Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Τι λέει ο διευθυντής ερευνών του Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομίας

Τουλάχιστον το 30% του συνολικού ελληνικού χρέους πρέπει να αναδιαρθρωθεί,

EURO COIN EUROPE


Ο διευθυντής Ερευνών του έγκριτου «Γερμανικού Ινστιτούτου Οικονομίας» (DIW) Αλέξανδρος Κρητικός δήλωσε στην γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung ότι απουσιάζουν κάθε είδους κίνητρα για τους επενδυτές, ώστε να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα και αυτό φράσσει το δρόμο της Αθήνας προς την οικονομική ανεξαρτησία.

Ο διακεκριμένος οικονομολόγος τάσσεται υπέρ σημαντικών ελαφρύνσεων του ελληνικού χρέους, ώστε να ανακτηθεί η εμπιστοσύνη των επενδυτών. Τουλάχιστον το 30% του συνολικού χρέους θα πρέπει να αναδιαρθρωθεί, κατά τον Αλέξανδρο Κρητικό, και ο χρόνος αποπληρωμής πρέπει να επιμηκυνθεί σε 50 χρόνια.
Σύμφωνα με τους εμπειρογνώμονες του γερμανικού Ινστιτούτου, εάν η εξυπηρέτηση του χρέους ανασταλεί για ένα τέτοιο χρονικό διάστημα, οι επενδυτές δεν θα φοβούνται ότι η ελληνική κυβέρνηση θα αυξήσει σε μερικά χρόνια ξανά τους φόρους και τις εισφορές.
Μεταξύ των διεθνών πιστωτών αυξάνεται η ανησυχία ότι, χωρίς επενδύσεις, κάθε προσπάθεια της Ελλάδας θα είναι άνευ αποτελέσματος και ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και οικονομολόγοι πιέζουν να ελαφρυνθεί σαφώς το βάρος του χρέους, οι Ευρωπαίοι πιστωτές σκέφτονται άλλα μέτρα, συνεχίζει η ίδια εφημερίδα. «Για να ξαναμπεί μπροστά η ελληνική οικονομία πρέπει να χαλαρώσουν και τα capital controls. Mόνο τότε το τραπεζικό σύστημα θα αποκτήσει μια σχετική σταθερότητα και θα υπάρξει ξανά η πιθανότητα να γίνουν οι επείγουσες αναγκαίες επενδύσεις», είπε στην Süddeutsche Zeitung υψηλόβαθμος αξιωματούχος της Ε.Ε.
Σύμφωνα με την ανάλυση του «Γερμανικού Iνστιτούτου Οικονομίας» (DIW), στους κλάδους της οικονομίας οι οποίοι δεινοπαθούν, συμπεριλαμβάνονται η υγεία και οι κατασκευές, οι οποίες έχουν καταρρεύσει κατά 95% σε σχέση με την προ κρίσεως περίοδο. Δεν αγοράζονται ούτε πωλούνται κατοικίες. Επισημαίνει δε ότι, ναι μεν η ελληνική αγορά εργασίας είναι εν τω μεταξύ μια από τις πιο ευέλικτες στην Ευρώπη, αλλά αυτό δεν έχει κανένα νόημα αφού κανείς δεν δημιουργεί θέσεις εργασίας.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Δεν υπάρχουν σχόλια: