Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Ραγδαίες εξελίξεις: Ο Τσίπρας ζητάει αύριο Σύνοδο Κορυφής – Δεν θα συγκληθεί το Eurogroup




Ραγδαίες εξελίξεις στο ολονύκτιο θρίλερ
αναφορικά με τη διαπραγμάτευση, καθώς οι πιέσεις που ασκεί στην Ελλάδα το σύστημα ΔΝΤ-Σοϊμπλε, προκαλούν δυσφορία όχι μόνον στην Αθήνα, αλλά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς που επιθυμούν το κλείσιμο της διαπραγμάτευσης. Όλα δείχνουν ότι έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες για πολιτική λύση καθώς ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει αύριο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ και θα του ζητήσει την άμεση σύγκλιση έκτακτης Συνόδου Κορυφής ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου για την Ελλάδα και να υπάρχει τελική, πολιτική λύΤο altsantiri.gr σας μετέφερε με συνεχή ενημέρωση τις σημαντικότερες εξελίξεις:
Το χρονικό της ολονύχτιας διαπραγμάτευσης
23:40 Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, θα έχει αύριο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαικού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τούσκ. Θα του ζητήσει την άμεση σύγκλιση Συνόδου Κορυφής ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου για την Ελλάδα.
«Δε βάζουμε εμείς ημερομηνία. Zητάμε άμεσα και τη βάζει ο Tουσκ. Ακομη και πριν το Πάσχα», είπε πριν από λίγο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού.

23:00 Κόντρα ΔΝΤ-Ευρωπαίων για τη ψήφιση των έκτακτων, προληπτικών μέτρων. Αυτό που θελει το ΔΝΤ η ελληνική κυβέρνηση δεν προτίθεται να τα κάνει. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως χωρα που να νομοθετεί τωρα μετρα για τρια χρονια μετά δεν υπάρχει στον κόσμο. Αν δεν συμφωνήσουν παμε σε υψηλο πολιτικο επιπεδο.
22:27 Δεν θα πραγματοποιηθεί το έκτακτο Eurogroup της Μ. Πέμπτης όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του προέδρου του Eurogroup με ανάρτησή του στο Twitter. Σύμφωνα με τον ίδιο χρειάζεται περισσότερος χρόνος και η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για την πρώτη αξιολόγηση, το πακέτο των εφεδρικών μέτρων και το χρέος θα γίνει «σε επόμενο στάδιο».
21. 36 « Αν οι ελληνικές αρχές επιτύχουν συμφωνία με τους θεσμούς επί πακέτου μεταρρυθμιστικών μέτρων και εφαρμογής μέτρων έκτακτης ανάγκης, θα πραγματοποιηθεί έκτακτο eurogroup στις 28 Απριλίου, αναφέρει σε επιστολή του στο ολλανδικό Κοινοβούλιο ο Γερούν Νταϊσελμπλουμ.  Το eurogroup θα συζητήσει τη βιωσιμότητα του χρέους αν επιτευχθεί συμφωνία με την Ελλάδα για τα μεταρρυθμιστικά μέτρα, πρόσθεσε. 
21:25 «Έχει επιτευχθεί συμφωνία κατά 95% αναφορικά με το κανονικό πακέτο μεταρρυθμίσεων. Νομίζω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε για αυτά», δήλωσε σε συνέντευξή του ο επικεφαλής του Eurogroup, Γ. Ντάισελμπλουμ.
21:16 Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα συναντηθούν τη Μεγάλη Πέμπτη για να αποτιμήσουν την πρόοδο στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που καλείται να εφαρμόσει η Ελλάδα μόνο στην περίπτωση που «υπάρχει πιθανότητα» επιτυχίας, δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.
«Αυτό θα αποφασιστεί αύριο διότι θέλω να γνωρίζω πραγματικά εάν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας», είπε ο Ντάισελμπλουμ κατά τη διάρκεια συνέντευξης που παραχώρησε στην ολλανδική τηλεόραση RTL-Z.
«Εάν όχι, απλά θα χρειαστούμε επιπλέον χρόνο», πρόσθεσε.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι «θα μπορούσαμε να αποφασίσουμε να δώσουμε επιπλέον χρόνο ή να δώσουμε μεγαλύτερη περίοδο χάριτος ή (προθεσμίες) αποπληρωμής», τόνισε ωστόσο ότι «δεν πρόκειται να διαγράψουμε μέρος του χρέους».

21.10 Σοβαρές ενδείξεις για θετική έκβαση των διαπραγματεύσεων με υπαναχώρηση του ΔΝΤ από τις ακραίες θέσεις. Κυβερνητικοί κύκλοι εκφράζουν συγκρατημένη αισιοδοξία για σύγκλιση του Γιούρογκρουπ την Πέμπτη.
20:56 Ενδεχομένως, αύριο να υπάρξει νέα συνάντηση της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μετά από τις σημερινές διαπραγματεύσεις διάρκειας περίπου μισής ώρας.
Όπως είπε ο υπουργός, την διακοπή ζήτησαν οι επικεφαλής των κλιμακίων, προκειμένου να διαβουλευτούν μεταξύ τους και με τους πολιτικούς προϊσταμένους τους. Ερωτηθείς δε σχετικά, ανέφερε ότι ακόμη δεν είναι δεδομένο πως θα πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup την Μεγάλη Πέμπτη.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δήλωσε, επίσης, ότι η ελληνική πλευρά δεν θα δεχθεί να περιληφθούν συγκεκριμένα μέτρα στο πακέτο των «προληπτικών» παρεμβάσεων ύψους 3,6 δισ. ευρώ. Επισήμανε, πως «αυτήν την πρόταση την έχουμε απορρίψει», χωρίς, ωστόσο, να αποκλείσει να υπάρξει εμμονή από το ΔΝΤ στη λήψη συγκεκριμένων μέτρων.
Σύμφωνα με κυβερνητικούς παράγοντες, στη σημερινή συνάντηση συζητήθηκε ένας «μηχανισμός δέσμευσης» της Ελλάδας για τη λήψη των πρόσθετων μέτρων των 3,6 δισ. ευρώ, εάν υπάρξουν αποκλίσεις ως προς τους στόχους των πρωτογενών πλεονασμάτων. Σημειώνεται ότι, στη συγκεκριμένη συζήτηση μετείχαν τόσο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης, όσο και ο διευθυντής του γραφείου τού πρωθυπουργού Δημήτρης Τζανακόπουλος.

20:45 Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή εκτιμάται οτι υπάρχει αποσταση για τα επιπλέον μέτρα που ζητάνε οι θεσμοί. Η απόσταση με το ΔΝΤ φαίνεται ότι είναι αρκετά μεγαλύτερη από ότι είναι με τους Ευρωπαιους. Οι εκπρόσωποι της Ελληνικής κυβέρνησης (Χουλιαράκης, Τσκαλώτος, Τζανακόπουλος, Καλογήρου) παρουσίασαν την ελληνική πρόταση στους Θεσμούς. Οι ευρωπαικοί θεσμοί έδειξαν ενδιαφέρον και ζητούσαν κάποιες επεξηγησεις. Η Ντελια Βελκουλέσκου απο πλευράς ΔΝΤ, κρατάει μια πιο μεγαλη απόσταση. Αφού ολοκληρώθηκε η παρουσιαση οι θεσμοι ειπαν πως θελουν να μιλησουν με τους προϊσταμένους τους.

 20.00 Λίγο μετά τις 7 το απόγευμα η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των θεσμών διακόπηκε με πρωτοβουλία της ελληνικής πλευράς, με τον Ευκλ.Τσακαλώτο να μεταβαίνει στο Μαξίμου για διαβουλεύσεις.
Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στο ζήτημα των προληπτικών μέτρων που ζητούν οι δανειστές σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ο στόχος του 3,5% στο πρωτογενές πλεόνασμα το 2018.
Τι έγινε κατά τ διάρκεια της ημέρας 

Νωρίτερα η κυβέρνηση έκανε γνωστό ότι όσον  αφορά στο «βασικό» πακέτο των 5,4 δισ. ευρώ μεγάλο μέρος του είναι ήδη στη Βουλή, (ασφαλιστικό και φορολογικό που συζητούνται στις Επιτροπές) αλλά σε αυτό το πεδίο παραμένει ανοικτό  το αφορολόγητο  ως το βασικό «αγκάθι» στη συμφωνία, με την ελληνική πλευρά να φαίνεται πως έχει υπαναχωρήσει στα 8.900 ευρώ. Αντιθέτως οι διατάξεις για το 1,8 δισ. ευρώ των έμμεσων φόρων φέρεται να έχουν συμφωνηθεί.Στο πεδίο των κόκκινων δανείων γίνεται λόγος για μεγάλη σύγκλιση.
Ειδικότερα, αναφέρουν ότι η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018, αναφέρουν κυβερνητικές πηγές σχετικά με τη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Εξηγούν ειδικότερα ότι από τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που αντιστοιχούν σε 5,4 δισ., έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2,8 δισ., ενώ τα υπόλοιπα μέτρα ύψους 2,6 δισ. θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2,5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1,1 δισ.
Οι πηγές της κυβέρνησης υπογραμμίζουν ότι η ελληνική πλευρά έχει κατοχυρώσει όλες τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης και αφορούν την προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των πιο χαμηλότερων στρωμάτων στην ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση.
Σχετικά με το ΔΝΤ αναφέρουν ότι το Ταμείο, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% στο 2018, και επισημαίνουν ότι το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
Επισημαίνουν επιπλέον ότι προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος. Ωστόσο σημειώνουν ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Επισημαίνουν ότι οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.
Η Ελλάδα, σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές, έχει αντιπροτείνει την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους και ο οποίος, όπως αναφέρουν, καλύπτει πλήρως τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: