Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Α. Τσίπρας: «Κυρία Γεννηματά, δεν είναι λαμόγιο ο κ. Βαρουφάκης - Ψάξτε αλλού για σκάνδαλα»


«Η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε ποτέ σχέδιο εξόδου από το ευρώ, όμως έπρεπε να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τα σχέδια των ακραίων κύκλων. Θα έπρεπε να μας εγκαλέσετε αν δεν είχαμε προετοιμαστεί για τέτοιο ενδεχόμενο». Αυτό τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας στη Βουλή,  απαντώντας στην ερώτηση της Φώφης Γεννηματά για τα περί «plan B» του Γ. Βαρουφάκη.

Σε μία αποστροφή του ο πρωθυπουργός κάλεσε την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, εάν όντως θέλει να βρει σκάνδαλα, να αναζητήσει... αρκετά στα πεπραγμένα του δικού της κόμματος, καθώς και στελεχών του: στα  σκάνδαλα για την υπόθεση των υποβρυχίων, του PSI, των δανείων της Αγροτικής Τράπεζας, του ΤΑΙΠΕΔ, της λίστας Λαγκάρντ.

Σημείωσε επίσης, με νόημα, ότι ο Γ. Βαρουφάκης, όσα λάθη και αν του καταλογίσει κανείς στη διαπραγματευτική διαδικασία ή όσες ενστάσεις κι αν έχει για τις... ενδυματολογικές του προτιμήσεις, δεν έβγαλε τα λεφτά του στο εξωτερικό, όπως είχε πράξει  ο κ. Γκ. Χαρδούβελης.


Ανέφερε μεταξύ άλλων ο Αλ. Τσίπρας: 

«Παρακολουθώ μια προσπάθεια περίεργη και πρωτοφανή να στοχοποιηθεί η διαπραγματευτική διαδικασία»

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης να προετοιμαστεί για πιθανό ατύχημα ήταν αυτονόητη»

«Σχέδιο Grexit ούτε είχαμε ούτε επεξεργαστήκαμε. Σχέδιο διαχείρισης εκτάκτου ανάγκης είχαμε, όπως  οφείλαμε. Αν οι εταίροι μας προετοίμαζαν, και το δήλωναν,ένα "σχέδιο Β" , εμείς δεν είχαμε υποχρέωση να προετοιμαστούμε;»

«Φυσικά είχα,προσωπικά, δώσει εντολή στον υπουργό Οικονομικών να συγκροτήσει ομάδα διαχείρισης έκτακτης ανάγκης»

Στην δική της παρέμβαση, η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ διερωτήθηκε:

«Η τρόικα επέστρεψε μετά βαϊων και κλάδων και μιλάτε για διαπραγμάτευση, κ. Τσίπρα;". Η κυρία Γεννηματά ισχυρίστηκε ότι το ΠΑΣΟΚ έχει κάνει την δική του κάθαρση και ρώτησε τον πρωθυπουργό εάν εξακολουθεί να στέκεται «σε δυο βάρκες», δηλαδή αφενός στη θέση για παραμονή της χώρας στην  Ευρωζώνη και αφετέρου στο εναλλακτικό σχέδιο.

Ο πρωθυπουργός ανταπάντησε:

«Μας κατηγορείτε ότι είχαμε μυστικό σχέδιο που καταστρώναμε σε μπουντρούμια. Μα αν είχαμε μυστικό σχέδιο (σσ: για Grexit), γιατί δεν το εφαρμόσαμε,με το 62%; Μας λέτε σαχλαμάρες. κυρία Γεννηματά. Λίγη σοβαρότητα, επιτέλους, σε αυτήν την αίθουσα... Γιατί ταυτίζεστε με την αγωνία των δανειστών για την "ιδιοκτησία του προγράμματος";

«Ο κ. Βαρουφάκης μπορεί να έχει κάνει λάθη, αλλά δεν μπορείτε να τον κατηγορείτε ότι είναι "λαμόγιο"», πρόσθεσε ο Αλ. Τσίπρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: