Σάββατο 23 Απριλίου 2016

Τσακαλώτος: Ήταν ένα καλό Eurogroup για την Ελλάδα - Η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει τη νομοθέτηση προληπτικών μέτρων


Αισιόδοξος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών μετά το τέλος του σημερινού «Eurogroup»

Αμέσως μετά το τέλος του σημερινού «Eurogroup» ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος εμφανίστηκε αισιόδοξος, δηλώνοντας ήταν ένα «καλό Eurogroup για την Ελλάδα» καθώς συμφωνήθηκε το πακέτο μέτρων που συζητήθηκε το προηγούμενο καλοκαίρι, ενώ πρόσθεσε πως υπάρχουν λεπτομέρειες προς συζήτηση.

«Κρατήσαμε την υποχρέωση μας για πακέτο μεταρρυθμίσεων με στόχο το 3% επί του ΑΕΠ, παρόλα αυτά τόνισε πως το ΔΝΤ εκτιμά πως η απόδοση των μέτρων που προτείνουμε θα αποφέρει 1,5% πρωτογενές πλεόνασμα το 2018, και για το λόγο αυτό ζητείται ένα προληπτικό πακέτο μέτρων ύψους 2% του ΑΕΠ για να καλυφθεί η διαφορά στην περίπτωση που ο σημερινός σχεδιασμός δεν αποφέρει τον προσδοκώμενο στόχο» τόνισε ο υπουργός Οικονομικών.

Παράλληλα όμως, εξήγησε ότι η ελληνική νομοθεσία δεν επιτρέπει την νομοθέτηση προληπτικών μέτρων με πιθανότητα εφαρμογής στο μέλλον κάτι που συμβαίνει και σε άλλες χώρες όπως η Γαλλία. Σε ερώτηση για το πως μπορεί να επιλυθεί το συγκεκριμένο πρόβλημα ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε πως «η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι γεμάτη ιδέες» και πως υπάρχουν τρόποι για να προσπεραστεί.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε πως στόχος είναι να βρεθεί μια λύση αξιόπιστη τόσο ως προς τους εταίρους και τους επενδυτές όσο και προς τους Έλληνες πολίτες. Έπειτα συνδέοντας τα μέτρα με το χρέος ανέφερε ότι οποιαδήποτε λύση συμφωνηθεί πρέπει να στείλει ένα μήνυμα προς όλους τους πολίτες της Ευρώπης και τους επενδυτές πως η «Ελλάδα αλλάζει».

Δεν υπάρχουν σχόλια: