Δευτέρα 25 Απριλίου 2016

Αισιοδοξία Βρυξελλών για την αξιολόγηση - Προς έκτακτο Eurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη


Εφικτή θεωρείται στις Βρυξέλλες η ολοκλήρωση -σε τεχνικό επίπεδο- της αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος εντός των επόμενων δύο με τριών ημερών με στόχο την πολιτική επικύρωση της συμφωνίας σε έκτακτο Eurogroup

Εφικτή θεωρούν στις Βρυξέλλες την ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε τεχνικό επίπεδο μέσα στις επόμενες δύο με τρεις ημέρες, ώστε να καταστεί δυνατή η σύγκληση έκτακτης συνεδρίασης του Εurogroup τη Μεγάλη Πέμπτη προκειμένου να υπάρξει και πολιτική επικύρωση της συμφωνίας, αλλά και να καθοριστούν επίσημα τα επόμενα βήματα. Όπως επισήμαναν την Παρασκευή στο Άμστερνταμ, ο πρόεδρος του Εurogroup, Γερούν Ντέισελμπλουμ και ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, σε ό,τι αφορά το δημοσιονομικό πακέτο μέτρων των 5,4 δισ. ευρώ οι δύο πλευρές βρίσκονται πολύ κοντά σε συμφωνία, τα ανοικτά θέματα έχουν περιοριστεί και εκτιμάται ότι θα «κλείσουν» πολύ σύντομα. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στο Eurogroup της Μεγάλης Πέμπτης θα πρέπει να συμφωνηθεί ο αυτόματος μηχανισμός δέσμευσης για λήψη των μέτρων ύψους 3,6 δισ. εάν και όποτε παρατηρείται απόκλιση από τον στόχο για πλεόνασμα 3,5% το 2018. Το Μαξίμου διευκρινίζει αυτό δεν αφορά τη νομοθέτηση μέτρων, αλλά έναν μηχανισμό εξισορρόπησης τυχών αποκλίσεων που θα θεσμοθετηθεί εκ των προτέρων. Αρμόδιες κυβερνητικές πηγές αναφέρουν μάλιστα πως ο κ. Ντάισελμπλουμ τηρεί ισορροπία ανάμεσα στο ενδεχόμενο να νομοθετηθούν άμεσα τα ενδεχόμενα μέτρα (όπως απαιτεί η Κριστίν Λαγκάρντ) και στο να υπάρξει αυτόματος μηχανισμός εξισορρόπησης αποκλίσεων. Ενθαρρυντικές δε, θεωρούνται οι διευκρινίσεις του Γερούν Ντάισελμπλουμ ότι τα προληπτικά μέτρα δεν συνιστούν 4ο μνημόνιο. Mε την ολοκλήρωση της αξιολόγησης η κυβέρνηση αναμένει, εκτός από την εκταμίευση της δόσης, την έναρξη της συζήτησης για την απομείωση του ελληνικού χρέους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: