Κυριακή 7 Ιουνίου 2015

Συμφωνία μόνο με ρύθμιση του χρέους

Ο Αλέξης Τσίπρας
Ο Αλέξης Τσίπρας

“ 
Το κύριο άρθρο της Αυγής ”
Ο πρωθυπουργός, μιλώντας χθες στη Βουλή, ξεκαθάρισε κάτι πάρα πολύ σημαντικό. Η συμφωνία που επιδιώκεται και η οποία δεν είναι εύκολη δεν νοείται ως μια όποια συμφωνία τερματισμού του προγράμματος, αλλά ως μια συμφωνία λύσης του ελληνικού ζητήματος.

Και λύση δεν μπορεί να υπάρξει εάν δεν αντιμετωπιστεί το θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Η οποία αντιμετώπιση μάλιστα δεν μπορεί να έχει χαρακτήρα απλής αναφοράς μιας υπόσχεσης σε μια συνεδρίαση του Eurogroup όπως το 2012.

Η προσέγγιση της ελληνικής πλευράς είναι η μόνη σοβαρή ρεαλιστική διαπραγματευτική βάση για μια βιώσιμη συμφωνία, ενώ το κείμενο των δανειστών βρίσκεται εκτός πλαισίου διαπραγμάτευσης.

Κατέστη επίσης σαφής άλλη μια κρίσιμη παράμετρος: Ότι η πρόταση της ελληνικής πλευράς αποτελεί βάση συζήτησης μόνο ως ενιαίο σύνολο. Πράγμα που σημαίνει ότι η ελληνική πλευρά θα προχωρήσει στην υλοποίηση επιμέρους προβλέψεων υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρξει συνολική συμφωνία - λύση για την Ελλάδα και όχι το "θέατρο σκιών" της τελευταίας πενταετίας, όπως τόνισε ο πρωθυπουργός.

Η χθεσινή συζήτηση στην ελληνική Βουλή και ιδίως η ομιλία του Αλ. Τσίπρα έτυχε τεράστιας διεθνούς δημοσιότητας. Καθώς το ρολόι χτυπάει αντίστροφα, το ελληνικό ζήτημα έχει καταστεί κεντρικό ζήτημα ακόμα και στο επίπεδο G7, αλλά και στο Βερολίνο και την Ουάσιγκτον. Η υποτιθέμενη ελληνική ασημαντότητα, την οποία οι δανειστές θα τίναζαν απλώς από το σακάκι τους, το βασικό επιχείρημα δηλαδή των εδώ απολογητών των Μνημονίων, έχει καταρρεύσει πλέον ολοκληρωτικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια: