Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Τσίπρας: Είτε στηριζόμαστε σε αριστερούς βουλευτές, είτε πέφτουμε από αριστερούς βουλευτές

Τσίπρας: Είτε στηριζόμαστε σε αριστερούς βουλευτές, είτε πέφτουμε από αριστερούς βουλευτές
Να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ σε εσωκομματικό δημοψήφισμα την Κυριακή και σε Έκτακτο Συνέδριο το Σεπτέμβρη, πρότεινε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, τονίζοντας, παράλληλα, πως «πήραμε την απόφαση για επώδυνο συμβιβασμό με την προσοχή μας στραμμένη στα λαϊκά συμφέροντα και τα συμφέροντα της οικονομίας, και όχι κοιτάζοντας προς το εσωτερικό του κόμματος».
«Προτείνω στην Κεντρική Επιτροπή ένα ανοιχτό, δημοκρατικό Έκτακτο Συνέδριο το Σεπτέμβριο, ώστε να απαντήσουμε συλλογικά στα κρίσιμα ερωτήματα», ανέφερε ο κ. Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για «ρήγματα στην ΚΟ του κόμματος», προσθέτοντας πως είναι λάθος να τα διευρύνει κανείς: «Υπάρχουν σύντροφοι που επιμένουν ότι πρέπει σήμερα να παρθούν όλες οι αποφάσεις. Υπάρχει η άποψη που δεν αποδέχεται την ανάλυσή μου και θεωρεί ότι υπήρχε εναλλακτική επιλογή. Που θεωρεί ότι υπάρχει εναλλακτικό σχέδιο, μέσα από την ακύρωση της συμφωνίας. Απόλυτα θεμιτό αυτό το σχέδιο να κατατεθεί και να εξηγηθεί. Αν πράγματι πολλοί θεωρούν ότι το κόμμα πρέπει να πάρει απόφαση τώρα για να εμποδιστεί η συμφωνία, ότι υπάρχει εναλλακτική, αυτή η άποψη δεν μπορεί να περιμένει να κριθεί στο Έκτακτο Συνέδριο. Προτείνω αυτή την απόφαση - που δεν αφορά στους συσχετισμούς μεταξύ μας, αφορά στη χώρα, τα λαϊκά στρώματα, τον τόπο, να μη την υποτιμήσουμε. Να τη λάβουμε, απευθυνόμενοι στη βάση του κόμματος, διοργανώνοντας, με σύντομες διαδικασίες, δημοψήφισμα την ερχόμενη Κυριακή».
«Όποια κι αν είναι η απόφαση των μελών μας, όμως, να συμφωνήσουμε ότι πρέπει να δεσμευτούμε ότι θα γίνει σεβαστή. Ότι θα σταματήσει αυτός ο παραλογισμός στην Κοινοβουλευτική Ομάδα μας. Δεν υπάρχουν περισσότερο ή λιγότερο αριστεροί. Περισσότερο ή λιγότερο επαναστάτες», υπογράμμισε.
«Η πρώτη αριστερή κυβέρνηση στην Ευρώπη, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, είτε υποστηρίζεται από αριστερούς βουλευτές, είτε πέφτει από αριστερούς βουλευτές, επειδή κατά τη γνώμη τους έπαψε να είναι αριστερή», τόνισε.
Στην αρχή της ομιλίας του, ο πρωθυπουργός επιχείρησε να πείσει τα στελέχη του κόμματός του ότι δεν υπήρχε άλλη επιλογή, πλην του συμβιβασμού, διότι όπως εξήγησε ο άλλος δρόμος θα ήταν «η έξοδος από το ευρώ χωρίς συναλλαγματικά αποθέματα, με ραγδαία υποτίμηση, σκληρή λιτότητα και προσφυγή εκ νέου στο ΔΝΤ για τη στήριξη νομίσματος. Όποιος δεν το παραδέχεται αυτό ή εθελοτυφλεί ή κρύβει την αλήθεια».
Για άλλη μια φορά, ο κ. Τσίπρας ισχυρίστηκε ότι κινήθηκε με γνώμονα το συμφέρον του λαού: «Φτάσαμε στο όριο της ρήξης, αλλά είχαμε πάντα στο μυαλό μας πώς θα επιτύχουμε μια καλύτερη συμφωνία και όχι να οδηγήσουμε απερίσκεπτα τη χώρα σε μια καταστροφή. Την απόφαση την πήραμε με βάση τα συμφέροντα του λαού για να αποφύγουμε την άτακτη χρεοκοπία», είπε χαρακτηριστικά.
Ο πρωθυπουργός κάλεσε όσους πιστεύουν ότι υπήρχε άλλος δρόμος, να το εξηγήσουν με επιχειρήματα: «Χρησιμοποιήσαμε όλα μας τα όπλα, όπως η στάση πληρωμών στο ΔΝΤ, αναδείξαμε το πρόβλημα της Ελλάδας σε όλο τον κόσμο. Επιλέξαμε, όμως, τον συμβιβασμό γιατί αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει καλύτερη εναλλακτική. Αν κάποιος νομίζει ότι μια άλλη κυβέρνηση και ένας άλλος πρωθυπουργός μπορούσε να φέρει καλύτερη συμφωνία, να το πει ανοικτά. Αν κάποιος νομίζει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εγκατέλειψε καλύτερη εναλλακτική, να διατυπώσει και να τεκμηριώσει αυτή την άποψη».
χώρας από το ευρώ, ενώ αποκάλυψε ότι όλες οι διερευνητικές επαφές για εναλλακτικές πηγές χρηματοδότησης ήταν μάταιες: «Εγώ έκανα επίθεση σε όλους όσοι προσπάθησαν να ταυτίσουν το δημοψήφισμα με την έξοδο από το ευρώ... Όσες προσπάθειες έγιναν για άλλες πηγές χρηματοδότησης, ήταν μάταιες».
Για άλλη μια φορά επανέλαβε τους λόγους για τους οποίους ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αισθάνεται περήφανος για τη διαπραγμάτευση, καθώς, όπως είπε, για πρώτη φορά μια αριστερή κυβέρνηση έθεσε τις πρώτες ρωγμές σε μια νεοφιλελεύθερη Ευρώπη.
Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι το μείζον θέμα είναι να αλλάξουν οι πολιτικοί συσχετισμοί στην Ευρώπη και να παραμείνει η κυβέρνηση της αριστεράς: «Το στρατηγικό ερώτημα είναι αν υπάρχει ρόλος και χώρος στη νεοφιλελεύθερη Ευρώπη για την αριστερά και εδώ πρέπει να απαντήσουμε θετικά και καταφατικά. Δεν μπορεί να αποτελεί λύση ότι πρέπει να δραπετεύσουμε», είπε χαρακτηριστικά.
«Δεν μπορεί να αποτελεί λύση η φαντασίωση ότι μπορούμε με ένα μαγικό τρόπο να δραπετεύσουμε από αυτούς τους συσχετισμούς. Κανένα εθνικό σχέδιο δεν υπάρχει που να μπορεί να μας γλιτώσει από τους συσχετισμούς. Δεν μπορεί η απάντηση στη μνημονιακή πολιτική να δίνεται με όρους εθνικής αναδίπλωσης. Απάντηση δεν μπορεί να είναι η νομισματική υποτίμηση», τόνισε.
«Καταφέραμε μέσα στις αντίξοες συνθήκες να κερδίσουμε πράγματα», ανέφερε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Ας αφήσουμε τις λαθροχειρίες κατά μέρος κι ας συνεννοηθούμε, κοιτώντας ο ένας τον άλλο στα μάτια. Δεν είχαμε κρυφά χαρτιά. Όλα ήταν σε γνώση όλων», εξαπολύοντας ευθεία επίθεση στην Αριστερή Πλατφόρμα.
Ο Αλέξης Τσίπρας έθεσε, τέλος, το ερώτημα στην Κεντρική Επιτροπή, εάν ο ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτές τις συνθήκες, έχει το δικαίωμα να επιλέξει το δρόμο του πολιτικού αναχωρητισμού.
Ανοιχτή στα ΜΜΕ η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ
Στο μεταξύ, η συνεδρίαση της ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ, αν και είχε αποφασιστεί να είναι κλειστή για τα ΜΜΕ μετά την ομιλία του πρωθυπουργού, με παρέμβαση, σύμφωνα με πληροφορίες, του Αλέξη Τσίπρα, αποφασίστηκε τελικά να είναι ανοιχτή. Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: