Κυριακή 17 Απριλίου 2016

«Σ’ αυτά τα χώματα χτυπά η καρδιά της ανθρωπότητας. Σας ευχαριστώ επειδή είστε φύλακες ανθρωπιάς»

Με δώδεκα μουσουλμάνους πρόσφυγες που πρόκειται να διαμείνουν σε κέντρο φιλοξενίας της καθολικής κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου, επέστρεψε στη Ρώμη ο Πάπας Φραγκίσκος, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στην Ευρώπη για το προσφυγικό.

«Είμαι βέβαιος ότι το ταξίδι και το μήνυμα του πάπα στην Λέσβο θα καταφέρει να ταρακουνήσει βαθύτατα την ψυχή της Ευρώπης και της διεθνούς κοινότητας» έγραψε, παράλληλα, σε μήνυμά του ο Ιταλός Πρόεδρος της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα.
Νωρίτερα το Σάββατο, ο Ποντίφικας βρέθηκε στη Λέσβο, μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο. Τον προκαθήμενο της Καθολικής Εκκλησίας υποδέχθηκαν ο Οικουμενικός Πατριάρχης, ο Αρχιεπίσκοπος, αλλά και ο Αλέξης Τσίπρας ενώ έκκληση στη διεθνή κοινότητα από το hot spot της Μόριας απηύθυναν οι τρεις ιεράρχες.




Κοινό μήνυμα αλληλεγγύης για το προσφυγικό

Σύμφωνα με τους τρεις θρησκευτικούς ηγέτες απαιτείται «μια απάντηση αλληλεγγύης, συμπόνιας, γενναιοδωρίας και άμεσης πρακτικής δέσμευσης πόρων» στην ανθρωπιστική κρίση «που δημιουργήθηκε από την εξάπλωση της βίας και των ενόπλων συγκρούσεων, τις διώξεις και τον εκτοπισμό των θρησκευτικών και εθνικών μειονοτήτων και τον ξεριζωμό των οικογενειών από τα σπίτια τους, κατά παραβίαση της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών τους».
Ο ελληνικός λαός ανταποκρίνεται με μεγάλη γενναιοδωρία στις ανάγκες των προσφύγων, παρόλο που διανύει μία δύσκολη περίοδο, τόνισε ο Πάπας Φραγκίσκος στον χαιρετισμό του.
Από την πλευρά του, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος τόνισε ότι το μεταναστευτικό είναι ένα θέμα που δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, αλλά όλο τον κόσμο. «Ταξιδέψαμε ως εδώ για να σας πούμε ότι σας νοιαζόμαστε. Για να εκφράσουμε την αλληλεγγύη και την υποστήριξή μας στους Έλληνες που σας καλωσόρισαν», είπε κατά τον χαιρετισμό του.
«Παγκόσμιο κίνημα ευαισθητοποίησης ώστε να αλλάξουν ρότα όσοι κρατούν τις τύχες του κόσμου στα χέρια τους και να επιστρέψει η ειρήνη» χαρακτήρισε τη σημερινή πρωτοβουλία στη Λέσβο ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδας, Ιερώνυμος.
Διαβάστε την έκκληση – διακήρυξη των τριών ιεραρχών




Το «ευχαριστώ» του Ποντίφικα

Μετά από τον καταυλισμό της Μόριας, ο Ποντίφικας, ο Οικουμενικός Πατριάρχης και ο Αρχιεπίσκοπος πήγαν στο λιμάνι της Μυτιλήνης, όπου τους υποδέχθηκε ο πρωθυπουργός και πλήθος κόσμου. «Η Λέσβος έγινε λιμάνι για πολλούς μετανάστες. Για αυτό βρίσκομαι εδώ», είπε ο Πάπας Φραγκίσκος, ευχαριστώντας τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το γεγονός ότι προσκάλεσε τον ίδιο, τον Οικουμενικό Πατριάρχη και τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο.
«Να εκφράσω το θαυμασμό μου για τον λαό που παρά τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζει κράτησε ανοιχτή την καρδιά και διάπλατες τις πόρτες. Απλοί άνθρωποι έβαλαν προς διάθεση αυτό το λίγο που είχαν και να το μοιραστούν με εκείνους που έχασαν τα πάντα», είπε ο Ποντίφικας, κάνοντας λόγο και για την γενναιόδωρη παρουσία πολλών εθελοντών που προσφέρουν τη βοήθειά τους.
«Πολλοί πρόσφυγες ζουν σε κρίσιμες συνθήκες, άγχους και φόβου. Οι ανησυχίες των θεσμών και κόσμου στην Ελλάδα και σε άλλες χώρες είναι κατανοητές και νόμιμες, αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι οι πρόσφυγες πριν να είναι αριθμοί είναι άνθρωποι, πρόσωπα, ονόματα, ιστορίες», συνέχισε ο Πάπας Φραγκίσκος.
«Εσείς, οι κάτοικοι της Λέσβου, αποδεικνύετε ότι σε αυτά τα χώματα χτυπά ακόμη η καρδιά της ανθρωπότητας, που χτίζει γέφυρες και αρνείται καταφύγει στην ψευδαίσθηση ότι με φράχτες είναι πιο ασφαλής. Τα φράγματα οδηγούν σε διαιρέσεις και αυτές αργά ή γρήγορα προκαλούν συγκρούσεις», τόνισε ο Πάπας, καλώντας να εξαλειφθούν οι αιτίες της προσφυγικής κρίσης.
«Να χτίσουμε την ειρήνη εκεί όπου ο πόλεμος έφερε καταστροφή και θάνατο. Να αγωνιστούμε σθεναρά εναντίον της ανεξέλεγκτης παραγωγής και διακίνησης όπλων. Να χάσουν κάθε υποστήριξη όσοι επιδιώκουν πλάνα μίσους και βίας», υπογράμμισε. «Ευχαριστώ εσάς, επειδή είστε φύλακες ανθρωπιάς», κατέληξε ο Πάπας. «Ευχαριστώ», πρόσθεσε στα ελληνικά.




Το γοερό κλάμα πρόσφυγα στα πόδια του Πάπα

Η πλέον συγκινητική στιγμή της ημέρας καταγράφηκε, όταν γυναίκα πρόσφυγας, κατάφερε να σπάσει τον αστυνομικό κλοιό και να βρεθεί για λίγα λεπτά δίπλα στον Πάπα. Η πρόσφυγας φίλησε τον σταυρό, γονάτισε και ξέσπασε σε κλάματα κρατώντας σφιχτά τα χέρια του Ποντίφικα. Ο Πάπας Φραγκίσκος της έδωσε την ευλογία του και λίγα λεπτά αργότερα η γυναίκα αποχώρησε.




Αλ. Τσίπρας: Σημαντική πρωτοβουλία σε μια κρίσιμη στιγμή

«Σημαντική πρωτοβουλία σε μια κρίσιμη στιγμή», χαρακτήρισε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας την πρωτοβουλία της σημερινής επίσκεψης των τριών ιεραρχών στη Λέσβο, κατά τη συνάντηση του με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο.
Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι οι Έλληνες αναδεικνύουν πανανθρώπινες αξίες αλληλεγγύης, όταν άλλοι, όπως επισήμανε, στο όνομα του Χριστιανισμού, αντιμετώπισαν τους πρόσφυγες με τείχη, φράχτες και βία.
Στον σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις κάμερες, ο πρωθυπουργός τόνισε πως το σημαντικό είναι ότι με αυτή την προσπάθεια σήμερα και την παρουσία τους, όπως και του Πάπα Φραγκίσκου, δίνουν ένα μήνυμα που ξεπερνά τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα. «Αυτό είναι πολύ σημαντικό και για την Ελλάδα και για την προσφυγική κρίση», σημείωσε.
Αφού επισήμανε στη συνέχεια ότι στην Ελλάδα βρίσκονται περί τους 50.000 πρόσφυγες, ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι «προσπαθούμε παρά τις δυσκολίες να δημιουργήσουμε ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης». Είπε επίσης ότι δεν πρέπει να ξεχνάμε πως στην άλλη πλευρά, στην Τουρκία είναι κοντά στα 2 εκατ.
Παράλληλα, μιλώντας στο CNN, ο πρωθυπουργός σημείωσε πως η επίσκεψη του Ποντίφικα αναδεικνύει την παγκόσμια διάσταση του προσφυγικού ζητήματος. Όπως είπε, το γεγονός ότι πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα σημαίνει ότι η χώρα μας αποτελεί το επίκεντρο και πως παρά τις δυσκολίες έχει καταβάλει κάθε προσπάθεια για την ανθρώπινη και αποτελεσματική διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.
Σχολιάζοντας την πρωτοβουλία του Πάπα Φραγκίσκου να πάρει μαζί του στο Βατικανό πρόσφυγες, οι οποίοι είχαν εγκλωβιστεί στην Ελλάδα, είναι ένα μήνυμα προς όλη την Ευρώπη και τον κόσμο ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να μείνει μόνη. «Η Ευρώπη πρέπει να παραμείνει ανοικτή για όσους χρήζουν της προστασίας της» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.




Ρέντσι: Το ταξίδι του πάπα είναι μια ιδιαίτερα δυνατή κίνηση

«Το ταξίδι του πάπα είναι μια ιδιαίτερα δυνατή κίνηση» δήλωσε εν τω μεταξύ ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι στους δημοσιογράφους, αναφερόμενος στην επίσκεψη του ποντίφικα στη Λέσβο.
«Το ταξίδι του πάπα Φραγκίσκου είναι μια κίνηση για την οποία πρέπει να τον ευχαριστήσουμε, μια ιδιαίτερα απλή κίνηση, όμως εξίσου δυνατή. Το πρώτο στοιχείο που πρέπει να υπογραμμίσουμε, κατά συνέπεια, είναι η ευγνωμοσύνη», πρόσθεσε ο Ιταλός πρωθυπουργός. Ο Ρέντσι πρόσθεσε ότι «ο Φραγκίσκος έχει καλέσει επανειλημμένα την Ευρωπαϊκή Ένωση να παίξει διαφορετικό ρόλο».
Το συγκινητικό βίντεο με την πρόσφυγα που γονατίζει μπροστά στον Ποντίφικα

Το «ευχαριστώ» του Ποντίφικα 
Ο διάλογος Πάπα - Τσίπρα, μπροστά στις κάμερες
Δείτε περισσότερες φωτογραφίες από την επίσκεψη των τριών ιεραρχών στη Λέσβο


Δεν υπάρχουν σχόλια: