Πέμπτη 28 Απριλίου 2016

«Σεντράρει» το ΔΝΤ η κυβέρνηση: Εκτός συμφωνίας οι απαιτήσεις του Ταμείου

Ολομέτωπη είναι η επίθεση της κυβέρνησης προς το ΔΝΤ, που έχει εκτροχιάσει τη συμφωνία για το κλείσιμο της αξιολόγησης. Διά στόματος της κυβερνητικής εκπροσώπου καταλογίστηκαν ευθύνες για τις απαιτήσεις του Ταμείου, οι οποίες είναι «εκτός συμφωνίας» και «υπονομεύουν τις προσπάθειες που καταβάλλουν η κυβέρνηση και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί».
Η Όλγα Γεροβασίλη χαρακτήρισε τη στάση αυτή ως εμμονή του Ταμείου, η οποία επιβεβαιώνεται από την άρνησή του να κάνει αποδεκτή την πρόταση της κυβέρνησης για θεσμοθέτηση μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης.
«Αντίθετα η νομοθέτηση υπό αίρεση μέτρων κινείται εκτός των ορίων του συντάγματος και εκτός των ορίων του ευρωπαϊκού νομικού συστήματος» ξεκαθάρισε για άλλη μια φορά η κυβερνητική εκπρόσωπος.
Σημείωσε, επίσης, ότι συμφωνία μπορεί να επιτευχθεί με την αποδοχή μηχανισμού δημοσιονομικής διόρθωσης που θα συνοδεύεται από λύση για απομείωση του ελληνικού χρέους, ενώ αποσαφήνισε ότι η θεσμοθέτηση του μηχανισμού αυτού είναι το όριο της κυβέρνησης για να κλείσει η συμφωνία.
«Η συμφωνία δεν μπορεί να πάει πέρα από αυτήν την πρόταση. Αυτό είναι το όριο της συμφωνίας» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Η κ. Γεροβασίλη εξέφρασε ικανοποίηση για τη δήλωση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος υπογράμμισε την ανάγκη να συγκληθεί το Eurogroup τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Χαιρέτισε ακόμη και τη δήλωση του επικεφαλής των Σοσιαλιστών στο Ευρωκοινοβούλιο Τζιάνι Πιτέλα, ο οποίος έκανε λόγο για εκβιασμό της Ελλάδα και ζήτησε μια δίκαιη συμφωνία με ελάφρυνση του χρέους. 

«Η ΝΔ να αποφασίσει αν έχουμε πει ναι σε όλα ή αν οδηγούμε τη χώρα στα βράχια»

Εκτός από το ΔΝΤ, τα πυρά της κυβερνητικού εκπροσώπου συγκέντρωσε και η αξιωματική αντιπολίτευση. 
«Πρέπει να αποφασίσει αν έχουμε πει ναι σε όλα ή αν οδηγούμε τη χώρα στα βράχια, δεν γίνεται να συμβαίνουν και τα δύο» τόνισε και την κατηγόρησε για μικροπολιτική.  
«Η Ν.Δ. συμφωνεί με το ΔΝΤ για τα προληπτικά μέτρα; Αν δεν συμφωνεί, ας μην υπονομεύει την προσπάθεια της κυβέρνησης και να ταχθεί υπέρ μιας εθνικής γραμμής στα θέματα αυτά» πρόσθεσε

Δεν υπάρχουν σχόλια: