Παρασκευή 17 Ιουλίου 2015

Α.Τσίπρας: «Είμαστε πλέον κυβέρνηση μειοψηφίας - Τελειώνω με τη συμφωνία και πάω σε εκλογές»

«Ολοκληρώνω τη συμφωνία και μετά πάω σε εκλογές» ήταν το ουσιαστικό μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα προς τα στελέχη της κυβέρνησης και του κόμματος κατά τη σημερινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός ουσιαστικά παραδέχθηκε ότι στηρίζεται πλέον σε μειοψηφική κυβέρνηση αποδεχόμενος το «πικρό» αποτέλεσμα της χθεσινής ψηφοφορίας κατά την οποία 32 βουλευτές του κόμματός ψήφισαν «Όχι» και 8 ακόμη δήλωσαν «παρών» ή δεν εμφανίστηκαν καν.

Να σημειωθεί πάντως ο πρωθυπουργός δεν αναφέρθηκε στο σύνολο των βουλευτών που διαφοροποιήθηκαν ψηφίζοντας είτε «Όχι» είτε «παρών» ή τέλος απουσιάζοντας, αλλά μόνο στους 32 αναζητώντας και την τελευταία ώρα συμμάχους στην Κ.Ο. μη θέλοντας να γκρεμίσει όλες τις γέφυρες συνεννόησης.

Στην πραγματικότητα όμως και οι 40 που διαφοροποιήθηκαν είναι σαν να ψήφισαν «Όχι» κάτι που φαίνεται δεν αποδέχεται διατηρώντας ελπίδες πως στην επόμενη ψηφοφορία στις 22 Ιουλίου για το δεύτερο πακέτο μέτρων θα τους έχει μαζί του έστω και την ύστατη ώρα.

Πιο συγκεκριμένα ο Α.Τσίπρας είπε:

«Κατόπιν τούτων ζήτησα από την ΚΟ και τον κάθε βουλευτή ξεχωριστά να τοποθετηθούν στο ερώτημα αν ο εκβιασμός είναι αληθινός ή πλαστός. Και ζήτησα να αποφασίσουμε μαζί, αν είναι πλαστός, όλοι να ψηφίσουμε ΟΧΙ. Αν, όμως, αποφανθούμε ότι είναι αληθινός, όλοι μαζί να μοιραστούμε την ευθύνη».

Το γεγονός ότι δεν εκφράστηκε ουσιαστική και τεκμηριωμένη αντίρρηση περί της αληθινής ισχύος του εκβιασμού, καθιστά την επιλογή 32 βουλευτών της ΚΟ να μη μοιραστούν την ευθύνη, τόσο με εμένα προσωπικά όσο και με τους υπόλοιπους 110 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, ως μια επιλογή που έρχεται σε σύγκρουση με τις αρχές της συντροφικότητας και της αλληλεγγύης και σε μια κρίσιμη ώρα δημιουργεί ένα ανοιχτό τραύμα στο εσωτερικό μας.

Προσωπικά δεν δύναμαι να επιτρέψω σε κανένα, μετά τα όσα πέρασα 6 μήνες, να θεωρεί ότι έχει ισχυρότερο δίλημμα συνείδησης έναντι των κοινών μας αρχών, αξιών, θέσεων και ιδεολογικών αναφορών.

Η επιλογή, δε, αυτή των συντρόφων μας, καθιστά ουσιαστικά έωλη τη στήριξη της πρώτης στην ιστορία του τόπου κυβέρνησης της αριστεράς, καθώς πλέον είμαι αναγκασμένος να συνεχίσω μέχρι και την ολοκλήρωση της συμφωνίας, με κυβέρνηση που θα στηρίζεται σε μειοψηφικό αριθμό βουλευτών σε σχέση με το συνολικό αριθμό των 300 αντιπροσώπων», τόνισε ο πρωθυπουργός. πηγη

Δεν υπάρχουν σχόλια: