Όλη η ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή.«Ζήτησα την συζήτηση επειδή θεωρώ ότι βρισκόμαστε στην τελική ευθεία και στην πιο κρίσιμη καμπή της. Να ενημερωθεί το Σώμα και κόμματα και ο ελληνικός λαός για το που βρισκόμαστε και που θέλουμε να πάμε.
Από την αρχή ξεκαθάρισα ότι δεν έχουμε να κρύψουμε τίποτα ούτε να κρυφτούμε από τον ελληνικό λαό. Αγωνιζόμαστε για την καλύτερη δυνατή συμφωνία.
Από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση διακήρυξε ότι επιδιώκει μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία δίνοντας λύση στο ζήτημα του χρέους.
Η πρόταση μας αποτέλεσε την πρόθεσή μας για συμβιβασμό, μην αποτυπώνοντας τις θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης αλλά τον κοινό τόπο των επίπονων διαπραγματεύσεων του Brussels group. Αποτελεί τη μόνη ρεαλιστική βάση συζήτησης για την επίτευξη συμφωνίας που θα σέβεται τη λαϊκή εντολή και τους κανόνες της Ευρώπης. Αποτελεί βάση συμφωνίας ως ενιαίο σύνολο. Προϋπόθεση να υπάρξει συνολική λύση για την Ελλάδα και ότι δεν θα συνεχιστεί το θέατρο σκιών της τελευταίας περιόδου.
Το κρίσιμο είναι να σταματήσει ο φαύλος κύκλος της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης. Σε συνδυασμό με μια ουσιαστική λύση για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Διαφορετικά όσες προσπάθειες και να κάνουμε δεν θα ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της αβεβαιότητας.
Δεν χρειαζόμαστε απλώς μια συμφωνία, χρειαζόμαστε λύση που θα τελειώνει οριστικά τη συζήτηση της εξόδου της Ελλάδας, που δίνει τέλος στην λογική των εξωπραγματικών πλεονασμάτων και θα εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του χρέους.
Αποτυχημένη πολιτική επί πενταετία, αντικατοπτρίζεται στους δείκτες της οικονομίας που δεν ανέκαμψε ποτέ και στους δείκτες των ανισοτήτων.
ΟΜΟΛΟΓΩ ότι η εισήγηση Γιούνγκερ με εξέπληξε δυσάρεστα, δεν θα μπορούσα να φανταστώ ότι θα μου παρέδιδε μια πρόταση χωρίς το κοινό έδαφος που κατακτήθηκε στα Brussels group. Πως οι πολιτικοί και όχι οι τεχνοκράτες δεν θα μπορούσαν να κατανοήσουν ότι μετά από 5 χρόνια λιτότητας θα βρισκόταν βουλευτής που θα ψήφιζε σε αυτή εδώ την αίθουσα, την κατάργηση ΕΚΑΣ ή την αύξηση κατά 10 μονάδες στο ΦΠΑ του ηλεκτρικού ρεύματος.
Οι προτάσεις των θεσμών είναι μη ρεαλιστικές και αποτελούν οπισθοχώρηση από το κοινό έδαφος που βρέθηκε κατά τις διαπραγματεύσεις. Θέλω να πιστεύω πως ήταν ένα κακό διαπραγματευτικό τρικ και πως θα αποσυρθεί ή μια κακή στιγμή.
Σήμερα θέλω να ακούσω και τη γνώμη της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μας πείτε αν πρέπει να δεχθούμε την πρόταση ή αν συντάσσεστε εναντίον.
Αυτό το διάστημα έχουμε πληρώσει 7,5 δις ευρω παρά τον οικονομικό στραγγαλισμό.
Είναι καιρός να αποδείξουν όλοι σε Ελλάδα και Ευρώπη ότι δουλεύουν για λύση και όχι για να υποτάξουν έναν ολόκληρο λαό, διαφορετικά θα έχουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα. Δεν είναι απειλή, αλλά διαπίστωση που δεν χρειάζεται κανείς να διαβάσει τις δημοσκοπήσεις για να καταλάβει. Ο κόσμος μας ζητά να μην υποχωρήσουμε από τα δίκαια αιτήματα μας να υποκύψουμε στις παράλογες απαιτήσεις των δανειστών.
Με ειλικρίνεια θέλω να τονίσω ότι παρά το μεγάλο πισωγύρισμα, πεποίθησή μου είναι ότι τώρα είμαστε περισσότερο κοντά παρά ποτέ. Γιατί είναι γνωστό πλέον ότι η ελληνική πλευρά δεν στέκεται με αδιαφορία, γιατί αντέξαμε να διαπραγματευόμαστε όρθιοι για τον ελληνικό λαό και πλέον μετά την απόφαση για την μεταφορά των πληρωμών στο ΔΝΤ στο τέλος του μήνα είναι σαφές σε όλους ότι δεν επιθυμούμε την ρήξη και ότι ο χρόνος λιγοστεύει για όλους.
Βασικοί άξονες για την συμφωνία
-Χαμηλά πρωτογενή πλεονάσματα, έχουν γίνει ήδη αποδεκτά
-Απομείωση – αναδιάρθρωση του χρέους
-Προστασία συντάξεων και μισθού
-Αναδιανομή εισοδημάτων
-Επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και αντιστροφή της πορείας των εργασιακών σχέσεων. Θα νομοθετήσουμε την επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων
-Ισχυρό επενδυτικό πρόγραμμα που θα δημιουργήσει ισχυρό σοκ στην ελληνική κοινωνία
Χρειάζεται ψυχραιμία, σύνεση σωφροσύνη και στήριξη γιατί τις επόμενες μέρες καθώς φθάνουμε στην τελική ευθεία, θα ακουστούν πολλά.
Καλώ την αντιπολίτευση να στηρίξετε την ελληνική προσπάθεια με ειλικρίνεια και χωρίς σκοπιμότητες».
crashonline.gr