Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2016

Τα ψεύδη και οι ανακρίβειες του Κυρ. Μητσοτάκη για τον «Κήρυκα δανείων» - ΣΥΡΙΖΑ: Διαπλοκή, διαφθορά και φέσια για τον ελληνικό λαό



Τα νέα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα το άρθρο του περιοδικού Hot Doc σχετικά με το δάνειο της εφημερίδας “Κήρυκας Χανίων”, διαψεύδουν πλήρως τους ισχυρισμούς του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή και τη διαφθορά - «Για μία ακόμα φορά, αποδεικνύεται πως η μόνη αλήθεια που είπε -άθελα του- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ότι το δάνειο βασίστηκε στην ιδιότητα του πρώην πρωθυπουργού του πατέρα του. Αυτή είναι η “συμφωνία αλήθειας της ΝΔ: Διαπλοκή, διαφθορά και φέσια για τον ελληνικό λαό», το σχόλιο του ΣΥΡΙΖΑ

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ρεπορτάζ (αναλυτικά παρακάτω), η περίφημη «διαδικασία ρύθμισης» του δανείου την οποία επικαλέστηκε πρόσφατα ο Κυρ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, δεν είναι τίποτε άλλο από δήλωση προθέσεων προς την τράπεζα από την πλευρά του δανειολήπτη, με βάση τα στοιχεία που έχει προσκομίσει η ίδια η Τράπεζα Πειραιώς! Επιπλέον, οι περίφημες εξασφαλίσεις του δανείου για τις οποίες ωρυόταν ο επικεφαλής της ΝΔ, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ακίνητο που ανήκει στον πατέρα του, το οποίο όμως είχε προσημειωθεί ως εγγύηση και για άλλο δάνειο από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα! Επιπλέον, όπως παραδέχτηκε η διευθύντρια Επόπτείας του Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, Σπ. Παπαγιαννίδου, στην κατάθεση της στην Εξεταστική Επιτροπή, το συγκεκριμένο δάνειο έχει πληρωθεί από τον μέτοχο, δηλαδή μπήκε στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Φορτώθηκε με απλά λόγια στον ελληνικό λαό (σημειώνεται ότι όταν η Τράπεζα προχώρησε, μετά από 10 χρόνια, στην καταγγελία του δανείου, το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 675.708 ευρώ).


Η σχετική απάντηση της κ. Παπαγιαννίδου:

«Η τράπεζα πρέπει να λαμβάνει συγκεκριμένα κριτήρια. Για μας, έπειτα από 90 ημέρες τα δάνεια καθίστανται μη εξυπηρετούμενα» είπε η Σπ. Παπαγιαννίδου και πρόσθεσε: «Εμείς εποπτικά δεν αναγνωρίζουμε το δάνειο ως στοιχείο δανειακού χαρτοφυλακίου. Δεν μπορεί ένα δάνειο που δεν αποπληρώνεται επί τόσο καιρό να το λαμβάνουμε υπόψη. Είναι σαφέστατα ζημία για την τράπεζα. Πληρώθηκε από τον μέτοχο (της τράπεζας)». «Έχει πληρωθεί από τον μέτοχο, άρα μπήκε στην ανακεφαλαιοποίηση και επομένως πλήρωσε ο ελληνικός λαός» επισήμανε ο Ν. Σαντορινιός. «Βεβαίως» απάντησε η μάρτυρας.

Στις 28/4/05, όπως είχε αποκαλύψει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ν. Σαντορινιός σε προηγούμεη συνεδρίαση της εξεταστικής επιτροπής, δόθηκε δάνειο ύψους περίπου 300.000 ευρώ στον Κήρυκα Χανίων, συμφερόντων του πρώην πρωθυπουργού και επίτιμου προέδρου της ΝΔ Κων/νου Μητσοτάκη (ήταν πρόεδρος και διευθ. σύμβουλος της εταιρείας) και ενώ η εταιρεία είχε σωρευτικές ζημιές πάνω από 200.000 ευρώ. Από το δάνειο, τα 265.000 είναι ακάλυπτα! Από το 2005 δεν έχει δοθεί κανένα ποσό και μόνο μετά από 11 χρόνια η τράπεζα πήρε πρωτοβουλίες για να ζητήσει τα χρήματά της (σ.σ.: αναλυτκά παρακάτω)! Να σημειωθεί ότι η εφημερίδα έχει σταματήσει να κυκλοφορεί και χρωστάει χιλιάδες ευρώ σε εργαζόμενους.






Όπως αναφέρει σχετικά το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ:

«Τα νέα στοιχεία που φέρνει στη δημοσιότητα το άρθρο του περιοδικού Hot Doc σχετικά με το δάνειο της εφημερίδας “Κήρυκας Χανίων”, διαψεύδουν πλήρως τους ισχυρισμούς του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Κυριάκου Μητσοτάκη στη συζήτηση στη Βουλή για τη διαπλοκή και τη διαφθορά.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του ρεπορτάζ, η “διαδικασία ρύθμισης” του δανείου για την οποία διερρήγνυε τα ιμάτια του ο Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής, δεν είναι τίποτε άλλο από δήλωση προθέσεων προς την τράπεζα από την πλευρά του δανειολήπτη, με βάση τα στοιχεία που έχει προσκομίσει η ίδια η Τράπεζα Πειραιώς! Επιπλέον, οι περίφημες εξασφαλίσεις του δανείου για τις οποίες ωρυόταν ο επικεφαλής της ΝΔ, δεν είναι τίποτε άλλο από ένα ακίνητο, το οποίο όμως είχε προσημειωθεί ως εγγύηση και για άλλο δάνειο από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα! Κι όλα αυτά για μια εταιρεία που, τη στιγμή που αιτήθηκε το δάνειο, παρουσίαζε ζημιές ύψους 376.000 ευρώ.

Από το ρεπορτάζ, όμως, προκύπτει και κάτι ακόμα: Ενώ διέκοψε την εκδοτική της δραστηριότητα το 2005, η εν λόγω εταιρεία, όπως αναφέρουν οι ισολογισμοί που έχει καταθέσει, από το 2005 ως το 2014 κατάφερε να διπλασιάσει τον δανεισμό της και να τριπλασιάσει την ακίνητη της περιουσία. Με ποια κριτήρια το τραπεζικό σύστημα δανειοδοτούσε μια εκδοτική εταιρεία που δεν εκδίδει τίποτα;

Επιπλέον, όπως παραδέχτηκε η διευθύντρια Εποπτείας του Πιστωτικού Συστήματος της Τράπεζας της Ελλάδος, Σπ. Παπαγιαννίδου, στην κατάθεση της στην Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, το συγκεκριμένο δάνειο έχει πληρωθεί από τον μέτοχο, δηλαδή μπήκε στην ανακεφαλαιοποίηση. Με άλλα λόγια, η οικογένεια Μητσοτάκη φόρτωσε τον ελληνικό λαό με το θαλασσοδάνειο του Κήρυκα, το οποίο, με βάση τα στοιχεία του 2015, όταν δηλαδή η Τράπεζα προχώρησε, μετά από 10 χρόνια, στην καταγγελία του δανείου, ανέρχεται συνολικά στα 675.708 ευρώ!

Για μία ακόμα φορά, αποδεικνύεται πως η μόνη αλήθεια που είπε -άθελα του- ο Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι ότι το δάνειο βασίστηκε στην ιδιότητα του πρώην πρωθυπουργού του πατέρα του. Αυτή είναι η “συμφωνία αλήθειας της ΝΔ: Διαπλοκή, διαφθορά και φέσια για τον ελληνικό λαό».
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του περιοδικύ Hot Doc, του Αγγέλου Προβολισιάνου:

Ο σημερινός πρόεδρος της ΝΔ εξέθεσε τον επίτιμο από το βήμα της Βουλής, παραδεχόμενος πως η τραπεζική οφειλή της εταιρίας, όπου μετείχε και ο ίδιος, «είναι σε διαδικασία ρύθμισης». Ούτε στο ελάχιστο, όμως, δεν έχει αποπληρωθεί το δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς εδώ και 10 χρόνια, με τη δανειοδότηση του ζημιογόνου Κήρυκα να εγκρίνεται παρά τις παράλληλες υποθήκες. Το τραπεζικό άνοιγμα έχει πλέον υπερδιπλασιαστεί, αλλά η Πειραιώς για περίπου 11 χρόνια δεν επέβαλλε τις ανάλογες κυρώσεις για να διεκδικήσει τα χρήματά της. Εν αντιθέσει με ό,τι θα αντιμετώπιζε ένας άλλος κακοπληρωτής, ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης δεν δέχτηκε ούτε ενοχλητικό τηλεφώνημα από εισπρακτική εταιρία. Επί της ουσίας, σχολιάσει ο αρθρογράφος του περιοδικού, η πολιτική ιδιότητα του επίτιμου εξασφάλισε εκτός από τον επισφαλή δανεισμό και την τραπεζική του ασυλία…

Προκειμένου να αποπληώσει δεδουλευμένα ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές η εταιρία του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη κατέθεσε πιστωτικό αίτημα συνεργασίας αρ αιτήματος 20050411 00026 στην Τράπεζα Πειραιώς Το μεσο μακροπρόθεσμο δάνειο της ΚΗΡΥΞ Α Ε εγκρίθηκε παρά τις δυσοίωνες προβλέψεις της τράπεζας στις 28/4/2005 και ήταν διάρκειας 2,5 ετών και ύψους 300.000 ευρώ. Η αποπληρωμή έπρεπε να γίνει με 24 μηνιαίες δόσεις περιλαμβάνοντας περίοδο χάριτος 6 μηνών στον οφειλέτη από την πρώτη εκταμίευση. Ουσιαστικά αυτό το εξάμηνο είναι η μόνη χρονική περίοδος που το δάνειο φαίνεται ενήμερο. Προσωπικοί εγγυητές του δανείου ήταν ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης και ο συνεργάτης του Γιώργος Τζινευράκης. Όσον αφορά την έτερη εγγύηση του δανείου και συγκεκριμένα την β σειράς προσημείωση 330.000 ευρώ επί του ακινήτου 800 τ.μ. στο νομό Χανίων ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης παραποίησε και πάλι την αλήθεια Το εν λόγω ακίνητο στο δήμο Ελ Βενιζέλου είχε προσημειωθεί ως α σειράς για άλλο δάνειο ύψους 160.000 ευρώ από την Παγκρήτια Συνεταιριστική Τράπεζα Και δεν είναι μόνο η παράλληλη υποθήκη σε δύο τράπεζες αφού στην ιδιοκτησία της εταιρίας φέρεται να ανήκει και ένα ακόμα νεοκλασικό στο κέντρο των Χανίων αξίας 734.000 ευρώ. Αντί η τράπεζα να απαιτήσει ως εγγύηση το συγκεκριμένο κτίριο εμβαδού 780 τ.μ. για να εξασφαλίσει τα χρήματά της προτιμά μία κουτσουρεμένη υποθήκη που έχει προσημειωθεί σε δάνειο άλλης τράπεζας.

Άξιο απορίας είναι ότι η Πειραιώς ενέκρινε τη χρηματοδότηση μίας ζημιογόνας εταιρίας η οποία παρουσίαζε τότε σωρευτικές ζημιές ύψους 376.000 ευρώ. Ποσό δηλαδή που ξεπερνά και αυτό του ίδιου του δανεισμού Παρ όλα αυτά το δάνειο δόθηκε από την τράπεζα ασχέτως αν η ίδια ομολογούσε πως ο ακάλυπτος κίνδυνος της πίστωσης έφτανε τα 265.312 ευρώ. Στη γραπτή ανακοίνωση που εξέδωσε τον Ιούλιο ο τέως πρωθυπουργός ανέφερε την ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ Α Ε ως την εταιρία που ανέλαβε να αποπληρώσει το δάνειο του Κήρυκα. Κατά τα λεγόμενα του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη η συγκεκριμένη εταιρία συστάθηκε για να εκδώσει τον Νέο Κήρυκα από τις εγκαταστάσεις της παλιάς εφημερίδας με αντάλλαγμα τη μεταφορά του δανείου το οποίο και θα πλήρωνε αντί της ΚΗΡΥΞ Α.Ε. «Το Μάρτιο του 2005 ο εκ των εγγυητών επιχειρηματίας ίδρυσε με έτερο πετυχημένο και αξιόλογο χανιώτη συνάδελφο του εκδοτική εταιρία με την επωνυμία ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ Α.Ε. Προκειμένου να εκδώσει νέα εφημερίδα με τον τίτλο Νέος Κήρυκας Κήρυκας στις εγκαταστάσεις της παλιάς και στο πλαίσιο της συμφωνίας αυτής ανέλαβε την υποχρέωση της αποπληρωμής των δόσεων του επίμαχου δανείου που είχε λάβει η ΚΗΡΥΞ Α Ε από την Τράπεζα Πειραιώς» σημείωνε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης.

Εδώ εντοπίζονται τα εξής παράδοξα: Εκτός του ότι μία νεοσύστατη εταιρία φοράει ένα φέσι 300.000 ευρώ σύμφωνα με το ΦΕΚ αρ φύλλου 4252 η ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ Α Ε του Γιώργου Τζινευράκη καταχωρήθηκε στο Μητρώο Ανωνύμων Εταιριών στις 6/6/2005. Δηλαδή ξεκίνησε τυπικά τη λειτουργία της τρεις μήνες μετά από την ημερομηνία που αναφέρει ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης. Επίσης σύμφωνα με τα έγγραφα της τράπεζας πουθενά δεν αναφέρεται η ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ Α Ε προκαλώντας το ερώτημα πώς είναι δυνατόν να μην έχει ενημερωθεί η Πειραιώς για τη μεταφορά αποπληρωμής του δανείου στη συγκεκριμένη εταιρία Κι αν εν πάση περιπτώσει παραλείφθηκε αυτή η πληροφορία από την τράπεζα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης πώς γνωρίζει την πορεία ενός δανείου σε μία εταιρία που δεν συμμετέχει.
Τραπεζική σιωπή αφού πληρώνουν άλλοι

Στην περίπτωση που ο κακοπληρωτής δεν ονομάζεται Μητσοτάκης, η καταγγελία ενός δανείου από την τράπεζα γίνεται μέσα σε διάστημα 90 ημερών από την πρώτη επισήμανση μη καταβολής της δανειακής δόσης. Για τον Κήρυκα όμως του επίτιμου προέδρου της ΝΔ και με μέτοχο τον νυν πρόεδρο του κόμματος η Πειραιώς αντέδρασε με δεκαετή καθυστέρηση. Συγκεκριμένα στις 4/12/2015 παρουσιάζεται

το ένα και μοναδικό μέχρι τότε υπηρεσιακό σημείωμα της τράπεζας γιατο θαλασσοδάνειο του Κήρυκα. «Προ τείνουμε μεταφορά σχέσης σε οριστική καθυστέρηση με άμεσο κλείσιμο του λογαριασμού», αναγράφεται στη μετα χρονολογημένη αντίδραση της τράπεζας χαρακτηρίζοντας το συγκεκριμένο δάνειο με ανώτατο στάδιο κινδύνου 22 και υπογραμμίζοντας ότι το συνολικό υπόλοιπο είναι 675. 708 ευρώ. Το χειρότερο για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη είναι ότι στο συγκεκριμένο σημείωμα ξεκαθαρίζεται ότι σύμφωνα με το από 4/4/2012 πρακτικό της 'ΕκτακτηςΓενικής Συνέλευσης και το πρακτικό Διοικητικού Συμβουλίου της πιστούχου πρόεδρος Δ.Σ. και διευθύνων σύμβουλος είναιο κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης προσθέτοντας ότι η λήξη θητείας του είναι στις 4/4/2017. Δηλαδή πουθενά δεν περιλαμβάνεται η ΠΕΡΙΓΡΑΜΜΑ Α Ε που είχε αναλάβει κατά τον επίτιμο την αποπληρωμή του δανείου.


Προφανώς και οι ευθύνες δεν ανήκουν μόνο στον οφειλέτη αλλά και στον δανειστή. Αυτό στοιχειοθετείται από τις παρουσίες υψηλόβαθμων τραπεζικών στελεχών στην Εξεταστική Επιτροπή για τις δανειακές χρηματοδοτήσεις MME και κομμάτων. Από εκεί μάθαμε το τι θα έπρεπε να έχει κάνει η τράπεζα νια την περίπτωση του Κήρυκα αλλά και ποιος τελικά πλήρωσε το δάνειο της εταιρίας του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη.

« Γνωρίζετε περιπτώσεις Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που αν και δεν έχουν αποπληρώσει στο ελάχιστο ή έως και καμία δόση και ενώ έχουν και εμπράγματες υποθήκες δεν είχαν κινηθεί εναντίον τους για πάνω από δέκα χρόνια οι προβλεπόμενες κυρώσεις όπως η κήρυξή τους ως μη εξυπηρετούμενα ή και η καταγγελία όλων αυτών των δανείων», ήταν το γενικό ερώτημα του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νεκτάριου Σαντορινιού στον αναπληρωτή διευθύνοντα σύμβουλο της τράπεζας. Για να καταλάβω Δεν έχουν πληρώσει τίποτα για δέκα χρόνια αναρωτιόταν με τη σειρά του ο κ Πουλόπουλος». Όταν ο βουλευτής του απάντησε τίποτα το Άξιο απορίας είναι ότι n Πειραιώς ενέκρινε τη χρηματοδότηση μίας ζημιογόνας εταιρίας η οποία παρουσίαζε τότε σωρευτικές ζημιές ύψους 376.000 ευρώ Ποσό δηλαδή που ξεπερνά και αυτό του ίδιου του δανεισμού Παρ όλα αυτά το δάνειο δόθηκε από την τράπεζα ασχέτως αν η ίδια ομολογούσε πως ο ακάλυπτος κίνδυνος της πίστωσης έφτανε τα 265.312 ευρώ στέλεχος της τράπεζας αποσαφήνιζε ότι δεν είναι λογικό η τράπεζα να μην έχει εκκινήσει οποιαδήποτε διαδικασία κατά του δανειολήπτη. Όταν ο κ. Σαντορινιός έγινε πιο συγκεκριμένος αναφέροντας την περίπτωση της δανειοδότησης του Κήρυκα ο Γιώργος Πουλόπουλος έσπευσε να διευκρινίσει: «Την έχουμε καταγγείλει. Είναι καταγγελμένη». Ο βουλευτής επισήμανε πως το στέλεχος της Πειραιώς εννοεί το υπηρεσιακό σημείωμα και ρώτησε αν το όνομα Μητσοτάκης ήταν ο λόγος που η τράπεζα άργησε 10 χρόνια και 6 μήνες για να λάβει τα απαιτούμενα μέτρα.

«Πρέπει να επανέλθω. Όπως σας είπα δεν ξέρω την περίπτωση Θα επανέλθω αφού μάθω περισσότερες λεπτομέρειες αρκέστηκε να απαντήσει ο κ Πουλόπουλος Και επανήλθε απαντώντας γραπτώς στο ερώτημα που τέθηκε στην επιτροπή Λόγω της ύπαρξης ληξιπρόθεσμων η σύμβαση καταγγέλθηκε. Εάν ο δανειολήπτης που δήλωσε πρόθυμος να ρυθμίσει την οφειλή του δεν ανταποκριθεί στην πρόταση της τράπεζας η τράπεζα θα προβεί στις κατά το νόμο ενέργειες καθώς πιστικά και εξασφαλιστικά έχει τηρηθεί πιστοδοτικό όριο και η τράπεζα εάν τελικά δεν υπάρξει ρύθμιση θα προβεί σε κάθε νόμιμη ενέργεια για την είσπραξη του δανείου» τόνισε μεταξύ άλλων. Και κατέληξε λέγοντας: «Κατά συνέπεια μέχρι την 19η Σεπτεμβρίου δεν είχε γίνει ρύθμιση απλά είχε εκδηλωθεί η πρόθεση γι αυτή. Εξ ού και η δήλωση Μητσοτάκη μπροστά σε όλο το Κοινοβούλιο πως το δάνειο είναι σε διαδικασία ρύθμισης. Ωστόσο το δάνειο πληρώθηκε κι ας μην ήταν ο Κωνσταντίνος ή ο Κυριάκος Μητσοτάκης που κατέβαλαν τα χρωστούμενα.

Το παρών στην Εξεταστική Επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια έδωσε και η διευθύντρια Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ Σπυριδούλα Παπα γιαννίδου (σ.σ.: βλέπε στην αρχή του δημοσιεύματος). Όταν ρωτήθηκε για το δάνειο του Κήρυκα, η κ. Παπαγιαννίδου είπε πως το δάνειο είναι ζημιά για την τράπεζα και ότι πληρώθηκε από τον μέτοχο. «Έχει πληρωθεί από τον μέτοχο άρα μπήκε στην ανακεφαλαιοποίηση και επομένως πλήρωσε ο ελληνικός λαός», επισήμανε ο Νεκτάριος Σαντορινιός. «Βεβαίως», αποκρίθηκε το στέλεχος της ΤτΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: