Παρασκευή 6 Μαΐου 2016

Ντάισελμπλουμ: Στόχος μια «πολιτική συμφωνία» για το χρέος - Επιστολή Λαγκάρντ Εδώ και τώρα

 
Τους στόχους της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών τη Δευτέρα θέτει το προσχέδιο της ατζέντας που δημοσιοποίησε σήμερα ο Γερούν Ντάισελμπλουμ.
Όπως αναφέρει, η συζήτηση θα επικεντρωθεί στο θέμα της ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης, η οποία περιλαμβάνει και τη λύση που θα πρέπει να βρεθεί για το έκτακτο πακέτο.
Όπως είναι γνωστό αυτό αποτελεί σε αυτή τη φάση το μεγάλο αγκάθι στις διαπραγματεύσεις καθώς η Ελλάδα επιδιώκει ένα αυτόματο μηχανισμό περικοπών και το ΔΝΤ συγκεκριμένα και ψηφισμένα εκ των προτέρων μέτρα.

Ταυτόχρονά όμως στο τραπέζι θα πέσει και το θέμα του χρέους.
Όπως μάλιστα καθίσταται σαφές η στόχευση αποβλέπει στο να εξασφαλιστεί ότι οι ετήσιες πληρωμές δεν θα υπερβαίνουν ένα συγκεκριμένο ποσοστό του ΑΕΠ προκειμένου να καταστεί βιώσιμο.
Επ’ αυτού ο «πήχης» που βάζει ο Γερούν Ντάισελμπουμ είναι «να ληφθεί πολιτική συμφωνία».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
Μάχη διπλών εγγυήσεων στο Eurogroup
Αναλυτικά η ατζέντα του Eurogroup:
Το Eurogroup θα συζητήσει την κατάσταση που διαμορφώνεται (state of play) για την πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής.
Οι υπουργοί θα ενημερωθούν από τους Θεσμούς και τις ελληνικές αρχές για την πρόοδο που επετεύχθη στις συζητήσεις του πακέτου μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, περιλαμβανομένου του προληπτικού δημοσιονομικού πακέτου που θα εξασφαλίσει την επίτευξη των συμφωνηθέντων στόχων πρωτογενούς πλεονάσματος του προγράμματος ESM.
To Eurogroup θα συζητήσει επίσης πιθανά μέτρα ανακούφισης χρέους που στοχεύουν να εξασφαλίσουν ότι οι μεικτές χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας θα παραμείνουν σε βιώσιμα επίπεδα με στόχο να ληφθεί πολιτική συμφωνία.
Σε ευθυγράμμιση με τα συμπεράσματα του Eurogroup της 22ης Απριλίου στο Αμστερνταμ Θεσμοί και ελληνικές αρχές συνέχισαν τις συζητήσεις τους για το πακέτο πολιτικής αναφορικά με τις μεταρρυθμίσεις που απαιτούνται για να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση, περιλαμβανομένου του προληπτικού δημοσιονομικού πακέτου, με στόχο να τις ολοκληρώσουν το συντομότερο δυνατόν.




Λαγκάρντ: Συζήτηση για το χρέος, αλλιώς το ΔΝΤ αποχωρεί

Το ΔΝΤ είπε στους υπουργούς οικονομικών της ευρωζώνης ότι πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν διαπραγματεύσεις για να δώσουν ανακούφιση χρέους στην Ελλάδα παρά τη γερμανική αντίδραση.
Σε επιστολή της προς τους 19 υπουργούς που εστάλη την Πέμπτη το βράδυ και δημοσιεύουν οι Financial Times, η Κριστίν Λαγκάρντ σημειώνει ότι οι «κολλημένες» διαπραγματεύσεις για να βρεθούν οι ύψους 3 δισ. ευρώ «προληπτικές» περικοπές προϋπολογισμού, οι οποίες κρατούν για ένα μήνα, έχουν γίνει άγονες και η ανακούφιση χρέους πρέπει να μπει στο τραπέζι άμεσα ή υπάρχει ρίσκο να μην συμμετέχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
«Πιστεύουμε ότι συγκεκριμένα μέτρα [οικονομικές μεταρρυθμίσεις], αναδιάρθρωση χρέους και χρηματοδότηση πρέπει τώρα να συζητηθούν ταυτόχρονα», γράφει η Λαγκαρντ. «Για να στηρίξουμε την Ελλάδα με ένα νέο πρόγραμμα (IMF arrangement) είναι ουσιώδες η χρηματοδότηση και η ανακούφιση χρέους της Ελλάδας από τους ευρωπαίους εταίρους να στηριχθούν σε δημοσιονομικούς στόχους που είναι ρεαλιστικοί γιατί στηρίζονται σε αξιόπιστα μέτρα για να επιτευχθούν».
Η επιστολή Λαγκάρντ ξεκαθαρίζει ότι το ΔΝΤ θέλει λιγότερη λιτότητα, υποστηρίζοντας ότι οι στόχοι πρωτογενούς πλεονάσματος που συμφωνήθηκαν πέρυσι μεταξύ ΕΕ και Αθήνας (στόχος 3,5% για το 2018) είναι μη ρεαλιστικοί και πρέπει να μειωθούν δραστικά. Το πρωτογενές πλεόνασμα προκύπτει αν δεν περιληφθούν στα έξοδα οι πληρωμές για το χρέος.
«Aπαιτείται μια διευκρίνηση για να ξεκαθαριστούν αβάσιμες κατηγορίες ότι το ΔΝΤ είναι άκαμπτο, ζητώντας αχρείαστα νέα δημοσιονομικά μέτρα προκαλώντας ως αποτέλεσμα καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις και την καταβολή επειγόντως απαιτούμενων κεφαλαίων», γράφει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: