Πέμπτη 4 Αυγούστου 2016

Γιατί σιωπά η ΝΔ και δεν απαντά στον Στέφανο Μάνο, στο ΠΑΣΟΚ και σε όσους την κατηγορούν ότι ευθύνεται για την μνημονιακή οικονομική κρίση;


Γράφει ο Γιάννης Μιχελάκης

ΜΕΡΟΣ ΠΡΩΤΟ

Άκρα του τάφου σιωπή στον κάμπο βασιλεύει…». Οι στίχοι αυτοί του εθνικού μας ποιητή ταιριάζουν, νομίζω, «γάντι» στον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζει η ΝΔ τις προκλητικές δηλώσεις του Στέφανου Μάνου, που έγιναν στο συνέδριο της «Δράσης».
Τι είπε ο πρώην αρχηγός των «Ταύρων» και άναψε φωτιές; Ότι η ΝΔ εγκαθίδρυσε στη χώρα «κρατική τυραννία» με «τις εκατοντάδες χιλιάδες προσλήψεις σατραπίσκων από την κυβέρνηση Καραμανλή-Παυλόπουλου. Έκλεισε μάλιστα την αναφορά του λέγοντας, ότι «κατανοεί την δυσκολία της ΝΔ να αναγνωρίσει το μοιραίο λάθος της. Για το ΠΑΣΟΚ, ούτε λέξη…
Απ’ όσα είπε ο Στέφανος Μάνος στο συνέδριο, (σ’ αυτό, που λίγη ώρα μετά πήγε ο Κυριάκος Μητσοτάκης), με το μόνο που συμφωνώ είναι με το τελευταίο που ανέφερε. Ότι δηλαδή η σημερινή ΝΔ έχει δυσκολία να αναγνώρισει το μοιραίο αυτό λάθος. Γιατί φαίνεται ότι στη σημερινή ΝΔ κάποιοι πιστεύουν, ή θέλουν να πιστεύουν, ότι πράγματι η «κυβέρνηση Καραμανλη-Παυλόπουλου» εγκαθίδρυσε στη χώρα «κρατική τυραννία». Γιατί δεν εξηγείται διαφορετικά αυτή η ένοχη σιωπήαπό την Συγγρού, δύο 24ωρα μετά τις δηλώσεις Μάνου! Να μην έχει βγει κάποιος να πει τα αυτονόητα! Ποια αυτονόητα; Να τα αναφέρω μήπως και είμαι άδικος στην κριτική μου (βέβαια είμαι σε θέση να γνωρίζω, ότι τα στοιχεία υπάρχουν στο γραφείο Τύπου της ΝΔ και ότι ο εκπρόσωπος του κόμματος τα γνωρίζει και μάλιστα από πρώτο χέρι).
Τα πραγματικά στοιχεία και όχι οι γνωστές σαχλαμάρες
Σύμφωνα, λοιπόν, με τα επίσημα στοιχεία και όχι με γνωστές σαχλαμάρες, που ακούστηκαν στο συνέδριο της παρέας των «Ταύρων», το 2004 υπηρετούσαν στο Δημόσιο 472.332 υπάλληλοι. Εξ αυτών οι 354.695 στην Κεντρική Υπηρεσία, οι 44.910 στα ΝΠΔΔ και οι 72.727 στους ΟΤΑ Α και Β βαθμού.
Το 2009 υπηρετούσαν 530.589 υπάλληλοι, ήτοι 58.257 παραπάνω. Τις έκανε όλες ο Παυλόπουλος; Μη βιάζεστε…
Εξ αυτών οι 33.500 προέρχονται απο εκείνους των οποίων οι ιδιωτικού δικαίου συμβάσεις μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου κατ’ εφαρμογή του ΠΔ 164/2004. Συγκεκριμένα η κυβέρνηση Σημίτη (το ΠΑΣΟΚ δηλαδή με το οποίο συνεργάστηκε ο Στέφανος Μάνος στις εκλογές του 2004, μην ξεχνιόμαστε), είχε κληροδοτήσει την ίδια χρόνια, το 2004, στην κυβέρνηση Καραμανλή περί τους 129.000 συμβασιούχους. Ομήρους με λίγα λόγια. Είναι αυτοί που ξημεροβραδιάζονταν έξω απο το υπουργείο του Παυλόπουλου, και έπαιζαν κάθε μέρα στα δελτία πρώτη είδηση.
Να θυμίσω ακόμα στη Συγγρού ότι η μετατροπή των 33.500 συμβάσεων Ιδ. Δικαίου σε αορίστου χρόνου έγινε υποχρεωτικά και με διαδικασία ΑΣΕΠ μολονότι δεν ήταν επιβεβλημένη από το Σύνταγμα, λόγω των προβλέψεων της Οδηγίας της ΕΕ του 1999. Η οποία εάν δεν εφαρμόζονταν θα είχε οδυνηρές οικονομικές συνέπειες, και γι ´αυτό εκδόθηκε το ΠΔ 164/2004 με το οποίο σε συνεννόηση με τα αρμόδια όργανα της ΕΕ και μετά απο γνωμοδότηση του ΣτΕ μετατράπηκαν σε αορίστου χρόνου, διότι «κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες».
Κατά συνέπεια λοιπόν, μεταξύ 2004-2009 προσλήφθηκαν πρωτογενώς για την κάλυψη κενών, μέσω ΑΣΕΠ πάντα, 24.757 δημόσιο υπάλληλοι. Εκ των οποίων οι 10.000 στους ΟΤΑ Α και Β βαθμού. Και φυσικά θα είναι πολύ ηλίθιος αυτός που θα πιστέψει ότι στο δήμο Τραχανοπλαγιάς προσέλαβε υπάλληλο… ο Παυλόπουλος! Αλλά το θράσος είναι το ατού των ηλιθίων κατά βάση. Οπότε δεν θα εκπλαγούμε…
Επισήμων στοιχείων συνέχεια, (Συγγρού ακούς;)
Το 2004 υπηρετούσαν 128.963 συμβασιούχοι οι οποίοι είχαν προσληφθεί απο τις κυβερνήσεις Σημίτη(είπαμε, μην ξεχνιόμαστε, που ήταν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ με το οποίο συνεργάστηκε προεκλογικά ο κ. Μάνος, με τον διάδοχο του για την ακρίβεια, τον Γ. Παπανδρέου). Να γυρίσουμε όμως στα επίσημα στοιχεία. Από τους 128.963 συμβασιούχους οι 94.352 ήταν ορισμένου χρόνου, και οι 34.431 με σύμβαση έργου.
Το 2005 οι ορισμένου χρόνου ήταν 92.762 και οι έργου 36.106 (σύνολο 128.868), το 2006, 103.312 και 25.109 αντίστοιχα (128.421 σύνολο) το 2007 ήταν 118.513 (96.114 και 22.399 αντίστοιχα) ενώ το 2008 ηταν 96.819 (75.127 και 21.692 αντίστοιχα).
Πράγματι λοιπόν μέχρι το 2006 ο αριθμός των συμβασιούχων ήταν υψηλός, αν και ίσος με αυτόν επί Σημίτη. Γιατί όμως;
Διότι κατά τα τρία αυτά χρόνια ανανεώθηκαν υποχρεωτικά όσο διαρκούσαν οι διαδικασίες του ΑΣΕΠ, οι προ του 2004 συμβάσεις εκείνων, οι οποίοι είχαν προσληφθεί απο τις κυβερνήσεις Σημίτη. Δηλαδή, οι συμβάσεις που μετατράπηκαν τελικώς σε αορίστου χρόνου.
Γι’ αυτό μετά το 2007 έπεσαν αισθητά. Με λίγα λόγια για να καταλάβει ο καθένας: Οι π.χ. 100 τρίμηνες συμβάσεις, που ανανεώθηκαν σε τρία χρόνια 12 φορές, θεωρούνται από τον κ.Μάνο ως… 1.200 προσλήψεις από τον Παυλόπουλο. Ασχετα εάν αυτοί είχαν προσληφθεί απο το ΠΑΣΟΚ, (να μην ξαναπώ με ποιό κόμμα συνεργάστηκε το 2004 ο κ.Μάνος;). Κάπως έτσι στήθηκε το μεγάλο παραμύθι των «εκατοντάδων χιλιάδων προσλήψεων απο τον Παυλόπουλο». Για να εξυπηρετείται, μέχρι σήμερα, το «σύστημα Σημίτη».
Φαίνεται, λοιπόν, ότι η συνεργασία του κ. Μάνου με το «σύστημα Σημίτη» κρατάει μέχρι σήμερα. Γιατί όπως αποδεικνύεται η χρησιμότητά του (του κ. Μάνου εννοώ) είναιανεκτίμητη. Κυρίως επειδή είναι σε θέση να πει το οτιδήποτε και να υποστηρίξει κάθε ακραία άποψη.
Αλλά αν αυτή είναι η δουλειά του κ. Μάνου, η δουλειά της ΝΔ ποιά πρέπει να είναι; Δεν πρέπει να φροντίσει να αποκαταστήσει την αλήθεια;
Αυτά είναι τα στοιχεία! Τα επίσημα στοιχεία! Θα βγει επιτέλους το γραφείο τύπου της Συγγρού και ο εκπρόσωπός του κόμματος να αποκαταστήσουν την αλήθεια;
Την αλήθεια, όχι για να δικαιωθεί ο Καραμανλής και ο Παυλόπουλος, αλλά για να δικαιωθεί η παράταξη, η ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ, γιατί αυτό το κόμμα είναι πάνω από πρόσωπα.
Εκτός εάν κάτι χάνω. Εάν υπάρχει κάποια σκοπιμότητα και δεν πρέπει να πούμε την αλήθεια… Γιατί η αλήθεια μπορεί να χαλάει κάποιο μικροκομματικό μαγείρεμα.
Προσωπικά δεν το πιστεύω…
Μάλλον τα στοιχεία, που σας παρούσιασα αναλυτικά (και για αυτό ας με συγχωρήσουν οι αναγνώστες αν τους κούρασα με πολλούς αριθμούς), να βρίσκονται -ίσως- καταχωνιασμένα, ξεχασμένα ή αραχνιασμένα σε κάποιο συρτάρι και δεν τα βρίσκουν. Ελπίζω να βοήθησα τα παιδιά στο γραφείο τύπου της ΝΔ…
ΜΕΡΟΣ ΔΕΥΤΕΡΟ
Σας έχω μια αποκλειστικότητα που θα «σπάσει όλα τα ταμεία»!
Ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου, ναι, ο πρώην «τσάρος» της Οικονομίας επί Γιώργου Παπανδρέου έρχεται στην Νέα Δημοκρατία!!!
Εικάζω ότι η… «εντυπωσιακή» αυτή κίνηση γίνεται στο πλαίσιο της διεύρυνσης, που σχεδιάζει η Συγγρού, χωρίς τσίπα και αιδώ, συμμαχώντας ακόμη και με τον διάβολο.
 Πώς έμαθα την… «αποκλειστικάρα»; Για την ακρίβεια δεν την έμαθα, την υπέθεσα… Στην προσπάθεια μου να αντιληφθώ γιατί, η Νέα Δημοκρατία δεν έχει βγει να απαντήσει, για τέταρτο 24ωρο, στα όσα προκλητικά και ανιστόρητα είπε στο συνέδριο της «Δράσης»ο Στέφανος Μάνος για την παράταξη, κατάλαβα ότι αφού έχει αποφασιστεί η συνεργασία μαζί του, καθώς και με όλο το κλαμπ των «Ταύρων», δεν θέλουν, να κακοκαρδίσουν τον πρώην υπουργό. Ίσως ακόμα και να φοβούνται μήπως χαλάσει η μεταγραφή και γι’ αυτό δεν του απαντούν.
 Λογικά, λοιπόν, το ίδιο έχει συμβεί και με τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου. Γιατί, το γεγονός ότι δεν έχει βγει κανείς από την ΝΔ να του απαντήσει για τα όσα βγήκε και είπε χθες στο ALPHA, αλλά και σε άλλα κανάλια τις τελευταίες ημέρες, για το θέμα του ελληνικού χρέους και πώς φτάσαμε στα μνημόνια, τι παρέλαβε από την κυβέρνηση Καραμανλή αυτός και η παρέα του Γιώργου Παπανδρέου, ίσως να σημαίνει, ότι είναι πιθανό ΚΑΙ ο Γιώργος Παπακωνσταντίνου να έρθει στην ΝΔ, (εκτός αν τους στενοχωρήσει και τους πει «όχι»).
 Για να σοβαρευτούμε όμως!
 Στον Στέφανο Μάνο η ΝΔ δεν απάντησε, γιατί πιστεύει ότι η μεταγραφή του έχει κάτι (;) να προσφέρει στην παράταξη.
Στον Γιώργο Παπακωνσταντίνου γιατί δεν απαντούν; Δεν καταλαβαίνουν στην Συγγρού ότι με την στάση τους δικαιώνουν αυτούς, που λένε, ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης βάζει πρώτα τον αντικαραμανλισμό του και μετά την ενότητα της παράταξης; Προσωπικά δεν θέλω να το πιστέψω…
 Επειδή όμως, κάποιος πρέπει να απαντήσει στον κ. Παπακωνσταντίνου, θα σας παραθέσω τα επίσημα στοιχεία για το χρέος και πως δημιουργήθηκε, για σταματήσει ΚΑΙ αυτή η «σημιτική» προπαγάνδα. Προπαγάνδα η οποία θα εντείνεται, όσο θα πλησιάζουμε στην έναρξη των εργασιών της επιτροπής της Βουλής, που θα διερευνήσει τις συνθήκες κάτω από τις οποίες μπήκαμε στα μνημόνια.
 Τα επίσημα στοιχεία για το χρέος και όχι τα «στοιχεία Σημίτη»
 Ας δούμε λοιπόν, πώς αναλύεται η αύξηση του χρέους επί των ημερών της Νέας Δημοκρατίας:
 Την 31/12/2003 το χρέος της Κεντρικής Κυβέρνησης ήταν 182. δισ. ευρώ και την 31/12/2008 διαμορφώθηκε σε262 δισ. ευρώ. Δηλαδή αυξήθηκε κατά 80 δισ. ευρώ.
 Πού πήγαν αυτά τα χρήματα:
 • 50 δισ. πήγαν για την πληρωμή τόκων, στο δημόσιο χρέος, που κληρονόμησε η Νέα Δημοκρατία.
 • 10 δισ. πήγαν για την πληρωμή αμυντικών εξοπλισμών, που είχαν παραγγελθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και πληρώθηκαν επί ΝΔ.
 • 2,5 δισ. πήγαν για χρέη νοσοκομείων, που βρήκε η ΝΔ από προηγούμενα χρόνια.
 • 7 δισ. πήγαν για υποχρεώσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ.
 Δηλαδή από τα 80 δισ, τα 70 περίπου, πήγαν για την κάλυψη υποχρεώσεων που είχαν αναλάβει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, του ΠΑΣΟΚ.
 Ακόμη και αν συνυπολογίσουμε το 2009, χρονιά που το δημόσιο χρέος αυξήθηκε κατά πολύ, όπως συνέβη σε όλες τις χώρες, λόγω της διεθνούς κρίσης, η συνολική εικόνα δεν αλλάζει.
 – Στο τέλος του 2009, το χρέος ήταν 298 δισ. ευρώ, δηλαδή αυξημένο κατά 116 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2003.
 – Στο διάστημα 2003 – 2009 οι τόκοι που πληρώθηκαν ήταν 61 δισ. ευρώ, 20 δισ. ήταν οι δαπάνες για εξοπλισμούς, χρέη νοσοκομείων και ταμεία που αναλύσαμε παραπάνω. Άλλα 5,2 δισ. καλύπτουν τις δαπάνες για την απόκτηση προνομιούχων μετοχών των τραπεζών και την αύξηση κεφαλαίου του ΤΕΜΠΜΕ, στο πλαίσιο των προγραμμάτων ενίσχυσης της πραγματικής οικονομίας και στήριξης του τραπεζικού συστήματος. Τα υπόλοιπα 30 δισ. περίπου είναι το έλλειμμα του 2009, όπου φρόντισε να το φτάσει το ΠΑΣΟΚ.
 Εν πάση δε περιπτώσει, η κυβέρνηση Καραμανλή δανείσθηκε, μεταξύ 2004-2009, πρωτογενώς λιγότερο από 10 δις. Πρόκειται για το μικρότερο ετήσιο ύψος πρωτογενούς δανεισμού τουλάχιστον από την είσοδο της Ελλάδας στην Ευρωζώνη.
 Αυτά λοιπόν, είναι τα επίσημα στοιχεία για το χρέος και όχι τα «στοιχεία Σημίτη», που ακούμε τις τελευταίες ημέρες στα κανάλια από τον Γ. Παπακωνσταντίνου και η ΝΔ για αυτό ίσως… σφυρίζει αδιάφορα. Τα στοιχεία παρέθεσα κατ´ αρχάς για ενημέρωσή σας και μετά για υπενθύμιση της Συγγρού, μήπως και ο εκπρόσωπος της δεν τα βρίσκει, γιατί μπορεί να είναι και αυτά καταχωνιασμένα μαζί με τα άλλα, ξέρει αυτός, αυτά των… περιβόητων προσλήψεων Παυλόπουλου.

ΕΥΛΟΓΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΘΕ ΕΧΕΦΡΟΝΩΣ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΛΙΤΗ :
Ούτε ο συντάκτης, κ. Μιχελάκης, (ο οποίος από τις 10 Ιανουαρίου 2011, ανέλαβε εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ, τον Μάϊο του 2012 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής, από τις 25 Ιουνίου 2013 έως τις 9 Ιουνίου 2014 διετέλεσε Υπουργός Εσωτερικών, από τον Ιούνιο του 2012 έως τον Ιούνιο του 2013 συμμετείχε στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές ως πρόεδρος της Επιτροπής Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων, ως μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων και ως μέλος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Ελληνισμού της Διασποράς, δηλαδή, ήταν συνεχώς στη συγκυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και χειροκροτούσε μαζί με τον Σαμαρά και τους υπόλοιπους βουλευτές της ΝΔ, τον Βενιζέλο και κάθε πασόκο υπουργό, ή βουλευτή, που κατηγορούσε την Νέα Δημοκρατία και τον Κωστάκη Καραμανλή, ως υπεύθυνους για την οικονομική καταστροφή της Ελλάδος ), απαντάει στο «πρώτο μέρος» στο ερώτημα-τίτλο του ανωτέρω κειμένου του, αν και είμαι σίγουρος ότι γνωρίζει την απάντηση για κάθε ερώτημα συμπεριφοράς της ΝΔ, τόσο επί Σαμαρά, όσο και σήμερα, επί Μητσοτάκη.
Εκτός αν, όπως γράφει και ο ίδιος, υπάρχει κάποια σκοπιμότητα, ή μικροκομματικό, ή και μεγαλοκομματικό μαγείρεμα ή συμφέρον και έχει δυσκολία να τα πει όλα…
Κύριε Γιάννη Μιχελάκη, ο λόγος σ’εσένα…
Περιμένουμε τις δικές σου απαντήσεις και αποκαλύψεις και μη φοβάσαι τις επιπτώσεις από το Μητσοτακαίϊκο στρατόπεδο…
Και επειδή ξεκίνησες με ποίηση, θα τελειώσω κι’ εγώ την προτροπή μου προς εσένα, με ποίηση του Γάλλου φιλέλληνα ποιητή Φρεντερίκ Μιστράλ, ο οποίος έγραψε τον δικό του Ελληνικό Ύμνο, που μετέφρασε ο Κωστής Παλαμάς και κάποιου αναφέρει την φράση:
Κι’ αν πρέπει να πεθάνουμε για την Ελλάδα, θεία είναι η δάφνη! Μια φορά κανείς πεθαίνει…
Πες τα όλα λοιπόν, άφοβα και θα στεφανωθείς με θεία δάφνη (όχι την θεία Δάφνη Σημίτη, εκείνη είναι θεία του Σταύρου Θεοδωράκη…).
Απλός Έλληνας πολίτης

olympiada

Δεν υπάρχουν σχόλια: