Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016

Τέσσερις προτάσεις κατέθεσε ο Αλ. Τσίπρας στη συνάντηση των σοσιαλιστών ηγετών


Κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών, που διεξάγεται στο Παρίσι, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, που συμμετέχει ως παρατηρητής, διατύπωσε τέσσερις άξονες προτάσεων:
Έμφαση στην ανάπτυξη
Την πάγια θέση του για περισσότερη ανάπτυξη και λιγότερη λιτότητα ανέπτυξε ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτό θα είναι αναγκαίος ένας διπλασιασμός του πακέτου Γιούνκερ.
Προτεραιότητα στην περιφέρεια
Να δοθεί προτεραιότητα μεταφοράς πόρων από το κέντρο της Ευρώπης στην περιφέρεια και τις φτωχότερες περιοχές, αυτές που έχουν πληγεί περισσότερο από την κρίση, ζήτησε ο Αλ. Τσίπρας, λίγες εβδομάδες πριν τη σύσκεψη των ηγετών του Νότου, που προγραμματίζεται να λάβει χώρα στην Αθήνα και στην οποία θα συμμετέχουν η Κύπρος, η Γαλλία, η Μάλτα, η Ιταλία, η Πορτογαλία και η Ισπανία.
Εκτός οικονομικού πλάνου η κρίση και η ανεργία
Ο πρωθυπουργός πρότεινε να μην υπολογίζονται στα ελλείμματα πόροι που διατίθενται για την αντιμετώπιση της κρίσης και για την ανεργία.
Πολιτική συνεννόηση Σοσιαλδημοκρατίας – Αριστεράς
Με την πρόταση για σύσταση ενός κοινού φόρουμ διαλόγου σοσιαλδημοκρατικών και αριστερών δυνάμεων στην Ευρώπη, έκλεισε τους τέσσερις άξονες που έθεσε ως προτάσεις ο Αλέξης Τσίπρας στη συνάντηση.

«Ζήτησα οι προοδευτικές κυβερνήσεις να διεκδικήσουν την πλήρη κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας», τόνισε ο πρωθυπουργός μετά το τέλος της συνάντησης
«Είχαμε την ευκαιρία σήμερα, εκπρόσωποι προοδευτικών, αριστερών, σοσιαλιστικών κυβερνήσεων από όλη την Ευρώπη να κουβεντιάσουμε για την πορεία της Ευρώπης σε μια πολύ κρίσιμη συγκυρία. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην Βρετανία ήταν ένα καμπανάκι κινδύνου, που μπορεί ενδεχομένως να λειτουργήσει ως ξυπνητήρι αφύπνισης διότι η Ευρώπη πορεύεται εδώ και πάρα πολύ καιρό σε λάθος δρόμο», δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μετά το πέρας της Συνάντησης των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών ηγετών στο Παρίσι, στην οποία συμμετείχε ως παρατηρητής.
«Είχαμε την ευκαιρία να κουβεντιάσουμε για την δυνατότητα μιας κοινής θέσης, κοινής τοποθέτησης των προοδευτικών ηγετών στην Σύνοδο της Μπρατισλάβα. Από την πλευρά μου έθεσα επί τάπητος την ανάγκη να υπάρξει μια συγκεκριμένη δέσμη προτάσεων για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής, της κοινωνικής σύγκλισης στην Ευρώπη για την αναπτυξιακή προοπτική, για την ατζέντα της ανάπτυξης και της τόνωσης της απασχόλησης» προσέθεσε.
«Ζήτησα συγκεκριμένα», συνέχισε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός «εφόσον δεν είναι εύκολο με βάση τους σημερινούς συσχετισμούς οι προοδευτικές κυβερνήσεις να διεκδικήσουν την πλήρη κατάργηση του Συμφώνου Σταθερότητας που είναι μια από τις αιτίες της κρίσης, τουλάχιστον να δούμε πώς θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε σταδιακά στην αναθεώρησή του μέσα από παρεμβάσεις διορθωτικές, μέσα από εξαιρέσεις».
«Ζήτησα να δούμε τη δυνατότητα κατάθεσης πρότασης για διπλασιασμό των ευρωπαϊκών κονδυλίων για το Πρόγραμμα Γιούνκερ και ταυτόχρονα την προτεραιοποίηση του Προγράμματος Γιούνκερ στις χώρες εκείνες με χαμηλό ΑΕΠ, στις χώρες εκείνες που έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες πληγές της κρίσης στις φτωχότερες περιοχές της Ευρώπης. Πράγμα που σημαίνει μεταφορά πόρων από το κέντρο προς την περιφέρεια από τον βορρά προς τον νότο», είπε ο Έλληνας πρωθυπουργός.
«Ταυτόχρονα ζήτησα να δούμε τη δυνατότητα να προτείνουμε εξαιρέσεις από το στενό αυτό δημοσιονομικό πλαίσιο, εξαιρέσεις από τον υπολογισμό του ελλείμματος, για τις δαπάνες που αφορούν αναπτυξιακά κονδύλια είτε σε σχέση με την εθνική συμμετοχή στο Πρόγραμμα Γιούνκερ, είτε με την εθνική συμμετοχή στα διαρθρωτικά προγράμματα σε ό,τι αφορά τα προγράμματα δημοσίων επενδύσεων», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Και βεβαίως» ανέφερε ο πρωθυπουργός, «έθεσα στο τραπέζι την ιδέα, ανάλογη εξαίρεση από τον υπολογισμό του δημοσιονομικού ελλείμματος να υπάρχει και σε ό,τι αφορά χρηματοδοτικά προγράμματα, ενεργητικά προγράμματα για τη στήριξη της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας».
«Διότι δεν μπορούμε να μιλάμε για το μέλλον της Ευρώπης όταν έχουμε χώρες με ανεργία πάνω από 20% και ιδιαίτερα, αυτό αφορά όλη την Ευρώπη, όταν έχουμε εκατομμύρια νέους ανθρώπους, άνεργους και χωρίς ελπίδα και προοπτική. Εάν δεν ξαναβάλουμε την Ευρώπη σε μια τροχιά κοινωνικής σύγκλισης, τότε οι δυνάμεις της ακραίας Δεξιάς θα είναι αυτές που θα υπερισχύσουν και υπάρχει σοβαρός κίνδυνος για την ίδια την συνοχή της Ευρώπης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης» επισήμανε ο κ. Τσίπρας.

«Ακριβώς επειδή θεωρώ πως η κρίση στρατηγικής, το στρατηγικό αδιέξοδο της Ευρώπης σήμερα, αντανακλά και το στρατηγικό αδιέξοδο της Αριστεράς και της Σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη, κατέθεσα και την πρόταση για ένα φόρουμ διαλόγου των δυνάμεων της ευρωπαϊκής Αριστεράς και της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας πάνω στα κρίσιμα ερωτήματα σήμερα για την προοπτική της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, την πολιτική ενοποίηση και εμβάθυνση αλλά και την έξοδο από την κρίση μέσα από πολιτικές ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής και της κοινωνικής σύγκλισης. Και η πρόταση αυτή έγινε αποδεκτή, νομίζω ότι θα έχουμε την ευκαιρία να ξανασυζητήσουμε πάνω στα μεγάλα αυτά ζητήματα, συγκλίνοντας όλο και περισσότερο σε μια εναλλακτική κοινωνική ατζέντα», κατέληξε στη δήλωσή του ο πρωθυπουργός.

Δεν υπάρχουν σχόλια: