Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Γιούνκερ: Η Ελλάδα δεν χρειάζεται έκτακτα μέτρα. Δεν είναι αυτοσκοπός η ικανοποίηση πάση θυσία του ΔΝΤ

JUNCKER


Απαντήσεις σε μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με την ολοκλήρωση της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, το ΔΝΤ, την ΕΕ αλλά και τα επιπρόσθετα μέτρα του ελληνικού προγράμματος.
Σε συνέντευξη του στο πρακτορείο MNI και το euro2day.gr, ο κ.πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, επισημαίνει πως η Ελλάδα δεν χρειάζεται τα μέτρα έκτακτης ανάγκης. Υπογραμμίζει ωστόσο ότι σε περίπτωση που παρουσιαστεί στην ελληνική κυβέρνηση η επιλογή προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους θεσμούς, «τότε θα την εξετάσουμε σοβαρά», επισημαίνει.
Ο κ. Γιούνκερ υπογραμμίζει επίσης ότι η διαφορά με το ΔΝΤ θα πρέπει να γεφυρωθεί, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι αυτό δεν θα πρέπει να γίνει αυτοσκοπός.
«Δεν είναι αυτοσκοπός να ικανοποιηθεί το ΔΝΤ πάση θυσία» επισημαίνει.
Ο κ. Γιούνκερ αποκλείει επίσης το ονομαστικό «κούρεμα» του χρέους, ενώ σε ότι αφορά τα στοιχεία που θα δημοσιεύσει αύριο Πέμπτη η Eurostat, ο κ. Γιούνκερ εμφανίζεται σίγουρος ότι θα δικαιώσουν την Κομισιόν.
Σε ότι αφορά την αξιολόγηση ο κ. Γιούνκερ αποφεύγει να πάρει θέση σχετικά με το χρονικό όριο που θα ολοκληρωθεί υπογραμμίζοντας πως δεν είναι σοφό να βάζει κανείς χρονοδιαγράμματα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ωστόσο εμφανίζεται σίγουρος ότι θα υπάρξει συμφωνία σύντομα.
Επίσης ο κ. Γιούνκερ αποκλείσει το ενδεχόμενο ενός πιστωτικού γεγονότος καθώς όλοι αντιλαμβάνονται τις συνέπειές του, ενώ υποστηρίζει πως όποιος τολμήσει να επαναφέρει το σενάριο Grexit «παίζει με τη φωτιά».
Σε ότι αφορά το χρέος, ο κ. Γιούνκερ τάσσεται υπέρ της άμεσης έναρξης της συζήτησης για το χρέος, η οποία όπως λέει θα πρέπει να τελειώσει σύντομα, καθώς κατά τον ίδιο, «είναι πολιτικό το θέμα και η ΕΕ πρέπει να δείξει ότι προχωράει».
Ο κ. Γιούνκερ χαρακτηρίζει επίσης ως μείζον πρόβλημα το προσφυγικό, ενώ δηλώνει πως εμπιστεύεται τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: