Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Τσακαλώτος: Περιθώριο συμφωνίας έως τα ξημερώματα της Δευτέρας



«Είχαμε πρόοδο σε σχεδόν όλα τα ζητήματα και όλοι έχουν κρατήσει κάποια θέματα για αύριο (σ.σ. σήμερα), το πολύ έως τα χαράματα της Δευτέρας», επισήμανε, στις 02.40 τα ξημερώματα, ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, έπειτα από την ολοκλήρωση των συναντήσεων με τους επικεφαλής των κλιμακίων.

Ο υπουργός τόνισε ότι υπήρξε πρόοδος στο ασφαλιστικό, στα «κόκκινα» δάνεια και στο τελευταίο τμήμα των δημοσιονομικών μέτρων ύψους 1% του ΑΕΠ. 
Πιο πριν, υψηλόβαθμος παράγοντας του οικονομικού επιτελείου είχε αναφέρει ότι μεταξύ των θεμάτων συζήτησης για την αναζήτηση εσόδων για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού έως το 2018, ύψους 5,4 δισ. ευρώ, ήταν και η νέα φορολογική επιβάρυνση στα τσιγάρα και τα άλλα καπνικά προϊόντα. 
Οι διαπραγματεύσεις του Σαββάτου διήρκησαν περισσότερο από 10 ώρες, καθώς άρχισαν στις 4 το απόγευμα με αντικείμενο το ασφαλιστικό, συνεχίστηκαν για τα «κόκκινα» δάνεια (παρόντος σε μεγάλο μέρος της συνάντησης και του διοικητή τής Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννη Στουρνάρα) και ολοκληρώθηκαν με τη συζήτηση για τα δημοσιονομικά μεγέθη.
Όπως αναφέρουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, στη παρούσα φάση των διαπραγματεύσεων εξετάζονται «λέξη προς λέξη» τα κείμενα των αποφάσεων για τη συμφωνία.
Τα κόκκινα δάνεια

Παραμένει η απόσταση απόψεων μεταξύ κυβέρνησης θεσμών για το θέμα της πώλησης των κόκκινων δανείων, όπως προκύπτει από την συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με τους εκπροσώπους των θεσμών το Σάββατο.
Κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας σχολίασε ότι "η απόσταση παραμένει μεγάλη" ενώ, σύμφωνα με πληροφορίες, θα υπάρξει νέα συνάντηση για το θέμα με την ελληνική πλευρά να αισιοδοξεί ότι θα επιτευχθεί ένα είδους προστασίας από την πώληση κόκκινων δανείων σε funds.
Πηγή



Δεν υπάρχουν σχόλια: