μεταφράσουν' το χθεσινό μου 'ναι' ως λευκή επιταγή για συνέχιση των ίδιων πρακτικών».
«Την Παρασκευή δεν υπογράψαμε συμφωνία, αλλά στηρίξαμε τον πρωθυπουργό, την κυβέρνηση και δώσαμε εξουσιοδότηση στον υπουργό Οικονομικών μας», κατά δήλωση του επίσης βουλευτή Βαγγέλη Διαμαντόπουλου, ο οποίος, αφού κάνει λόγο για ήττα της στρατηγικής της ηγεσίας, υπογραμμίζει: «Ο λαός πρέπει να διαλέξει αν αυτό που έχει μεγαλύτερο αξία γι' αυτόν είναι η ανεξαρτησία του και η δημοκρατία πέρα από κάθε κόστος».
Αίσθηση προκάλεσε η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης της βουλευτού Σίας Αναγνωστοπούλου, που μετέφερε τη στιχομυθία της με βουλευτή που είναι υπέρ της δραχμής και ψήφισε «παρών». Στην επιχειρηματολογία του, «δεν μπορούμε να βγούμε από το ευρώ γιατί αυτό θα σημάνει καταστροφή», η Σ. Αναγνωστοπούλου τον ρώτησε γιατί, τότε, δεν υπερψηφίζει την εξουσιοδότηση, με τον συνάδελφό της να της απαντά («κυνικά» κατά τη βουλευτή Αχαΐας): «Γιατί κάποιοι πρέπει να υπερψηφίσουν και κάποιοι να καταψηφίσουν».
«Όταν έχουμε μάχη, το 'παρών' είναι για τους θεατές και όχι για τους μαχητές» σχολίασε από την πλευρά του το μέλος της Κεντρικής Επιτροπής Στέλιος Παππάς, όταν δε ρωτήθηκε (από το Star) αν το σχόλιό του αφορά και τη Ζ. Κωνσταντοπούλου, αναρωτήθηκε: «Εξαίρεσα κάποιον;». Επιπλέον τόνισε: «οι δημοκρατικές διαδικασίες θα τηρηθούν με πλήρη διαφάνεια, έχουμε καταστατικό».

Ενωτική Κίνηση και Π-2010 για τις εξελίξεις

Σε συνάντηση μελών - στελεχών της Ενωτικής Κίνησης υποστηρίχθηκε ότι «δεν υπάρχει καμία νομιμοποιητική βάση που να επιτρέπει αυτή τη συμπεριφορά των συντρόφων/σσών (σ.σ.: που διαφώνησαν). Εξάλλου «το καταστατικό του κόμματος επιτρέπει σε συντρόφους που διαφωνούν να μην εφαρμόζουν την απόφαση. Αυτό σημαίνει ότι όποιος/α διαφωνεί δεν αναλαμβάνει ευθύνες εκτελεστικής εξουσίας είτε στο κόμμα είτε στην κυβέρνηση. Σε κάθε περίπτωση πρέπει να εφαρμοστούν ο κανονισμός της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, του Κοινοβουλίου κ.ο.κ.».
Σε κάθε περίπτωση, όμως, «προτεραιότητα έχει η ανάγκη ύπαρξης συμφωνίας που να δίνει βιώσιμη λύση και φυσικά μετά να αντιμετωπιστεί το εσωκομματικό αντικυβερνητικό και εσωκοινοβουλευτικό πρόβλημα».
Σε συνάντηση μελών της, τέλος, η Πλατφόρμα 2010 κατέληξε πως «τη στιγμή αυτή προέχει η συμφωνία, η καλύτερη δυνατή, δεδομένων των δυσκολιών». Όμως, «η κυβέρνηση πρέπει να επιταχύνει το έργο της μετά τη συμφωνία και ο Αλ. Τσίπρας να κάνει τις αναγκαίες προσαρμογές για τα βέλτιστα αποτελέσματα. Εμείς πιστεύουμε στη διπλή ανασύνθεση του κόμματος, με τη συλλειτουργία της πλειοψηφίας και την ενότητα του κόμματος, με πολιτική συνεννόηση με τη μειοψηφία. Στις δύσκολες ημέρες που έρχονται, όχι μόνο δεν περισσεύει κανείς, αλλά πρέπει να ενώσουμε και άλλους που αντιλαμβάνονται τον ΣΥΡΙΖΑ ως δύναμη κοινωνικής συνοχής και δημοκρατίας στη σημερινή Ευρώπη των εθνικών ανταγωνισμών και των δημοκρατικών ελλειμμάτων

Δεν υπάρχουν σχόλια: