Πέμπτη 14 Απριλίου 2016

Ό. Γεροβασίλη: Πλήρης η ταύτιση των απόψεων Μητσοτάκη με τις θέσεις του ΔΝΤ

Αποτέλεσμα εικόνας για ολγα γεροβασιλη

Έντονη κριτική στον πρόεδρο της ΝΔ ότι επέλεξε να στείλει μήνυμα από τις ΗΠΑ ότι ταυτίζεται με τις απόψεις του ΔΝΤ, δηλαδή την «αποτυχημένη συνταγή λιτότητας: τη διάλυση του κοινωνικού κράτους, τις μειώσεις μισθών/συντάξεων, την κατάργηση εργασιακών δικαιωμάτων», άσκησε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στον ραδιοφωνικό σταθμό "Alpha 9.89".

Τόνισε, με αφορμή την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Washington Post, ότι ήταν για πρώτη φορά τόσο αποκαλυπτικός, και σχολίασε σκωπτικά ότι «ήταν στις ΗΠΑ και ενδεχομένως, ξεχάστηκε».

Ειδικότερα, η Όλγα Γεροβασίλη είπε ότι «ο κ. Μητσοτάκης επέλεξε από την Αμερική να στείλει μήνυμα για τη χώρα, δηλώνοντας ότι η χώρα βρίσκεται σε πολιτική αστάθεια, ούτε λίγο ούτε πολύ ότι δεν υπάρχει ούτε Δημοκρατία και ταυτοχρόνως -που είναι ακόμα σημαντικότερο- η πλήρης ταύτιση των απόψεων του κ. Μητσοτάκη με τις απόψεις και τις θέσεις του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ)».

Εξηγώντας αναλυτικότερα, μίλησε για υποκριτική στάση του προέδρου της ΝΔ, αναφέροντας ότι ενώ ο κ. Μητσοτάκης κατά τη διάρκεια της εκλογής του ως πρόεδρος της ΝΔ προσπάθησε να διατηρήσει αποστάσεις από τις θέσεις του ΔΝΤ -οι οποίες, όπως σημείωσε η κ. Γεροβασίλη, συνιστούν τη συνταγή της λιτότητας του ΔΝΤ, και οι οποίες «έχουν επιβληθεί στη χώρα μας τα προηγούμενα χρόνια και εφαρμόστηκαν από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ»-, τώρα επανέρχεται δηλώνοντας ότι τις συμμερίζεται. Τόνισε ότι αυτή η συνταγή που έλεγε "διάλυση του κοινωνικού κράτους", "διάλυση των εργασιακών σχέσεων", "απελευθέρωση της αγοράς", "απολύσεις στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα", "μειώσεις μισθών και συντάξεων", «απέτυχε παταγωδώς, εξ ου και η κατάσταση της οικονομίας και της χώρας, στην οποία βρισκόμαστε ακόμα μέχρι σήμερα». Η κ. Γεροβασίλη υπενθύμισε ότι ο κ. Μητσοτάκης έλεγε ότι αν ήταν ξανά υπουργός δεν θα εφάρμοζε την ίδια πολιτική, διότι δεν είδε να επέρχεται κάποιο αποτέλεσμα, για να υπογραμμίσει πως φαίνεται λοιπόν πόσο «υποκριτική ήταν αυτή η "αυτοκριτική" στάση για την προηγούμενη πολιτική και όταν ο ίδιος ήταν υπουργός".

«Και σήμερα επανέρχεται, δηλώνοντας ότι συμμερίζεται τις απόψεις αυτές του ΔΝΤ», συνέχισε η κ. Γεροβασίλη, προσθέτοντας ότι «άρα, αυτή είναι η πρότασή του για τη χώρα». Στο ίδιο πλαίσιο, η κυβερνητική εκπρόσωπος ανέφερε πως φαντάζεται ότι ο κ. Μητσοτάκης «εννοεί πως για το ύψος των μέτρων και το ύψος του δημοσιονομικού ελλείμματος το οποίο απεικονίζει, είναι η θέση του ΔΝΤ, κατηγορώντας ταυτόχρονα την κυβέρνηση εδώ ότι έρχεται να επιβάλει 5,4 δισ. μέτρα για την τριετία, ταυτιζόμενος ο ίδιος με τα 8 δισ. ή και παραπάνω που ενδεχομένως να αποτυπώνει η άποψη του ΔΝΤ».

«Νομίζω ότι σε αυτή του τη συνέντευξη ήταν πολύ αποκαλυπτικός ο κ. Μητσοτάκης, ίσως για πρώτη φορά, προφανώς επηρεαζόμενος και από το ότι βρισκόταν στην Αμερική και ενδεχομένως να ξεχάστηκε», κατέληξε.

Ο στόχος των επισκέψεων του πρωθυπουργού είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής θέσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης

Ο στόχος των επισκέψεων του πρωθυπουργού είναι η ενίσχυση της ευρωπαϊκής θέσης για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, τόνισε η κυβερνητική εκπρόσωπος Όλγα Γεροβασίλη, σε συνέντευξή της στον ρ/σ "Alpha 9.89".

Είπε ότι ο πρωθυπουργός δημοσιοποιεί τα βήματα που έχουν γίνει και τις προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης όσον αφορά την αξιολόγηση, στο φορολογικό, στο δημοσιονομικό, στο ασφαλιστικό, στα "κόκκινα" δάνεια, και βεβαίως για την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και κοινωνίας και για το μεγάλο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. «Τα βήματα που έχει κάνει η ελληνική κυβέρνηση είναι πολλά και δύσκολα», είπε και τόνισε ότι «επομένως, η στάση των Ευρωπαίων θα πρέπει να είναι σαφής ότι όλα τα μέρη, τα οποία συμφώνησαν το καλοκαίρι, να συμφωνήσουν και να τηρήσουν αυτή τη Συμφωνία. Εμείς από την πλευρά μας το κάνουμε».

Σημείωσε ότι από την πλευρά της η κυβέρνηση έχει κάνει τα πάντα όσον αφορά στο να υλοποιήσει τα συμφωνηθέντα στη συμφωνία του Ιουλίου, «προκειμένου να φθάσουμε στην πρώτη αξιολόγηση γρήγορα και επιτυχώς». Παρατήρησε ότι ωστόσο φαίνεται ότι «ενώ έχουμε συγκλίνει και ενώ όλες οι προτάσεις της κυβέρνησης είναι προσαρμοσμένες στα δεδομένα της συμφωνίας του Ιουλίου του 2015», «η διαφωνία έρχεται τώρα μεταξύ των θεσμών». «Υπάρχει μια απόσταση, όσον αφορά τη θέση του ΔΝΤ και τον τρόπο με τον οποίο θέλει να συμμετάσχει στο πρόγραμμα και το τι απαιτεί αντίστοιχα από την Ευρώπη», είπε. Ανέφερε, επίσης, ότι αυτό που έχει συμφωνηθεί είναι ότι μετά την αξιολόγηση θα αποφασίσει το ΔΝΤ αν θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα ή όχι.

Ερωτηθείσα σχετικά με τη συζήτηση για το χρέος, είπε ότι είναι μια συζήτηση που θα γίνει όσον αφορά τις τεχνικές διευθετήσεις του χρέους την ώρα που θα ανοίξει αυτή η συζήτηση. Εκτίμησε ότι είναι κοντά ο χρόνος που θα ανοίξει και δεν απέκλεισε, ως εκτίμηση, να γίνει αυτό ενδεχομένως και στην Ουάσινγκτον. «Είναι μια εκτίμηση ότι πιθανόν να ανοίξει, αν και δεν είναι βέβαιον, διότι -όπως ξέρετε- το πλαίσιο αυτής της διοργάνωσης εκεί δεν είναι σαφές ως προς αυτό», είπε.

Σχετικά με τα σχέδια νόμου που δρομολογεί η κυβέρνηση, η κ. Γεροβασίλη τόνισε ότι δεν εκφράστηκε ένσταση περί "μονομερούς ενέργειας" από κανέναν αξιωματούχο, και ανέφερε ότι μονομερής ενέργεια θα ήταν αν απείχαν από τα συμφωνηθέντα. Προσέθεσε ότι παραμένουν σε συζήτηση και με τους θεσμούς και σε ανοιχτή διαβούλευση μέχρι την τελική τους κατάθεση, και τόνισε ότι έχουν συγκλίνει στο 95% και απομένει ένα 5% να κλείσει ώστε στο Eurogroup, πριν από το Πάσχα, να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια: