Τρίτη 12 Απριλίου 2016

Παραλήρημα Αλαφουζου που σοκάρει

αλαφουζοςε1.jpg


Ο κ. Αλαφούζος, μιλώντας σε συνέδριο στη Μ. Βρετανία, έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι η ελευθερία και ο πλουραλισμός του Τύπου στην Ελλάδα απειλείται για πρώτη φορά από το 1974!

Επειδή, όμως, λίγη σημασία έχει τι ακριβώς είπε ο «κ. ΣΚΑΪ» που βγήκε στο εξωτερικό να κακολογήσει την πατρίδα του, περιγράφοντάς τη περίπου ως τριτοκοσμική χώρα μπροστά σε ένα ξένο ακροατήριο, ας δούμε τι «ξέχασε» να αναφέρει:
* Ξέχασε τον απίστευτο… πλουραλισμό των καναλιών πριν το δημοψήφισμα όταν όλα μαζί και εν χορώ τα Μέσα που διαθέτει προπαγάνδιζαν ξεκάθαρα υπέρ του «Ναι» και δεν έβρισκαν πουθενά το «Όχι». Παρότι το «Όχι», όπως όλοι θυμούνται, κέρδισε τελικά με διαφορά πάνω από 22 μονάδες.
* Ξέχασε ότι τα ιδιωτικά κανάλια χρησιμοποιούν δημόσιες συχνότητες και ο πλουραλισμός των απόψεων που προβάλλουν είναι πρωταρχική τους υποχρέωση. Και, ασφαλώς, παραμένει πρωταρχική υποχρέωση ακόμη και αν υπάρχει μόνο ένα κανάλι. Δεν εξαρτάται ο πλουραλισμός από τον αριθμό των καναλιών.
* Ξέχασε ότι τα κανάλια εκπέμπουν επί 25 χρόνια χωρίς να έχουν άδειες. Αντιθέτως, οι αρμόδιοι υπουργοί υπέγραφαν –συνήθως τη νύχτα πριν ξημερώσει Πρωτοχρονιά- τροπολογίες για την «παράταση του καθεστώτος νόμιμης λειτουργίας». Αυτό συνέβη 15 φορές τα τελευταία χρόνια και με αυτό το καθεστώς λειτούργησε το κανάλι του κ. Αλαφούζου. Μάλιστα, επειδή η σημερινή κυβέρνηση αρνήθηκε να συνεχίσει το ίδιο βιολί, ο κ. Αλαφούζος και το κανάλι του λειτουργούν σήμερα χωρίς άδεια, χωρίς καν «καθεστώς νόμιμης λειτουργίας».
* Ξέχασε ότι τα κανάλια δεν πλήρωναν ούτε τα τέλη χρήσης, ούτε το φόρο διαφήμισης που προέβλεπε η νομοθεσία, αφού και πάλι εξασφάλιζαν εξαιρέσεις την τελευταία στιγμή. Για πρώτη φορά, τα σχετικά ποσά βεβαιώθηκαν στα κανάλια πέρσι. Ισως γι’ αυτό «αδυνάτισε» η μνήμη του κ. Αλαφούζου.
* Ξέχασε ότι τα κανάλια στην Ελλάδα είναι ζημιογόνες επιχειρήσεις και ζουν χάρη στα θαλασσοδάνεια που εξασφάλιζαν χωρίς να διαθέτουν τις απαραίτητες εγγυήσεις, αλλά χάρη στην άσκηση πολιτικών πιέσεων.
* Ξέχασε ότι η διαφημιστική αγορά των τηλεοπτικών σταθμών έχει καταρρεύσει τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, από τα 700 εκατ. ευρώ σε περίπου 180 εκατ. ευρώ, με συνέπεια οι ζημίες των καναλιών να αυξάνονται, συσσωρεύοντας εκατομμύρια στο «κόκκινο». Και, βέβαια, αναλόγως αυξάνονται οι πολιτικές πιέσεις για θαλασσοδάνεια.
* Ξέχασε ότι η Κομισιόν, όσες φορές ρωτήθηκε, ξεκαθάρισε ότι το θέμα του αριθμού των αδειών ιδιωτικών καναλιών είναι αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης και μόνον. Το ίδιο και οι ανεξάρτητες αρχές σε θέματα τηλεόρασης –σύμφωνα με την Κομισιόν, η Ελλάδα θα μπορούσε καν να μην έχει ανεξάρτητη αρχή στον τομέα.
* Ξέχασε ότι ο καθορισμός του αριθμού των αδειών ήταν αρμοδιότητα του υπουργού και στις προηγούμενες κυβερνήσεις. Απλά, τότε, δεν τον ενοχλούσε γιατί –προφανώς- γνώριζε ότι οι υπουργοί θα υπέγραφαν τις νυχτερινές τροπολογίες που τον βόλευαν.
* Ξέχασε ότι η κυβέρνηση έκανε επανειλημμένες προσπάθειες να συγκροτηθεί το Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης, το οποίο μπλοκάρει η ΝΔ –προφανώς γιατί δεν θέλει να γίνει διαγωνισμός για τα κανάλια, αλλά να διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς ανομίας.

* Ξέχασε ότι λειτουργεί σε μια ευνομούμενη Πολιτεία και άρχισε να καταγγέλλει ότι οι αρμόδιες φορολογικές αρχές ελέγχουν τα οικονομικά πεπραγμένα των εταιρειών του. Λογικό, αφού είχε προφανώς συνηθίσει να λειτουργεί ανεξέλεγκτα.
Μήπως θυμάται ο κ. Αλαφούζος πώς ακριβώς μετονομάστηκε σε ΣΚΑΪ ο Seven X;
Πηγη parapolitika. gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: