Παρασκευή 15 Απριλίου 2016

Ομπάμα προς Μέρκελ: «Τέρμα τ’ αστεία με την Ελλάδα, κλείστε την αξιολόγηση»


Άνγκελα Μέρκελ και Μπαράκ Ομπάμα
Άνγκελα Μέρκελ και Μπαράκ Ομπάμα

"Παρέμβαση του Αμερικανού Προέδρου υπέρ της Ελλάδας"

Παρέμβαση στο υψηλότερο επίπεδο επιχείρησε να κάνει ο Πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα για να βοηθήσει την Ελλάδα. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Μιχάλη Ιγνατίου ο Αμερικανός Πρόεδρος αιφνιδιάζοντας τους πάντες δηλώνει ότι «τα αστεία με την Ελλάδα πρέπει να τελειώσεις και να κλείσει η αξιολόγηση», μάλιστα στο  «mignatiou.com» γίνεται λόγος για την επίσκεψη του Ομπάμα στην Ευρώπη την επόμενη Κυριακή, 23 Απριλίου. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα βρεθεί στο Αννόβερο της Γερμανίας, όπου θα έχει μία συνάντηση με την καγκελάριο Αγγελα Μέρκελ, κατά την οποία ένα από τα πιο βασικά θέματα συζήτησης θα είναι η Ελλάδα και τα προβλήματα που την ταλανίζουν: Η οικονομική και η προσφυγική κρίση.

Σύμφωνα με τον ανώτερο διευθυντή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Charles Kypchan, ο οποίος ενημέρωσε τους δημοσιογράφους με τον αναπληρωτή σύμβουλο ασφάλειας του Λευκού Οίκου Μπεν Ρόουντς, σε αυτή τη συνάντηση θα τεθεί το προσφυγικό ζήτημα και το ελληνικό πρόγραμμα, που οι Αμερικανοί επιμένουν ότι για να γίνει βιώσιμο θα πρέπει να περιλαμβάνει και ελάφρυνση του χρέους.

Συγκεκριμένα, ο κ. Kypchan δήλωσε ότι θα συζητηθεί ξεχωριστά η συνεργασία των δύο χωρών με την Ελλάδα, καθώς η αμερικανική κυβέρνηση εκτιμά ότι η Ελλάδα είναι από τις χώρες που επωμίζεται υπερβολικό βάρος, και θεωρεί ότι θα πρέπει να τη βοηθήσουν στη διαχείριση και τη φιλοξενία των μεταναστών που βρίσκονται στην χώρα. Αλλά και γενικότερα, να εστιάσουν στο σχεδιασμό ενός βιώσιμου σχεδίου για την Ελληνική οικονομία.

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση του Λευκού Οίκου, ο κ. Kypchan, είπε συγκεκριμένα:

«Θα ήθελα να προσθέσω μόνο ότι νομίζω ότι εμείς πιστεύουμε ότι η καγκελάριος Μέρκελ επέδειξε τολμηρό ηγετικό ρόλο στην αντιμετώπιση της κρίσης των προσφύγων, και ο Πρόεδρος θέλει να προσφέρει πολιτική στήριξη επειδή το έκανε αυτό, και στη συνέχεια να συνεργαστεί μαζί της για να βεβαιωθεί ότι το νέο σύστημα με την Τουρκία (για την αντιμετώπιση του προσφυγικού) είναι αποτελεσματικό. Και εκεί θα συζητήσουν την επιχείρηση του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο, σε συνεργασία με την Τουρκία για να αντιμετωπιστούν τα δίκτυα διακινητών, που είναι υπεύθυνα για τη ροή προσφύγων (προς την Ευρώπη και την Ελλάδα).

Νομίζω ότι θα πρέπει επίσης να εξετάσουμε πως θα εργαστούμε με την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα επίσης έχει επωμιστεί ένα υπέρμετρο μερίδιο του βάρους για το προσφυγικό. Και πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα με την επεξεργασία και με τη φιλοξενία των προσφύγων που βρίσκονται εκεί. Επίσης να καταλήξουμε σε ένα βιώσιμο σχέδιο για την ελληνική οικονομία. Επίσης θα γίνει με την κ. Μέρκελ μια μεγαλύτερη συζήτηση σχετικά με την αντιμετώπιση του προβλήματος των προσφύγων σε μια ευρύτερη παγκόσμια βάση». 

Δεν υπάρχουν σχόλια: