Πέμπτη 4 Ιουνίου 2015

Ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα με Γιούνκερ - Σκληρά μέτρα ζητούν οι θεσμοί




Ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 2 τα ξημερώματα της Πέμπτης η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Στη συζήτηση φαίνεται ότι τέθηκε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για επίτευξη συμφωνίας. Πηγές των Βρυξελλών, που επικαλείται η Wall Street Journal, αμέσως μετά την κατ' ιδίαν συνάντηση, ακολούθησε δείπνο, στο οποίο συμμετείχε και ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Κομισιόν πραγματοποιήθηκε, παρουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας, των συνεργατών του Γιούνκερ, του Γερούν Ντάισελμπλουμ και του επικεφαλής του EuroWorking Group, Τόμας Βίζερ. Πληροφορίες αναφέρουν ότι, κατά τη συνάντηση, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έδωσε κείμενο 5 σελίδων με τις προτάσεις των Θεσμών.
Σύμφωνα με το γαλλικό πρακτορείο, ο επικεφαλής του Eurogroup είχε ρόλο επόπτη στη συνάντηση. Σε περίπτωση που Ελλάδα και Κομισιόν φθάσουν σε έναν συμβιβασμό ο  Ντάισελμπλουμ θα το ανακοινώσει και θα καλέσει το Eurogroup πιθανότατα για να τον εγκρίνει.
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ παρέμεινε στη σκληρή γραμμή των δανειστών και παρουσίασε μια σειρά από σκληρά μέτρα στον Έλληνα πρωθυπουργό.
Συγκεκριμένα οι δανειστές θέλουν:
Θέσπιση δύο κατηγοριών ΦΠΑ: 11% για τρόφιμα και φάρμακα και 23% για όλα τα υπόλοιπα προϊόντα και υπηρεσίες.
Κατάργηση του ΕΚΑΣ
Ρήτρα μηδενικού ελλείμματος
Μείωση κύριων και επικουρικών συντάξεων (ετήσια εξοικονόμηση 1,8 δισ. ευρώ)
Απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων
Ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ και ολοκλήρωση πωλήσεων Ελληνικού και περιφερειακού αεροδρομίου
Παράλληλα, οι δανειστές προτείνουν αλλαγές στα πρωτογενή πλεονάσματα: 1% το 2015, 2% το 2016, 3% το 2017 και 3,5% το 2018.

Δεν υπάρχουν σχόλια: