Τετάρτη 20 Απριλίου 2016

Die Welt: Πανίσχυρος ο Τσίπρας – Οποιοσδήποτε άλλος θα είχε πέσει


Ενα ακόμη δημοσίευμα – πορτρέτο του Έλληνα πρωθυπουργού φιλοξενεί σήμερα ο γερμανικός τύπος. Μετά το χθεσινό άρθρο της FAZ, η οποία χαρακτήριζε τον Αλέξη Τσίπρα το μοναδικό πολιτικό κεφάλαιο που εξακολουθεί να διαθέτει η χώρα και ο άνθρωπος που μπορεί να την σώσει, η Welt τον αποκαλεί πανίσχυρο «βασιλιά».

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας βρίσκεται στο τέλος μιας πολύ επικίνδυνης πορείας, επισημαίνει η γερμανική εφημερίδα Die Welt. Οποιοσδήποτε άλλος πολιτικός θα είχε πέσει, όμως ο Τσίπρας παραμένει σταθερός και αγαπητός. Τώρα έχει μπροστά του έναν ηράκλειο άθλο, τονίζει.

Ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί, αν το θέλει, να γίνει ο μεταρρυθμιστής της Ελλάδας, εκτιμά η Welt. Πριν από έξι μήνες ενεργούσε προκλητικά και εθνικιστικά, έμοιαζε να είναι ένας ακραίος αριστερός για τον οποίο ο ρεαλισμός ήταν θανάσιμη αμαρτία.

Στο μεταξύ όμως, επισημαίνει η εφημερίδα, εμφανίστηκε ένας άλλος Αλέξης Τσίπρας. Βρίσκεται στο απόγειο της προσωπικής του ισχύος και φαίνεται αποφασισμένος να θέλει να την χρησιμοποιήσει. Στο τέλος μιας επικίνδυνης πορείας, που θα είχε κοστίσει την καριέρα σε οποιονδήποτε άλλο πολιτικό, φαίνεται να είναι πανίσχυρος, τονίζει η Welt.

Οι Έλληνες, όπως δείχνουν όλες οι δημοσκοπήσεις, τον εμπιστεύονται σχεδόν απόλυτα.Όχι μόνο του συγχωρούν τις αλλαγές πορείας, αλλά τις κατανοούν, διότι είναι οι δικές τους, εκτιμά η εφημερίδα. Τα όσα ζήτησε η ΕΕ από την Ελλάδα εκλήφθηκαν ως διαταγές. Παρόλα αυτά η μεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων επιθυμούν να παραμείνουν σε αυτή την ΕΕ, σε αυτή την ευρωζώνη, εξηγεί η εφημερίδα.

Πόνος και ελπίδα: ο νεαρός Τσίπρας εκπροσωπεί και τα δύο. Και διαθέτει επίσης και ένα άλλο πλεονέκτημα, εξηγεί η Welt: ότι εδώ και πολύ καιρό είναι ο μόνος Έλληνας πολιτικός που δεν προέρχεται από τα δύο παραδοσιακά ελληνικά κόμματα. Είναι νεόφερτος, όμως παρόλα αυτά διαθέτει μεγάλη ισχύ.

Ζούμε σε καιρούς, σημειώνει η εφημερίδα, που πλέον είναι σπάνιο να συναντήσεις μεγάλους ηγέτες. Και όταν υπάρχουν προσωπικότητες που διαθέτουν μεγαλύτερη ισχύ, αυτοί έχουν καταβάλει κόπο για να την επιτύχουν, όπως η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ. Όμως ο Αλέξης Τσίπρας θα μπορούσε να είναι η εξαίρεση αυτού του σύγχρονου κανόνα.

Ο Αλέξης Τσίπρας, καταλήγει η Welt, έχει μπροστά του έναν ηράκλειο άθλο και ο πειρασμός θα είναι μεγάλος σταδιακά να αφήσει να πράγματα όπως είναι, να αναβάλει τη φορολογία των πλουσίων και να βασιστεί στο γεγονός ότι η ΕΕ θα ξεχάσει τις δεσμεύσεις του και θα τον αντιμετωπίσει με επιείκεια. Ο Έλληνας πρωθυπουργός διαθέτει τεράστια ισχύ, θα πρέπει όμως, αν επιθυμεί να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις, να αντιμετωπίσει σχεδόν όλες τις νοοτροπίες και τις παραδόσεις της χώρας του.

Δεν υπάρχουν σχόλια: