Πέμπτη 21 Απριλίου 2016

Κυριάκος: Οι πενήντα αποχρώσεις του μαύρου...



Του Γιώργου Μουργή
Στη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών με αφορμή την κατάθεση πρότασης της Νέας Δημοκρατίας για συζήτηση με θέμα την ασφάλεια της χώρας και την άμεση σύνδεση με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αναδεικνύεται το άνοιγμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς το ακροδεξιό ακροατήριο που τόσο επιζητεί.

Οι τοποθετήσεις, τα υπονοούμενά του επισφράγισαν όχι την υποτιθέμενη έγνοια του για την ασφάλεια, αλλά το ότι επίσημα πλέον προσπαθεί με ακροδεξιά τακτική και πρακτική να διεμβολίσει τους ψηφοφόρους του χρυσαυγίτικου μορφώματος.

Εξάλλου, αν αντιπαρέλθει κανείς την τυπικά λεκτική διαφοροποίησή του από την ομιλία Μιχαλολιάκου, η ουσία της ρητορικής του χάιδεψε για τα καλά τα αυτιά ολόκληρης της νεοφιλελεύθερης δεξιάς παράταξης, κλείνοντας το μάτι χωρίς καμμιά αναστολή στο δεξιό της άκρο.

Με την ίδια ακραία αντίληψη ολοκλήρωσε τη δευτερολογία του, βάζοντας στο κάδρο απόψεις αντιδημοκρατικές και ανελεύθερες, ταυτισμένες με τη συλλογιστική που χρησιμοποιείται από ακροδεξιούς θύλακες στην Ευρώπη μετά τα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα.
 
Δεν εντυπωσιάζει με τα λεγόμενά του πλέον κανέναν, αλλά αυτή τη φορά ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, εμπλέκοντας προσφυγική κρίση, αλληλέγγυο κίνημα, τρομοκρατική βία, τζιχαντιστές, γενικευμένη λαϊκή αντιμνημονιακή αντίδραση, καταλήψεις, απεργίες, διαδηλώσεις σε ένα πακέτο, ώστε να αιτιολογήσει τα βασικά χαρακτηριστικά του κράτους χωροφύλακα - δεσμοφύλακα που ονειρεύεται, μαζί με όλα εκείνα που πιστοποιούν τους χρησμούς του «Μεγάλου Αδελφού», μέσω ακόμα και στρατιωτικής συνδρομής.

Μόνο στρατιωτικό νόμο, δηλαδή, δεν ζήτησε, αφού η πρότασή του για άξονα υποτιθέμενης ενίσχυσης της ασφάλειας στη χώρα εμπεριέχει ένα περίεργο σχήμα αναδιάρθρωσης των υπαρχουσών δομών, όπου κατασταλτικοί μηχανισμοί, αστυνομία, στρατός, πυροσβεστική, τοπική αυτοδιοίκηση αλλά και οι φορείς της πολιτικής προστασίας ενσωματώνουν στο ακροδεξιό αφήγημα της δήθεν κοινωνικής ασφάλειας όλα τα χαρακτηριστικά που καταλύουν συνταγματικώς κατοχυρωμένα δικαιώματα.

Προφανής επιδίωξή του η ποινικοποίηση των συλλογικών δράσεων αντίστασης στη νεοφιλελεύθερη λαίλαπα που εξυφαίνει για τον τόπο αν, ο μη γένοιτο, επανέλθει στην εξουσία το σαπισμένο ακροδεξιό καθεστώς που ευαγγελίζεται, πρόγευση πικρή που πήραμε στα χρόνια της σαμαροβενιζελικής συγκυβέρνησης.
 
Γιατί χαίρεται ο Μητσοτάκης και χαμογελά;
 
Χρήζει απάντησης η κατηγορία για «χαλαρή σχέση ενός τμήματος του πολιτικού συστήματος με τη βία», όπως το διατύπωσε σε μια αποστροφή του λόγου του.
Ευτυχώς αυτή τη φορά δεν επέλεξε να καταθέσει στα πρακτικά ρυπογόνες φυλλάδες διαπλοκής που στοχοποιούν συγκεκριμένα στελέχη και πολιτικά πρόσωπα στα πρωτοσέλιδά τους.

Το συνολικό «τσουβάλιασμα» και η «λογική» που ανέπτυξε, κατηγορώντας ολόκληρη την Αριστερά ως «εχθρό της ασφάλειας», δείχνει ξεκάθαρα τον δρόμο που επέλεξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης για να «παίξει μπάλα» στο γήπεδο των ακροδεξιών στελεχών που δεν κρύβει πια από τους κόλπους της νεοφιλελεύθερης παράταξής του, υιοθετώντας τις πρακτικές και τη ρητορική τους.

«Ο φοβισμένος πολίτης είναι ανελεύθερος πολίτης. Η Δημοκρατία δεν θέλει φοβισμένους πολίτες. Θέλει ασφαλείς, ελεύθερους και δημιουργικούς πολίτες».

Συμφωνούμε απόλυτα, κύριε Μητσοτάκη. Η μέθοδος που προτείνατε, όμως, σήμερα οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η Νέα Δημοκρατία επιθυμεί φοβισμένους και ανελεύθερους πολίτες. Για να καρπώνεται ψηφοθηρικά οφέλη της φοβικής και επικίνδυνης σποράς που προσπαθείτε να φυτέψετε στην καρδιά της Δημοκρατίας.
Γιαυτό επιθυμείτε διακαώς την ενεργοποίηση κάθε κατασταλτικού μηχανισμού που περιχαρακώνει τη θεμελιακά κατοχυρωμένη δημοκρατική λαϊκή ελευθερία.

Το καθεστώς φόβου μέσα από τη ρητορική της ακροδεξιάς μισαλλοδοξίας στο όνομα της ασφάλειας σκοντάφτει στις δημοκρατικές αρχές και στα κεκτημένα του κινήματος ενάντια στη δημιουργία ενός κράτους που θα συγκαλύπτεται κάτω από τη στρατοκρατική εκμαυλιστική νοοτροπία των σωμάτων ασφαλείας. Δε μας έφτανε η Ευρώπη-φρούριο, τώρα θέλετε και τη χώρα δέσμια της κρατικής καταστολής!
 
Η έννοια της ασφάλειας γνωρίζουμε πια όλοι μας ότι για τον Μητσοτάκη και τη παρέα του είναι ένα τσιγάρο δρόμος από τα τσεκούρια της ΕΠΕΝ στα γραφεία της Συγγρού.
 
ΥΓ.: Καλό είναι, την ώρα που στο βήμα της αίθουσας συνεδριάσεων θα ανεβαίνει ο ναζιστής υπόδικος, αρχηγός της εγκληματικής οργάνωσης, οι μαθητές επισκέπτες να ξεναγούνται σε άλλους χώρους της Βουλής...
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: