Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

Κοινή δήλωση θεσμών: Σημαντική πρόοδος στο πρόγραμμα και άνοιγμα της συζήτησης για το χρέος - Κομισιόν: Επαρκή τα μέτρα της Ελλάδας



Κοινή δήλωση Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ΕΚΤ, ΔΝΤ και ΕΜΣ για το ελληνικό πρόγραμμα και την βιωσιμότητα του χρέους δημοσιοποιήθηκε σήμερα.  Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι κατά την άποψη των Βρυξελλών τα μέτρα που έχει λάβει ως σήμερα η ελληνική κυβέρνηση επαρκούν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του ελληνικού προγράμματος ως το 2018.  Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο» πάνω στο ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων που θα ανοίξει το δρόμο για τις συζητήσεις πάνω στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα.

Κοινή δήλωση δημοσιοποίησαν σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας, επισημαίνοντας ότι: "Οι θεσμοί και οι Ελληνικές Αρχές έχουν υλοποιήσει σημαντική πρόοδο επί πακέτου πολιτικής το οποίο θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για συνομιλίες επί της βιωσιμότητος του χρέους και την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης του τρίτου Ελληνικού Προγράμματος. Όλοι οι θεσμοί θα συνεχίσουν να εργάζονται από τις έδρες τους με τις Αρχές και τα κράτη μέλη για τα τελικά στοιχεία ενός συνολικού πακέτου πολιτικής".

Η Μ. Αντρέεβα
Οι ελληνικές αρχές και οι θεσμοί έχουν σημειώσει «σημαντική πρόοδο» πάνω στο ολοκληρωμένο πακέτο μέτρων που θα ανοίξει το δρόμο για τις συζητήσεις πάνω στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό δήλωσε σήμερα η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκή Επιτροπής, Μίνα Αντρέεβα, επιβεβαιώνοντας ότι οι επικεφαλής της αποστολής στην Αθήνα επιστρέφουν σήμερα στις Βρυξέλλες «σε πλήρη συνεννόηση» με τις ελληνικές αρχές και όλους τους θεσμούς. «Η εργασία συνεχίζεται σε όλα τα επίπεδα και από τις έδρες των θεσμών. Η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με πίστη και προσήλωση έτσι ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο δυνατό» υπογράμμισε η Μίνα Αντρέεβα.
 

Ανέφερε, επίσης, πως η Επιτροπή συνεχίζει να εργάζεται με τις «ελληνικές αρχές, τους υπόλοιπους θεσμούς, και τα άλλα κράτη-μέλη» πάνω στα «τελευταία στοιχεία» ενός ολοκληρωμένου πακέτου μέτρων, στο «πνεύμα της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου».
 

Τέλος, η Μ. Αντρέεβα, αναφερόμενη στις πρόσφατες δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπενθύμισε πως η θέση της Επιτροπής είναι ότι ένα πακέτο «αξιόπιστων» μέτρων είναι «αρκετό» για να επιτευχθούν οι στόχοι του προγράμματος. Ωστόσο, συνέχισε, παραθέτοντας τις δηλώσεις του Ζ.Κ.Γιούνκερ, «εφόσον οι υπόλοιποι θεσμοί θεωρούν πως τα προληπτικά μέτρα είναι αναγκαία και εφόσον προταθούν, η Επιτροπή είναι έτοιμη να τα αξιολογήσει σε στενή συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση».
 

«Αυτά έχουν τώρα συμφωνηθεί και η Επιτροπή συνεργάζεται με αφοσίωση, ενώ επεξεργάζεται ένα αποτελεσματικό μηχανισμό που δεν θα εμποδίσει άσκοπα τη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας», κατέληξε η Μ. Αντρέεβα.
Πληροφορίες από την Κομισιόν
Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δήλωσε ότι κατά την άποψη των Βρυξελλών τα μέτρα που έχει λάβει ως σήμερα η ελληνική κυβέρνηση επαρκούν για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του ελληνικού προγράμματος ως το 2018. 


Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν άφησε να εννοηθεί ότι αν το ΔΝΤ θεωρεί πως ενδεχομένως δεν θα επιτευχθούν, εναπόκειται στα κράτη της ευρωζώνης να διαβουλευτούν επί του θέματος.

 

Ο ίδιος εκπρόσωπος δήλωσε ακόμη ότι οι διαβουλεύσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης θα συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες παρά την αποχώρηση των επικεφαλής των ευρωπαϊκών υπηρεσιών από την Αθηνά.

 

Παράγοντας της ευρωζώνης άφησε, εξάλλου, σήμερα να εννοηθεί ότι επί της ουσίας οι διαβουλεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους θεσμικούς εκπροσώπους των δανειστών έχουν σε επίπεδο εμπειρογνωμόνων ολοκληρωθεί και ότι το ζήτημα των ενδεχομένων εφεδρικών μέτρων θα αποτελέσει αντικείμενο πολιτικών διαβουλεύσεων μεταξύ των κρατών μελών, σε συνδυασμό με το ζήτημα των ρυθμίσεων για το ελληνικό δημόσιο χρέος.

Ευρεία κινητοποίηση στην Ευρώπη για θετική έκβαση στη διαπραγμάτευση, στο πλαίσιο της πρότασης της Αθήνας για λύση χωρίς πρόσθετα προληπτικά μέτρα. Στο πλευρό της Ελλάδας και ενάντια στις αξιώσεις του ΔΝΤ και άλλων ακραίων κύκλων τάσσονται με δηλώσεις τους οι Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Ντόναλντ Τουσκ, Γερούν Ντάισελμπλουμ, Πιερ Μοσκοβισί και Τζιάνι Πιτέλα. Ευρωπαίος αξιωματούχος, σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, ανέφερε πριν λίγο, πως το ζήτημα του πακέτου των εφεδρικών μέτρων  αναμένεται να τεθεί σε επίπεδο υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης 

Δεν υπάρχουν σχόλια: