Δευτέρα 11 Απριλίου 2016

Λαγκάρντ: Η Ελλάδα δεν μπορεί να σέρνεται διαρκώς και να περιμένει ότι τα πράγματα θα διευθετηθούν μόνα τους

LAGARDE


Συνέντευξη εφ΄όλης της ύλης έδωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ στο Bloomberg και φυσικά δεν μπορούσαν να λείπουν οι ερωτήσεις για την Ελλάδα.
Ειδικότερα σε ερώτηση του δημοσιογράφου τι λάθη έγιναν από την ίδια και το ΔΝΤ στο ελληνικό ζήτημα η κ. Λαγκάρντ απάντησε: «'Εχουμε αναγνωρίσει ένα λάθος μας, το οποίο είχε να κάνει με τους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές όπου όλοι μας, ΔΝΤ, Ευρωπαίοι, ΕΚΤ- υποτιμήσαμε την υφεσιακή επίδραση ορισμένων μέτρων που συστήσαμε. Υπερεκτιμήσαμε τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποδεχτεί και να αναλάβει την ιδιοκτησία των μέτρων που χρειάζονταν, διότι κινηθήκαμε από τη μια κυβέρνηση στην άλλη και στην άλλη και πάντα ακούγαμε το ίδιο πράγμα: "δεν είναι πραγματικά το πρόγραμμά μας, δεν είναι πραγματικά οι μεταρρυθμίσεις μας, δεν είναι στην πραγματικότητα τα μέτρα μας. Επιβλήθηκε από την τρόικα, βάζοντας όλα τα μέλη στο ίδιο τσουβάλι". Ετσι, πιστεύω ότι αυτό ήταν κάτι το οποίο υπερεκτιμήθηκε».
Ερωτηθείσα σε ποιο σημείο οι διαπραγματεύσεις ήταν ιδιαίτερα δύσκολες για την ίδια, είπε: « Η δουλειά μας ήταν να δανείσουμε διεθνή χρήματα από το σύνολο της κοινότητας - ακόμα και από χώρες με πολύ χαμηλό εισόδημα, ακόμα και από τα φτωχά κράτη μέλη της Ευρωζώνης, σε μια χώρα που έπρεπε να κάνει μεταρρυθμίσεις και που είχε παραποιήσει τα νούμερα. Κάποιος εκπρόσωπος της διεθνούς κοινότητας είχε την ευθύνη να πει: “Αυτό είναι λάθος. Πρέπει να γίνει αυτό. Αυτό πρέπει να αλλάξει”. Και πρόκειται για μια διαρκή διαδικασία. Το βλέπω σαν χρέος μας εδώ στο ΔΝΤ, ότι δεν πρέπει να εφησυχάζουμε, να εκτιμηθεί η πραγματικότητα των αριθμών, η πραγματικότητα των μεταρρυθμίσεων, πρέπει να μετρήσουμε τις δυνατότητες αυτών των μεταρρυθμίσεων και να αποκατασταθεί η αξιοπιστία και η οικονομική ανεξαρτησία της χώρας. Η Ελλάδα δεν μπορεί να σέρνεται διαρκώς και να περιμένει ότι τα πράγματα απλά θα διευθετηθούν μόνα τους».
«Εκτιμάτε ότι η Ελλάδα θα συνεχίσει να παραμένει στην ΕΕ;» ρωτάει ο δημοσιογράφος για να λάβει την απάντηση: « «Ναι, έτσι νομίζω. Δεν έχουμε τελειώσει. Δεν έχουμε ξεφύγει ακόμη από την ελληνική περίπτωση. Και πιστεύω ότι οι τωρινές συνθήκες με την μετανάστευση και τους πρόσφυγες πρόκειται να ενισχύσουν τον κρίσιμο ρόλο που διαδραματίζει η Ελλάδα στην ΕΕ».
Επίσης η διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου κλήθηκε να σχολιάσει για τον εάν η Ευρώπη θα καταφέρει να γίνει μια σωστή ενιαία αγορά.
«Ναι, η οποία θα είναι μια δημοσιονομική ένωση, μια τραπεζική ένωση και μια οικονομική ένωση» σχολιάζει αλλά ο δημοσιογράφος επιμένει και ρωτάει με μια δόση ειρωνίας: «Ακόμη πιστεύετε στο Ευρωπαϊκό όνειρο; (Do you still buy the European dream in that sense?).
«Ελπίζω ότι θα συνεχίσει να ωριμάζει προς την κατεύθυνση περισσότερο του ονείρου απ΄ότι ενός εφιάλτη. (Do you still buy the European dream in that sense?) είναι η απάντηση που δίνει η ισχυρά κυρία του ΔΝΤ.
Σε άλλα σημεία της συνέντευξή της η Λαγκάρντ προέβη στις εξής τοποθετήσεις:
Για τις δυσοίωνες προβλέψεις που είχε κάνει κατά την διάρκεια της Συνόδου των G-20 αναφορικά με την παγκόσμια οικονομία, δήλωσε πως προτιμά να είναι περισσότερο αισιόδοξη απ΄ότι απαισιόδοξη. Ωστόσο επισημαίνει πως πιστεύει πως εάν οι πολιτικοί ήταν περισσότερο αποφασισμένοι, καλύτερα συντονισμένοι και είχαν μια μακροπρόθεσμη προοπτική πολλά από αυτά με τα οποία παλεύουμε σήμερα θα μπορούσαν να επιλυθούν.
«Όταν μιλάμε για το υπάρχει ρίσκο η ανάκαμψη να εκτροχιαστεί ή ότι απέχουμε ένα βήμα πριν από μια πολύ σοβαρή κατάσταση, επίσης λέμε πως “εάν πραγματικά θέλεις να το φτιάξεις τότε μπορείς να το πετύχεις” σημειώνει η κ. Λαγκάρντ και προσθέτει πως δεν θα είναι κάτι εύκολο από πολιτικής απόψεως. «Πρέπει να πάρουμε γενναίες αποφάσεις, αυτές για τις οποίες συζητάμε εδώ και πολύ καιρό. Και αυτή είναι η μεγάλη μου απογοήτευση, διότι μιλάμε για δομικές αλλαγές... και ενώ λένε το ΔΝΤ έχει δίκιο, δεν η δουλειά δεν γίνεται».
Στο σημείο αυτό ο δημοσιογράφος σχολιάζει πως όταν ξέσπασε η κρίση οι διεθνείς ηγέτες έδρασαν συντονισμένα και προσθέτει πως τώρα όλα αυτά που περιέγραψε η Λαγκάρντ αναφορικά με τις δομικές αλλαγές επαφίενται σε πολιτικούς που ακολουθούν βραχυπρόθεσμα, πολύ εθνικιστικές θέσεις.
«Πιστεύω ότι είναι επίσης και το γεγονός ότι οι άνθρωποι αλλάζουν σημαντικά μόνο όταν είναι με την πλάτη στον τοίχο. Όταν είχαμε τη συνάντηση των G-20 τον Νοέμβριο του 2008 και στη συνέχεια στο Λονδίνο, οι άνθρωποι απλά ήξεραν ότι δεν είχαν καμία δικαιολογία» λέει η Λαγκάρντ και συνεχίζει: « ίσως να χρειαστεί λίγο περισσότερο δράμα και οικονομικά μιζέρια για να αλλάξουν ουσιαστικά τα πράγματα. Και κατά κάποιο τρόπο βλέπω ως υποχρέωση του ΔΝΤ – και δικιά μου – να βοηθήσουμε χώρες να προετοιμαστούν γι' αυτό» λέει η Λαγκάρντ.
«Κατά κάποιο τρόπο, χρειάζεται ένα τρομερό σοκ προκειμένου κάποιος να ξυπνήσει» της λέει ο δημοσιογράφος.
«Αυτή συχνά είναι η υπόθεση. Στα τέλη του 2008 και στις αρχές του 2009 ορισμένες χώρες έκαναν πράγματα τα οποία πιθανότατα σε άλλες συνθήκες δεν θα ήταν διατεθειμένα να κάνουν. Αλλά ήξεραν ότι η παγκόσμια οικονομία και η σταθερότητα του κόσμου ήταν σε κίνδυνο και έπρεπε αυτό έπρεπε να επιδιορθωθεί» τονίζει η επικεφαλής του ΔΝΤ.
Ο δημοσιογράφος σιγοντάρει την διευθύντρια του ΔΝΤ λέγοντας ότι «το παράδοξο της ζωή σας είναι ότι ο μόνος τρόπος με τον οποίο μπορείτε να καταφέρετε τους ανθρώπους να κάνουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις οι οποίες ενδεχομένως να βοηθήσουν στην αποτροπή της επόμενης κρίσης είναι να πας στα άκρα μιας άλλης κρίσης».
«Ναι, είναι λίγο καταθλιπτικό, αλλά έτσι λειτουργούν τα πράγματα αυτή τη στιγμή» παραδέχεται η Κριστίν Λαγκάρντ.

Ο δημιοσιογράφος της ζητεί να σχολιάσει πρόσφατες δηλώσεις της σύμφωνα με τις οποίες οι κυβερνήσεις θα πρέπει να βασίζονται υπερβολικά στη νομισματική πολιτική.
«Το ρίσκο έγκειται ότι η νομισματική πολιτική υποστηρίζει μια οικονομία που δεν μπορεί να αναπτυχθεί. Αυτό είναι σπατάλη πόρων. Αυτό που εννοώ είναι ότι μια νομισματική πολιτική η οποία υποστηρίζει την οικονομία θα είναι αποτελεσματική εάν την έχουμε παράλληλα με δομικές μεταρρυθμίσεις. Όπου είναι εφικτό, δημοσιονομική ελάφρυνση μπορεί να είναι ευεργετική με περισσότερη ζήτηση και τελικά με περισσότερη ανάπτυξη. Έτσι λοιπόν δεν ισχυρίζομαι ότι η νομισματική πολιτική είναι κακή. Αυτό που λέμε είναι ότι η νομισματική πολιτική πρέπει να συνεχίσει να υποστηρίζει την οικονομία, αλλά για να είναι αποδοτική οι δίαυλοι πρέπει να ξεμπλοκάρουν. Οι τράπεζες πρέπει να ασχοληθούν με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, και πρέπει να είναι ευέλικτες στο να δίνουν πίστωση στην οικονομία. Ορισμένες το κάνουν, άλλες όμως όχι».
Ακόμη η Κριστίν Λαγκάρντ κλήθηκε να σχολιάσει εάν την προβληματίζουν οι αναδυόμενες αγορές.
«Νομίζω ότι αυτό που έχει συμβεί είναι ότι έχουμε αυτό το γκρουπ των κρατών, που αποκαλούνται BRICS (διεθνής πολιτικός σύνδεσμος με το ακρωνύμιο BRICS, αποτελεί ουσιαστικά έναν συνασπισμό πέντε χωρών και συγκεκριμένα της Βραζιλίας, της Ρωσίας, της Ινδίας, της Κίνας και σχετικά πρόσφατα και της Νοτίου Αφρικής. Από τα αρχικά μάλιστα των χωρών αυτών σχηματίζεται και το ακρωνύμιο BRICS), και μοιάζει σαν όλες τους να έχουν πάρει διαφορετικές κατευθύνσεις. Έχουμε την Ινδία, ακμάζει, πολύ περισσότερο απ΄ότι το 2011, με έναν ηγέτη [Narendra Modi] ο οποίος είναι αποφασισμένος να προχωρήσει σε αλλαγές και να τις προωθήσεις μέσα από ένα κοινοβούλιο που δεν είναι πάντα εύκολο να επιτευχθεί αυτό. Στο άλλο άκρο του φάσματος έχουμε την Βραζιλία η οποία παλεύει να αντιμετωπίσει την κρίση που έχει στην επάρκεια αγαθών, την πολιτική αβεβαιότητα, τις ανεπάρκειες, τη διαφθορά».

Δεν υπάρχουν σχόλια: