Παρασκευή 8 Απριλίου 2016

"Ασήκωτο" βάρος ο ΟΑΕΕ...




Το επερχόμενο νέο ασφαλιστικό καταργεί μεν τον ΟΑΕΕ, τον ενσωματώνει στο ΙΚΑ και εισάγει την αναλογικότητα των εισφορών βάσει του εισοδήματος αλλά δεν λύνει το βασικό πρόβλημα των ελεύθερων επαγγελματιών που είναι το ύψος των εισφορών και τα χρέη που έχουν συσσωρευθεί από τις παράνομες μη αναλογικές χρεώσεις τα χρόνια της κρίσης. Έτσι, μετά το τέλος της αξιολόγησης λογικά, αναμένονται μέτρα αναδιάρθρωσης του χρέους των ελεύθερων επαγγελματιών στον ΟΑΕΕ και μείωσης ή και κατάργησης των εισφορών σύμφωνα με σχετικό εναλλακτικό μοντέλο από την σημερινή κυβέρνηση - μέχρι τότε, το βάρος του ΟΑΕΕ θα συνεχίζει να στοιχειώνει την καθημερινότητα και το μέλλον της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας στην χώρα μας όπως γλαφυρά περιγράφεται στα κείμενα που αναδημοσιεύουμε:
EΛΕΥΘΕΡΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ: "ΑΣΗΚΩΤΟ" ΒΑΡΟΣ Ο ΟΑΕΕ, ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΕ ΨΥΧΟΦΑΡΜΑΚΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΜΑΓΑΖΙΑ ΜΑΣ...

 του Αλέξανδρου Βαλσαμίδη 
(σειρά άρθρων από το bangladeshnews*)

«Xρωστάω 11.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ. Βρίσκομαι σε ρύθμιση. Για την ακρίβεια, χρωστούσα 11.000 ευρώ, αλλά με τους τόκους, το χρέος «εκτοξεύθηκε» πάνω από τις 14.000 ευρώ. Αυτός ο κακός χαμός που ζούμε, δεν πρόκειται να φτιάξει, δεν πρόκειται να διορθωθεί. Δεν ξέρω, αν θα τα καταφέρω να σταθώ συνεπής στην ρύθμιση, γιατί πέρα από αυτήν, πρέπει να πληρώνω και τις τρέχουσες εισφορές. Δηλαδή, 945 ευρώ το δίμηνο. Τον προηγούμενο μήνα μάλιστα, έπρεπε να πληρώσω 55 ευρώ παραπάνω. Κανείς δεν μας ενημέρωσε, ούτε μας εξήγησε, από που προέκυψε αυτή η αύξηση. Τα ζόρια που περνάμε είναι πολύ μεγάλα. Δεν μπορούμε να τα διαχειριστούμε. Γίναμε…Μπανγκλαντές, και ακόμη χειρότερα. Η προοπτική του λουκέτου στην επιχείρηση μου; Υπαρκτή, κάθε ώρα και λεπτό της ημέρας. Αν συνεχιστεί και άλλο αυτή η κατάσταση, δεν υπάρχει εναλλακτική. Το κλείνω και τελειώνω. Βέβαια, και να θέλω να το κλείσω, δεν μπορώ, καθώς πρέπει πρώτα να εξοφλήσω τις οφειλές μου. Αυτό δεν μπορώ να το κάνω. Και μιλάμε για μαγαζί 28 ετών. Κοιτούσα τα βιβλία μου, το περασμένο Σάββατο, και υπολόγισα, ότι η πτώση του τζίρου μου αγγίζει το 70%. Αγόρι μου, για να την «παλέψουμε» μέσα εδώ, που λέτε και εσείς οι νέοι, χρειαζόμαστε ψυχοφάρμακα, λεξοτανίλ. Αλλιώς δεν βγαίνουμε με τίποτα» υποστηρίζει στο bangladeshnews.gr η Αναστασία Γκαντάλη, ιδιοκτήτρια του καταστήματος υπόδησης «Μαραμπού».

20160404_112339
Αναστασία Γκαντάλη, ιδιοκτήτρια καταστήματος υπόδησης: Δεν έχουμε ζήσει ποτέ χειρότερη περίοδο, από αυτή που διανύουμε. Οι πελάτες μας είναι «εξαφανισμένοι» και εμείς είμαστε αναγκασμένοι να ζούμε και να πληρώνουμε τις υποχρεώσεις μας με τα «ψίχουλα» που βγάζουμε. Όσες μπορούμε δηλαδή, γιατί τα ταμεία μας είναι άδεια. Κρίμα που καταντήσαμε έτσι, μετά από τόσα χρόνια δουλειάς. Δυστυχώς, δεν βλέπω διέξοδο, από την κατάσταση αυτή.

Μια βόλτα στους κεντρικούς δρόμους της Θεσσαλονίκης, αρκεί για να αντιληφθεί κανείς, το αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει οι ελεύθεροι επαγγελματίες της πόλης. Και αν στις πολυσύχναστες οδούς, οι καταναλωτές είναι ελάχιστοι, στις πιο απόμερες γειτονιές, δεν κυκλοφορεί ψυχή. Και εκεί που δεν περπατά κόσμος, δεν πραγματοποιούνται αγορές, δεν μπαίνουν λεφτά στο ταμείο του επιχειρηματία, με συνέπεια αυτός, να καταλήγει καταχρεωμένος και αβοήθητος. Αν με ένα μαγικό τρόπο, σήμερα,…και έπειτα από την απαραίτητη συγκατάθεση της τρόϊκα, οι δόσεις για τις απλήρωτες εισφορές προς τον ΟΑΕΕ, ανέβαιναν ακόμη και στις…500, δεν υπήρχε περίπτωση να εξοφληθούν από τους ελεύθερους επαγγελματίες, για τον απλούστατο λόγο, ότι η φορολογία έχει «καταβροχθίσει» τα πορτοφόλια των καταναλωτών. Οι επιχειρηματίες από την πλευρά τους, αντικρίζουν καθημερινά, το βουνό των απλήρωτων υποχρεώσεων να αποκτά ολοένα και πιο απειλητικό ύψος. Η πληρωμή τους είναι πρακτικά αδύνατη. Αύξηση προκαταβολής φόρου, αναδρομική αύξηση έκτακτης εισφοράς, εφορία, ΟΑΕΕ, προσωπικό, πάγια έξοδα, προμηθευτές. Λογαριασμοί δηλαδή, οι οποίες θα ήταν διαχείρισιμοι για τους ελεύθερους επαγγελματίες της Ελβετίας ή του Μπαχρεϊν, αλλά σε καμία περίπτωση, για αυτούς, της καταχρεωμένης Ελλάδας. Οι απλήρωτες εισφορές προς τον ΟΑΕΕ διαρκώς αυξάνουν, οι «διαρροές»από το καθεστώς της ρύθμισης γιγαντώνονται, αφού ελάχιστοι είναι αυτοί, που μπορούν να φανούν συνεπείς στην πληρωμή των παρελθοντικών όσο και τρεχουσών οφειλών. Το αποτέλεσμα; Η διαιώνιση ενός φαύλου κύκλου, όπου το κράτος, μετά και από τις αφόρητες πιέσεις της τρόϊκα, αυξάνει τα φορολογικά βάρη προς τους ελεύθερους επαγγελματίες, εκείνοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν, δημιουργούνται τρύπες στα οικονομικά των ταμείων και κατ’επέκταση στον προϋπολογισμό του κράτους, με συνέπεια, νέα δυσβάστακτα μέτρα. Φαύλος κύκλος…
oaee5256
ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΕΞΩ ΑΝ ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΩ ΤΟΝ ΟΑΕΕ Η ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΟΥ. ΕΣΕΙΣ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΑΤΕ ΣΤΗΝ ΘΕΣΗ ΜΟΥ;
«Δεν μπορώ να πληρώσω με τίποτα τις οφειλές μου προς τον ΟΑΕΕ. Όταν πήγα να κάνω διακανονισμό, μου ζήτησαν να πληρώσω μπροστά 2.000 ευρώ. Λες και αν είχα τα λεφτά αυτά, θα πήγαινα να κάνω διακανονισμό. Ζητούν επίσης να πληρώσω την ιατρική περίθαλψη, και εγώ τους ρωτάω με την σειρά μου, για ποιο λόγο να κάνω κάτι τέτοιο. Απο την στιγμή που δεν μου παρέχετε τίποτα, από την στιγμή που ούτε εγώ, ούτε το παιδί μου έχουμε αρρωστήσει, για ποιο λόγο να σας πληρώνω; Συνολικά, χρωστάω περίπου στα 10.000 ευρώ. Έγιναν πολλά λάθη στο παρελθόν, και τώρα τα πληρώνουμε εμείς. Τα λεφτά του κράτους φαγώθηκαν από τους υψηλούς μισθούς του δημοσίου, χωρίς να υπάρχει η αντίστοιχη παραγωγή. Για το κράτος, είμαστε η σίγουρη πηγή άντλησης εσόδων. Από που αλλού, μπορούν να τα πάρουν, με εξαίρεση εμάς, τους μισθωτούς και τους συνταξιούχους; Υπολογίζουν σε εμάς για να γεμίσουν τα ταμεία τους, αλλά με τέτοια ανεργία, είναι φανερό, πως έχουν κάνει μεγάλο λάθος στους υπολογισμούς τους. Την ίδια ώρα, τα φορολογικά βάρη που σηκώνουμε είναι απαράδεκτα. Δεν μπορούμε να αντέξουμε. Ούτε τα πάγια έξοδα της επιχείρησης μου, μπορώ να πληρώσω. Είμαι έτοιμος για κλείσιμο. Τα ενοίκια που πληρώνουμε, δεν μειώθηκαν, σε κάποιες περιπτώσεις μάλιστα, αυξήθηκαν, και ο δήμος μας «τσουρουφλίζει» με τα τέλη. Αφήσαμε δυστυχώς, τον κάθε αληταρά πολιτικό να μας φέρει σε αυτήν την κατάσταση. Και στο λέω αυτά, εγώ, παντρεμένος με 3 παιδιά. Για προσπάθησε να τα ταϊσεις και θα δούμε αν θα τα καταφέρεις» δηλώνει γεμάτος παράπονο και οργή στο bangladeshnews.gr, o Αντώνης Κασσαμανώλης, ιδιοκτήτης του καταστήματος εστίασης «Ψήνεσαι».

20160404_110802(0)
Αντώνης Κασσαμανώλης, ιδιοκτήτης καταστήματος εστίασης: Πληρώνουμε, και μάλιστα βαριά, τα λάθη του πσρελθόντος. Το κράτος δεν αφήνει ελεύθερο χώρο στον επιχειρηματία για να «ανασάνει». Mας «βομβαρδίζουν» με φόρους. Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε έτσι άλλο. Έχω τρία παιδιά. Μπορεί να αναλογιστεί κανείς τις ευθύνες και τις υποχρεώσεις μου;

ΜΟΝΟ ΑΝ ΜΑΣ ΑΦΑΙΡΕΣΟΥΝ ΤΑ ΥΠΕΡΜΕΤΡΑ ΒΑΡΗ ΠΟΥ ΜΑΣ ΕΧΟΥΝ ΦΟΡΤΩΣΕΙ, ΘΑ ΜΠΟΡΕΣΟΥΝ ΝΑ ΜΑΣ ΒΟΗΘΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΥΞΗΜΕΝΕΣ ΔΟΣΕΙΣ… 
«Κανείς δεν μπορεί να πληρώσει τον ΟΑΕΕ. Και όσοι μπήκαν στις 100 δόσεις, δεν μπορούν να τις πληρώσουν, γιατί ταυτόχρονα, πρέπει να πληρώνουν και τις τρέχουσες εισφορές. Αυτό είναι αδύνατο. Πρέπει να υπάρξουν περισσότερες δόσεις. Αν καταργηθεί το ΚΕΑΟ, που κυνηγά ανελέητα τους οφειλέτες, μαζί με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και τους τόκους των οφειλών, μπορούμε να μιλήσουμε για περισσότερες δόσεις, στη βάση της γνωμοδότησης Μανιτάκη, που κάνει λόγο για 180 δόσεις, και έτσι να βοηθηθούμε. Αν δεν καταργηθούν αυτά, προκειμένου να πάρουν μια ανάσα οι ελεύθεροι επαγγελματίες, δεν παραμείνουμε εγκλωβισμένοι στο ίδιο αδιέξοδο. Το ισχύον σύστημα είναι άδικο, είναι παράλογο και δεν μπορούμε να το παλέψουμε με τίποτα. Πρέπει να αλλάξει» τονίζει ο Χάρης Ευθυμιάδης, πρόεδρος του Συλλόγου Ασφαλισμένων – Ανασφάλιστων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης.
116332
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

ΟΙ «ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ» ΤΟΥ ΟΑΕΕ ΚΑΙ ΤΑ ΑΤΕΛΕΙΩΤΑ… «ΒΑΣΑΝΙΣΤΗΡΙΑ» ΤΟΥ


Κάτι είναι σάπιο στο…βασίλειο του ΟΑΕΕ: Ζητήσαμε την γνώμη τριών ανθρώπων, που ασχολούνται με τα τεκταινόμενα στον Οργανισμό Ασφάλισης Ελεύθερων Επαγγελματιών, και αυτοί μας παρείχαν τα φώτα τους, προκειμένου να αντιληφθούμε για ποιο λόγο, ο κύριος ασφαλιστικός φορέας εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων, κινείται ακόμη στο «σκοτάδι»…Ταλαιπωρημένος και ταυτόχρονα ταλαιπωρώντας τους ασφαλισμένους, που προσπαθούν μάταια, να βγάλουν άκρη μέσα σε ένα λαβύρινθο, στον οποίο επικρατεί η πολυνομία και η κακονομία, γραφειοκρατία, υψηλές έως υψηλότατες εισφορές, έκτακτες πληρωμές, τέλη επιτηδευμάτος, αυξημένοι φόροι προκαταβολής, και πάει λέγοντας… Σύμφωνα με γνωστό φοροτεχνικό, η ...
ταμειακή κατάσταση του ΟΑΕΕ είναι τόσο άσχημη, που ο κλάδος υγείας δανείζει «αβέρτα» τον κλάδο σύνταξης. Δανεικά όμως και αγύριστα…
rythmisi-ofeilwn-doseis
Γιώργος Φλωράς, Μέλος Δ.Σ Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών:
1)Καταβολή υψηλότατων ασφαλιστικών εισφορών, που ουδεμία αναλογικότητα έχουν με το πραγματικό εισόδημα των ελεύθερων επαγγελματιών. Δεν σχετίζονται σε καμία περίπτωση δηλαδή, τα όσα κερδίζουν οι επιχειρηματίες, με αυτά που καλούνται να πληρώσουν στον ασφαλιστικό τους φορέα. Για όσους έχουν μικρά εισοδήματα, και είτε είναι συνεπείς, είτε είναι ασυνεπείς, προς τον ΟΑΕΕ, το ύψος των εισφορών παραμένει  «βασανιστικό».
2)Οι υψηλές εισφορές είναι εμπόδιο για όσους θέλουν να είναι συνεπείς προς το ταμείο τους. Σε περίπτωση που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση, πρέπει να πληρώνουν ταυτόχρονα και τις παλαιές και τις νέες εισφορές, προϋπόθεση την οποία αδυνατεί να εκπληρώσει η συντριπτική πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, προκειμένου να παραμείνει «ενήμερη».
3)Οι τρέχουσες εισφορές που καταβάλλονται στον ΟΑΕΕ, πληρώνουν τις συντάξεις των παλιών ασφαλισμένων, «τσακίζοντας» τους ενεργούς ασφαλισμένους με το ύψος τους. Το ταμείο καταληστεύθηκε τα προηγούμενα χρόνια από τις κυβερνήσεις, καθώς πλήρωναν πολύ υψηλές συντάξεις στους ασφαλισμένους, χωρίς να υπάρχει η κατάλληλη ταμειακή «υποδομή» εκ μέρους του οργανισμού.
4)Λόγω του ύψους των τρεχουσών εισφορών, οι παλιοί ασφαλισμένοι που συνήθως ανήκουν στις υψηλότερες ασφαλιστικές κλάσεις, δεν μπορούν να τις αποπληρώσουν, με συνέπεια ένα πολύ μεγαλό ποσοστό να εγκαταλείπει, κακήν κακώς, την ρύθμιση στην οποία είχε υπαχθεί. Εκτιμάται ότι περίπου το 50% έχει «εγκαταλείψει» τον αγώνα…
5)Υπάρχει τεράστιο θέμα με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, την οποία οι οφειλέτες χρεώνονται, χωρίς όμως να τους παρέχεται, γιατί ακριβώς…χρωστούν. Τον Δεκέμβριο μάλιστα, θα εκδικαστεί η υπόθεση αυτή, έπειτα από δική μου προσφυγή, που έλαβε χώρα το 2014.
6)Δεν δίδονται βεβαιώσεις σε όσους οφείλουν στον ΟΑΕΕ (αναφέρομαι σε βεβαιώσεις και όχι σε ενημερότητα), σε περίπτωση που οι οφειλέτες, θέλουν να επαναδραστηριοποιηθούν, ανοίγοντας μια άλλη επιχείρηση, με βασικό στόχο, την εξόφληση των παλιών τους οφειλών. Ο ΟΑΕΕ αρνείται να παράσχει την βεβαίωση ασφάλισης, κίνηση που εγκλωβίζει σε ένα αδιέξοδο τον επιχειρηματία, αφού για να δώσει η εφορία το «πράσινο φως» για την ίδρυση νέας εταιρείας ή αλλαγής ΚΑΔ, χρειάζεται την συγκεκριμένη βεβαίωση. Αποτέλεσμα; Ο επιχειρηματίας «εξορίζεται» από την οικονομική δραστηριότητα ή επιλέγει την «μαύρη» εργασία για να επιβιώσει.
5e047659009bd332d375be29eaa2eafb
Παναγιώτης Παντελής, φοροτεχνικός
1)Πριν ασχοληθώ με τα διαδικαστικά, να επισημάνω ορισμένα πράγματα περί της δομής του οργανισμού: Πρόκειται για ένα φορέα, προσωποποίηση της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας των πολιτών. Μπορεί κάποιος να σπαταλήσει πολλές εργατοώρες, ασχολούμενος με ανούσιες, γραφειοκρατικές χαζομάρες, που δεν έχουν την παραμικρή ουσία. Πολλά παράπονα έχουν ακουστεί, και είμαι σε θέση να το διαβεβαιώσω, και για την συμπεριφορά του προσωπικού προς τους ασφαλισμένους, η οποία δεν είναι η καλύτερη. Δεν χρειάζεται να επεκταθώ….
2)Θέλω να μείνω στην αλλαγή του ΚΑΔ, καθώς είναι σύνηθες, κάποιος που θέλει να επεκτείνει την δραστηριότητα του, προσθέτοντας ένα συγγενές είδος ή υπηρεσία, στην ήδη υφιστάμενη επιχείρηση του, να καταναλώσει πολλές ώρες στην ουρά του ΟΑΕΕ, θύμα μιας απίστευτης γραφειοκρατίας, παρά το γεγονός ότι βασικά στοιχεία, όπως το ΑΦΜ κτλ., παραμένουν τα ίδια. Θα μπορούσε ο ΟΑΕΕ να αντλήσει τα στοιχεία αυτά από το TAXIS, και εκεί να τελειώσει το θέμα, αλλά δεν το κάνει. Δεν υπάρχει επίσης καμία ηλεκτρονικοποίηση των υπηρεσιών του ΟΑΕΕ για την εξυπηρέτηση των ελεύθερων επαγγελματιών, παρά μόνο για τους συνταξιούχους.
3)Αν κάποιος, που ασχολείται ήδη ως ελεύθερος επαγγελματίας, θέλει να αλλάξει κύριο ασφαλιστικό φορέα, και να υπαχθεί σε άλλον, βάσει του νόμου που χρονολογείται από 01/01/1993 για τους νέους ελεύθερους επαγγελματίες, έχει το δικαίωμα να το κάνει. Π.χ, να υπαχθεί στο ΙΚΑ, αν απασχολείται σε μια άλλη επιχείρηση. Σε περίπτωση όμως που δεν παρουσιάσει 25 μεροκάματα σε ένα μήνα, θα πρέπει να καταβάλλει ως πρόστιμο, εισφορές στον ΟΑΕΕ, που αντιστοιχούν στις πληρωμές…ενός εξαμήνου. Δηλαδή, αν εσείς, ως δημοσιογράφος, δεν εργαστείτε μια μέρα, λόγω απεργίας στην επιχείρηση που απασχολείστε, θα κληθείτε να καταβάλλετε ως πρόστιμο, ασφαλιστικές οφειλές 6 μήνων. Δεν μου φαίνεται και πολύ δίκαιο αυτό…
ruthmiseis-eforia-570-800x562
Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Πρόεδρος Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης:
1)Εμείς μάθαμε να εξυπηρετούμαστε από τους γιατρούς του ΟΑΕΕ, και πλέον μας έχουν εντάξει στο σύστημα του ΙΚΑ, όπου η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη που λαμβάνουμε, δεν είναι η πρέπουσα. Για την ακρίβεια είναι χάλια…
2)Είχαμε ζητήσει την μηνιαία καταβολή των εισφορών προς τον τον ΟΑΕΕ, αίτημα που δεν εισακούστηκε.
3)Σε περίπτωση μη καταβολής δύο δόσεων ή των τρεχουσών εισφορών επέρχεται απώλεια της ρύθμισης.
ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ

ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΟΑΕΕ: ΣΥΝΤΑΞΗ ΣΤΗΝ…ΔΕΥΤΕΡΑ ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΚΑΙ ΑΝ…


Δούλευαν…δούλευαν…δούλευαν…πλήρωναν…πλήρωναν…πλήρωναν. Και όμως. Οι ασφαλισμένοι του ΟΑΕΕ βρίσκονται στην χειρότερη μοίρα. Από την μια… «απολαμβάνουν» την ελληνική γραφειοκρατία μέχρι το «μεδούλι» τους, αφού η καθυστέρηση στην απονομή της σύνταξης κυμαίνεται από 18 έως 24 μήνες, ενώ σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης, η αναμονή μπορεί να ξεπεράσει και τα 2,5 χρόνια. Και από την άλλη, υπάρχουν αυτοί που χρωστούν στον ασφαλιστικό τους φορέα και δεν μπορούν να λάβουν τις συντάξεις τους, «θύματα» της οικονομικής δυσπραγίας που επέφερε η ατέλειωτη ύφεση. Όσοι οφείλουν πάνω από 20.000 ευρώ, η πλειοψηφία των ελεύθερων επαγγελματιών, δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν παρά μόνο αν πληρώσουν το ποσό που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Πιθανότητα…ανέφικτη αν αναλογιστεί κανείς την δεινή οικονομική τους θέση, που αποτυπώνεται μέσω των κλειστών καταστημάτων τους και των απλήρωτων υποχρεώσεων τους προς δημόσιο και ιδιωτικό τομέα…Την ίδια ώρα ο ΟΑΕΕ «ψυχορραγεί» λόγω της δραστικής υποχρηματοδότησης του από το κράτος και των οφειλών των ασφαλισμένων του, που αν και θέλουν, αδυνατούν να καταβάλλουν τις οφειλές τους. Αυτούς ποιος θα τους φροντίσει;
oaee
ΣΕ ΠΟΙΑ ΗΛΙΚΙΑ ΑΡΑΓΕ ΘΑ ΕΧΩ ΦΤΑΣΕΙ ΟΤΑΝ ΠΑΡΩ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ ΜΟΥ;
«Βγήκα στη σύνταξη με 36 χρονιά εργασίας, στα 60. Ήμουν από την «φουρνιά» των τελευταίων τυχερών που πρόλαβαν. Κατέθεσα τα χαρτιά μου τον Δεκέμβριο του 2014. Έπρεπε να περιμένω 9 μήνες μέχρι να εγκριθεί η προσωρινή σύνταξη, αυτή που ονομάζουμε έναντι, και μέχρι σήμερα, 15 μήνες μετά, περιμένω να μου καταβληθεί η κανονική μου σύνταξη. Όλες μου οι οχλήσεις προς τον ΟΑΕΕ έλαβαν την ίδια απάντηση: «Δεν υπάρχουν χρήματα, περιμένουμε να…απαλλαγούμε από κάποιες συντάξεις έτσι ώστε να τις αντικαταστήσουμε με αυτές των νέων δικαιούχων». Ο υπάλληλος προφανώς εννοούσε ότι η διοίκηση του ΟΑΕΕ περιμένει…εναγωνίως να πεθάνει ένας αριθμός συνταξιούχων προκειμένου να μας δώσει τις συντάξεις τους. Και πάει λέγοντας. Προσέξτε: Μιλάμε για ένα συνταξιούχο, σαν και εμένα, που ευτυχώς δεν χρωστούσε, με όλα του τα χαρτιά συμπληρωμένα. Σκεφτείτε τι Γολγοθά τραβούν όσοι χρωστάνε ή τους λείπει κάποιο χαρτί» δηλώνει στοbangladeshnews. gr o Παναγιώτης Σαμπλίδης, συνταξιούχος του ΟΑΕΕ από την Αθήνα.
oaee_11
ΠΟΛΥ «ΣΚΟΥΡΑ» ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΧΡΩΣΤΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 20.000 ΕΥΡΩ. ΝΙΩΘΟΥΝ, ΚΑΙ ΜΕ ΤΟ ΔΙΚΙΟ ΤΟΥΣ, ΠΑΓΙΔΕΥΜΕΝΟΙ…
«O συνταξιούχος που χρωστά έως και 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ μπορεί να προχωρήσει σε διευθέτηση των οφειλών του με το ασφαλιστικό ταμείο. Τα χρέη του μπορούν να πληρωθούν σε 48 δόσεις μέσω της σύνταξης του. Δηλαδή το κράτος θα αφαιρεί από τις συντάξιμες αποδοχές του κάθε μήνα ένα ποσό, έως ότου αποπληρωθεί συνολικά η οφειλή του. Το μεγάλο πρόβλημα το αντιμετωπίζουν όσοι χρωστούν πάνω από 20.000 ευρώ, καθώς το κράτος τους υποχρεώνει από την στιγμή που επιθυμούν να συνταξιοδοτηθούν, να εξοφλήσουν το ποσό που υπερβαίνει τις 20.000 εντός δύο μηνών. Δηλαδή αν κάποιος χρωστά 25.000 ευρώ, πρέπει πρώτα να αποπληρώσει τις 5.000 ευρώ έτσι ώστε να του καταβληθεί η σύνταξη, εντασσόμενος παράλληλα και στις σχετικές ρυθμίσεις. Αν δεν κατορθώσει να πληρώσει την διαφορά, χάνει και την ημερομηνία κατάθεσης του, δηλαδή δεν θα μπορεί να διεκδικήσει τα αναδρομικά του τα οποία μπορεί να είναι ένα σεβαστό, ποσό ενώ δεν θα μπορεί να λάβει ούτε την σύνταξη του»εξηγεί ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Παντελής Τάτσης.
Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ. ΑΣ ΤΗΝ ΥΙΟΘΕΤΗΣΟΥΝ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ.
«Εμείς από την πλευρά μας τι λέμε; Το ποσό που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ να παγώνει και να κεφαλαιοποιείται. Να μετατρέπεται σε ασφαλιστικό χρόνο τον οποίο θα αποποιείται ο συνταξιούχος προκειμένου να καταβληθεί η σύνταξη του από το κράτος. Τι σημαίνει αυτό; Οι οφειλές του γίνονται ασφαλιστικός χρόνος, δηλαδή αν χρωστά 30.000 ευρώ, βλέπουν οι ειδικοί σε τι ασφαλιστικό χρόνο αντιστοιχούν οι οφειλές που υπερβαίνουν τις 20.000 και του αφαιρούνται αναλόγως από την σύνταξη. Δεν παίρνει δηλαδή χρήματα για τις ασφαλιστικές κλάσεις που δεν πλήρωσε. Παίρνει κανονικά σύνταξη αλλά μικρότερη. Η πρόταση μας είναι τεκμηριώμενη με πίνακες, έχει προωθηθεί μέχρι την Κομισιόν και αποτελεί ένα από τα βασικά μας αιτήματα για ένταξη στο νέο ασφαλιστικό. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς μας, αν το μέτρο αυτό εφαρμοστεί στο 50% των συνταξιούχων, ο ΟΑΕΕ θα εισπράξει περίπου 4 δισ. ευρώ. Χρήματα που δεν θα εισέπραττε ποτέ. Μην ξεχνάμε ότι πάνω από το 50% των ελεύθερων επαγγελματιών χρωστούν πάνω από 25.000» υποστηρίζει ο Βασίλης Κορκίδης, πρόεδρος της ΕΣΕΕ.




Ï ðñüåäñïò ôçò ÅÓÅÅ Âáóßëçò Êïñêßäçò ìéëÜ êáôÜ ôçí ðáñïõóßáóç ôçò "ÅôÞóéáò ¸êèåóçò Åëëçíéêïý Åìðïñßïõ 2010", ÄåõôÝñá 29 Íïåìâñßïõ 2010.
Βασίλης Κορκίδης, Πρόεδρος ΕΣΕΕ: Η πρόταση μας είναι μονόδρομος και όλοι βγαίνουν κερδισμένοι. Και οι ασφαλισμένοι που βρέθηκαν σε μια δύσκολη θέση δεν αφήνονται στην τύχη τους και ο ΟΑΕΕ παίρνει χρήματα που δεν θα έπαιρνε ποτέ. Οι ενεργοί οφειλέτες χρωστούν πάνω από 8 δισ. ευρώ στο ταμείο τους.

ΒΟΗΘΑΝΕ ΟΣΟΥΣ ΜΑΣ ΕΦΕΡΑΝ ΣΕ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΑΝΑΓΚΗ
«Oι συνάδελφοι που περιμένουν την απονομή των συντάξεων τους βρίσκονται σε ιδιαίτερα άσχημη κατάσταση. Έχουν κλείσει τα μαγαζιά τους, δεν διαθέτουν αποταμιεύσεις για να αντιμετωπίσουν τα τρέχοντα οικονομικά προβλήματα, τις υποχρεώσεις και τις ανάγκες που τους δημιούργησε η κρίση. Γνωρίζω περιπτώσεις που δυσκολεύονται ή αδυνατούν να καλύψουν μέχρι και την σίτιση τους. Δυστυχώς το σύστημα είναι έτσι δομημένο ώστε να δικαιολογεί πλήρως το σύνθημα που έχουμε στα πανό μας: «Για τους συνταξιούχους δεν υπάρχει μία, λεφτά υπάρχουν μόνο για την πλουτοκρατία». Αυτό συμβαίνει και τώρα. Βλέπουμε ότι οι πολιτικές διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων στοχεύουν αποκλειστικά στα λαϊκά εισοδήματα, στα εισοδήματα των συνταξιούχων, όταν από τους βιομήχανους, τους τραπεζίτες και το μεγάλο κεφάλαιο δεν παίρνουν ούτε μια δεκάρα. Παρά το γεγονός ότι έχουμε υποστεί 11 μειώσεις συντάξεων, απειλούμαστε και με νέες περικοπές από τα ασφαλιστικά μέτρα του Κατρούγκαλου, αλλά και με νέες περικοπές στον κλάδο της υγείας» τονίζει απογοητευμένος στοbangladeshnews.gr o Γενικός Γραμματέας του Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης Γιώργος Κουτουνίδης.




20160307_111731
Γιώργος Κουτουνίδης, Γενικός Γραμματέας Σωματείου Συνταξιούχων ΟΑΕΕ Θεσσαλονίκης: Παρά το γεγονός ότι ξόδεψαν τις αποταμιεύσεις τους για να κρατηθούν όρθιοι, δεν τα κατάφεραν, και τώρα, υπερχρεωμένοι και απελπισμένοι περιμένουν μια σύνταξη που δεν ξέρουν αν θα την λάβουν καν…

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΑΛΣΑΜΙΔΗΣ
πηγή bangladeshnews

Δεν υπάρχουν σχόλια: