Τρίτη 9 Αυγούστου 2016

Δημοσκόπηση στη Γερμανία: Να σταματήσει η χρηματοδότηση της Τουρκίας, να στηριχθούν οι πρόσφυγες στην Ελλάδα

 
Σε εξέλιξη στη Γερμανία ένας έντονος δημόσιος διάλογος τόσο για την προοπτική ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, όσο και για την προσφυγική συμφωνία, μια συζήτηση που πυροδότησαν τα μέτρα καταστολής της Άγκυρας - Το 69% σε δημοσκόπηση της κυριακάτικης Bild ζητά να σταματήσει άμεσα η χρηματοδότηση της Τουρκίας και να δοθούν τα δισεκατομμύρια για τη φροντίδα και περίθαλψη των προσφύγων στην Ελλάδα

Κορυφαία στελέχη τόσο της κυβέρνησης όσων και των κομμάτων της αντιπολίτευσης στη Γερμανία προειδοποιούν σήμερα για τις συνέπειες ενδεχόμενης διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία. Η επικεφαλής της ομάδας των Πρασίνων στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο Ρεμπέκα Χαρμς τονίζει σε συνέντευξη στην Welt της Κυριακής 7/8 ότι «θα ήταν ανεύθυνο να εγκαταλειφθούν οι διμερείς σχέσεις υπό τις παρούσες συνθήκες, χωρίς να γνωρίζουμε προς τα πού θέλουμε να πάμε».

Μιλώντας στην ίδια εφημερίδα ο χριστιανοδημοκράτης ευρωβουλευτής Έλμαρ Μπροκ τονίζει ότι ενδεχόμενη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα συνιστούσε «διπλωματική ανοησία». Σύμφωνα με τον ίδιο, «η λογική και τα συμφέροντα των δυο πλευρών υπαγορεύουν την φραστική αποκλιμάκωση».
Σταϊνμάγερ: Να διατηρηθεί η επικοινωνία

«Θα ήταν ανεύθυνο να εγκαταλειφθούν οι διμερείς σχέσεις υπό τις παρούσες συνθήκες, χωρίς να γνωρίζουμε προς τα πού θέλουμε να πάμε»

Με τον τρόπο αυτό Χαρμς και Μπροκ ευθυγραμμίζονται ουσιαστικά με τον γερμανό υπουργό Εξωτερικών Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ ο οποίος είπε πρόσφατα ότι παρά την όποια κριτική, πρέπει να διατηρηθούν οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Άγκυρα, η οποία «θα παραμείνει μια γειτονική χώρα».

Υπέρ της άμεσης διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, αντίθετα, τάχθηκε ο επικεφαλής της Αριστεράς Μπερντ Ρίξινγκερ. «Μια κυβέρνηση που διώκει δημοσιογράφους, αποδομεί τη δικαιοσύνη, πετάει αντιπολιτευόμενους στη φυλακή και διεξάγει πόλεμο κατά του λαού της δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ», είπε ο πρόεδρος της Linke προς τις εφημερίδες του δημοσιογραφικού ομίλου Funke.
Κατά της προσφυγικής συμφωνίας οι πολίτες

Το 69% ζητά να σταματήσει άμεσα η χρηματοδότηση της Τουρκίας και να δοθούν τα δισεκατομμύρια για τη φροντίδα και περίθαλψη των προσφύγων στην Ελλάδα

Οι θέσεις αυτές φαίνεται να απηχούν και τις απόψεις των περισσοτέρων γερμανών πολιτών. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσιεύει σήμερα η Bild της Κυριακής, η συντριπτική πλειονότητα των Γερμανών και συγκεκριμένα το 66%, τάσσονται υπέρ της διακοπής των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία.

Την ίδια ώρα το 69% ζητά να σταματήσει άμεσα η χρηματοδότηση της Τουρκίας και να δοθούν τα δισεκατομμύρια για τη φροντίδα και περίθαλψη των προσφύγων στην Ελλάδα.

Αξιοσημείωτο επίσης ότι το 52% των Γερμανών ζητά να καταγγελθεί η συμφωνία με την Τουρκία στο προσφυγικό.

πηγή: Deutsche Welle

Δεν υπάρχουν σχόλια: