Παρασκευή 22 Απριλίου 2016

Έκλεισαν σχεδόν όλα – Λύση πακέτο σε έκτακτο Eurogroup τη Μ. Πέμπτη



Προς αίσιο τέλος φαίνεται πως βαίνει η διαπραγμάτευση, με όλα σχεδόν τα ανοιχτά μέτωπα να κλείνουν και μοναδική εκκρεμότητα να παραμένει σύμφωνα με ανώτατες κυβερνητικές πηγές το ύψος του αφορολόγητου.

Στο κυβερνητικό επιτελείο κάνουν λόγο για «σχεδόν λευκό καπνό». Το Eurogroup της Παρασκευής αναμένεται να εκδόσει ένα κείμενο αναγνώρισης της σημαντικής προόδου και στο Μαξίμου προσδοκούν τον ορισμό έκτακτου Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη, προκειμένου να επέλθει μία συμφωνία «πακέτο» για όλα τα θέματα.

Συγκεκριμένα, στην κυβέρνηση στοχεύουν σε μία συνολική συμφωνία που θα κάνει ιδιαίτερη μνεία:

– στα προβλεπόμενα από το μνημόνιο μέτρα 3% προκειμένου να επιτευχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018. Για το θέμα αυτό υπάρχει σύμπλευση και με τους ευρωπαίους εταίρους, τονίζουν οι ίδιες πηγές.

– στη δυνατότητα προσαρμογής των στόχων όταν θα καταρτιστεί ο προϋπολογισμός του 2018 σε περίπτωση αστοχιών. Η προσαρμογή θα αφορά στο ποσοστό της απόκλισης από τους στόχους, εφόσον κάτι τέτοιο προκύψει. Με αυτόν τον τρόπο στην κυβέρνηση επιδιώκεται να αποφευχθεί η εκ των προτέρων νομοθέτηση προληπτικών μέτρων, η οποία χαρακτηρίζεται από το Μαξίμου ως «το χειρότερο σενάριο».

– σε ένα συγκεκριμένο πλάνο για την ελάφρυνση του χρέους. Για αυτό το θέμα από το Μαξίμου παραπέμπουν στις δηλώσεις Γιούνκερ αλλά και του Έκτακτου Μηχανισμού Σταθερότητας, όπου τονίστηκε – σε αντίθεση με τον Σόιμπλε- πως η εξετάζονται τρόποι ελάφρυνσης του χρέους.

Πού «κλείδωσε» η συμφωνία

Στο ασφαλιστικό υπάρχει μία μικρή διαφορά για την ποσοτικοποίηση μέτρων ύψους 70 εκατ. ευρώ

Αμφότερες πλευρές έχουν γεφυρώσει τις διαφορές που υπήρχαν στο θέμα της διαχείρισης των κόκκινων δανείων, με την ελληνική πλευρά να υποστηρίζει ότι έχει εξασφαλίσει κάτι το οποίο χαρακτηρίζεται «σημαντικό».

Όσον αφορά στο τελευταίο αγκάθι του αφορολόγητου, υπενθυμίζεται ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος έχει θέσει ως κόκκινη γραμμή να μην μειωθεί κάτω από τα 9.090 ευρώ, ενώ το ΔΝΤ ζητά να περιοριστεί στις 8.182 ευρώ. Οι ευρωπαίοι πρότειναν συμβιβαστική πρόταση για την μείωσή του σταδιακά σε μια τριετία αλλά η κυβέρνηση απορρίπτει αυτή τη συμβιβαστική πρόταση.

Σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων οι συζητήσεις και για τις τελευταίες λεπτομέρειες θα συνεχιστούν, ενώ θα βρίσκεται σε εξέλιξη το Eurogroup.

Με τη… Eurostat παρά πόδα

Εν τω μεταξύ στο κυβερνητικό επιτελείο υπογραμμίζουν τη σημασία των αποτελεσμάτων της Eurostat, οι οποίες όπως τονίζεται ενδυναμώνουν την επιχειρηματολογία της κυβέρνησης ότι τα πρόσθετα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ που ζητούν το ΔΝΤ και η Γερμανία δεν χρειάζονται.

Σε αυτό το μήκος κύματος ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε σε συνέντευξή του στο Euronews πως «η ελληνική οικονομία είναι ένα βήμα πριν την ανάκαμψη. Η χώρα βρίσκεται στην τελευταία στροφή και χρειάζεται ώθηση προς τα εμπρός και όχι σπρωξιά προς τα πίσω. Μία χώρα με πλεόνασμα πάνω από τον στόχο δεν έχει ανάγκη από νέα έκτακτα μέτρα…».

Δεν υπάρχουν σχόλια: