Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Der Standard: Ο Τσίπρας πιστοποιήθηκε

Για αντιστροφή του αρνητικού κλίματος για την Ελλάδα κάνει λόγο στο σημερινό φύλλο της η εφημερίδα «Der Standard», που τονίζει ότι οι εταίροι του ευρώ εμπιστεύονται και πάλι τη χώρα μας.

Σε άρθρο γνώμης του Thomas Mayer που τιτλοφορείται «Ο Τσίπρας πιστοποιήθηκε», ο αρθρογράφος εξηγεί ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός απέδειξε ότι είναι σε θέση να «σώσει» την Ελλάδα.

Με τους φόβους για Grexit να έχουν πλέον καταλαγιάσει, οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εμφανίζονται «έκπληκτοι» από την μεταρρυθμιστική πορεία της Ελλάδας. Και ενώ το άρθρο τονίζει ότι η χώρα απέχει πολύ από την εξυγίανση, αναφέρει παράλληλα ότι ο Ευκλείδης Τσακαλώτος κέρδισε την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων και υπάρχει πλέον βούληση να βοηθηθεί.

Ολόκληρο το σχόλιο 

«Όταν οι Ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών συμμετέχουν σε εμπιστευτικές συνεδριάσεις, συνήθως υπάρχουν ελάχιστα περιθώρια για συναισθήματα ή οράματα. Σε αυτούς κυριαρχούν οι αριθμοί πολύ περισσότερο απ' ό,τι σε άλλα Συμβούλια της ΕΕ καθώς και οι υπολογισμοί για το κόστος συγκεκριμένων πολιτικών, τι είναι δηλ. εφικτό και τι όχι.

Λαμβανομένου τούτου υπ' όψιν στο Eurogroup του Άμστερνταμ, έχει υπάρξει κάτι το επαναστατικό όσον αφορά στην ελληνική οικονομική κρίση από το καλοκαίρι του 2015 μέχρι σήμερα. Η χώρα βρισκόταν τότε σχεδόν στα πρόθυρα της εξόδου από τη νομισματική ένωση. Ο απεχθής όρος Grexit ήταν σε όλα τα στόματα και ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ήταν ο μπαμπούλας. Σχεδόν κανείς δεν πίστευε ότι ο ριζοσπαστικός αριστερο-δεξιός συνασπισμός υπό τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, θα μπορούσε να σώσει την Ελλάδα από τον καταποντισμό.

Σήμερα δεν γίνεται πια λόγος για κάτι τέτοιο. Ακόμη και οι πιο σκληροπυρηνικοί από τους υπουργούς Οικονομικών του ευρώ φάνηκαν θετικά έκπληκτοι με το πόσο εποικοδομητικά κινείται η Αθήνα ως προς τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στη χώρα. Το Grexit δεν αποτελεί ζήτημα πλέον. Και η ΕΕ επιθυμεί να κινητοποιήσει τους πάντες για την προσφυγική κρίση.

Η χώρα απέχει πολύ από την εξυγίανση. Όμως το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη έχει αλλάξει εντελώς. Οι εταίροι του ευρώ εμπιστεύονται πάλι την Ελλάδα, δίνουν πιστώσεις και δείχνουν εμπιστοσύνη. Και το χρήμα είναι τώρα φθηνό. Ο Τσίπρας πέρασε τις αρχικές εξετάσεις με τον νέο του υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο: Είναι ένας αξιόπιστος εταίρος».
ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: