Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Ο λόγος για το «ξέσπασμα» Γιούνκερ και το ΔΝΤ «που θέλει να διαλύσει την Ευρωζώνη»


JUNCKER LAGARDE



Στο ΔΝΤ υπήρχε η εικόνα ότι μετά την περίφημη συνεδρίαση του “Washington Group” την περασμένη εβδομάδα στην αμερικανική πρωτεύουσα, όπου βρέθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των δανειστών στο ίδιο τραπέζι, η στάση όλων για το ελληνικό ζήτημα ήταν ενιαία και ότι δεν υπήρχαν πλέον διαφοροποιήσεις.
Ωστόσο, το σημερινό (σσ Μεγάλη Τετάρτη) “ξέσπασμα” του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλάζει αυτήν την εικόνα. Όπως αποκάλυψε ο ανταποκριτής του ΑΝΤ1 στις ΗΠΑ, Θανάσης Τσίτσας ο Πολ Τόμσεν και το επιτελείο του αμφισβητεί ευθέως τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα η Eurostat, με βάση τα οποία δίνεται μία καλύτερη εικόνα της ελληνικής οικονομίας σε σχέση με τις αρνητικές προβλέψεις του ΔΝΤ.
Αυτός ήταν και ο λόγος για το σημερινό «ξέσπασμα» Γιούνκερ, ο οποίος από τις περσινές διαπραγματεύσεις είναι σε μία “υπόγεια” διαμάχη με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Ο πρόεδρος της Κομισιόν, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΝΤ1, φέρεται να είπε οργισμένος στους Επιτρόπους ότι «το ΔΝΤ θέλει να διαλύσει την Ευρωζώνη» και ότι «οι τεχνοκράτες του έχουν πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις τους 6 ολόκληρα χρόνια».
Ο εκνευρισμός του και η διαφοροποίησή του έχει να κάνει με την αμφισβήτηση των στοιχείων της Eurostat από το ΔΝΤ.
Ο κ. Γιούνκερ θεωρεί ότι καμία Βουλή δεν μπορεί να δεχθεί να περάσουν τέτοια μέτρα και ουσιαστικά συνυπογράφει τις ενστάσεις που έθεσε και ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πιέρ Μοσκοβισί, στην Ουάσινγκτον, ότι «αυτά που ζητάτε από την Ελλάδα φέρνουν πολιτικές εξελίξεις».
Παράλληλα ενόχληση εξλέφρασε ο κ. Γιουνκέρ και - όπως έγραψε και η HuffPost - για τις απαιτήσεις των δανειστών στη διαδικασία κόφτη δαπανών ότι δεν θα μπορεί να παρέμβει η κυβέρνηση επιλέγοντας ποιες δαπάνες θα περικοπούν. Η πρόταση αυτή των θεσμών δεν έγινε αποδεκτή από την ελληνική πλευρά, καθώς σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές κάτι τέτοιο θα αποτελούσε «απώλεια εθνικής κυριαρχίας». απαίτηση του ΔΝΤ να έχει λόγο.

Πηγή

ΤΟ ΑΠΕΙΡΟΒΛΑΚΟΜΕΤΡΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΜΗΤΣΟΚΡΑΤΙΑΣ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΕ ΟΤΙ ΜΠΟΡΟΥΣΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΟΝΤΑΡΟΝΤΑΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΤΟΥ… ΟΥΣΤ ΤΕΝΕΚΕ ΞΕΓΑΝΩΤΕ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ…







Δεν υπάρχουν σχόλια: