Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016

«Αλμα» για ελληνικό τουρισμό προβλέπει ο Σχοινάς της Κομισιόν


Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν προέβλεψε πως το 2026 η συμβολή του τουριστικού τομέα στην ελληνική οικονομία θα ανέρχεται στο 22% του ΑΕΠ, ενώ η άμεση και έμμεση απασχόληση στον τουρισμό θα αντιπροσωπεύει το 28% του συνολικού εργατικού δυναμικού.


Για διαφαινόμενη ομαλή εξέλιξη του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων, η οποία θα βοηθήσει στην εμπέδωση της εικόνας σταθερότητας για τη χώρα, έκανε λόγο προ ολίγου ο Μαργαρίτης Σχοινάς, επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, κατά την εναρκτήρια ομιλία του 15ου συνεδρίου του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, οι εργασίες του οποίου ξεκίνησαν νωρίς σήμερα το πρωί.Αναφερόμενος στον τομέα του τουρισμού, ο Μ. Σχοινάς προδιέγραψε αλματώδη ανάπτυξη του τουριστικού τομέα στην Ελλάδα την επόμενη δεκαετία. Προέβλεψε πως το 2026 η συμβολή του τουριστικού τομέα στην ελληνική οικονομία θα ανέρχεται στο 22% του ΑΕΠ, ενώ η άμεση και έμμεση απασχόληση στον τουρισμό θα αντιπροσωπεύει το 28% του συνολικού εργατικού δυναμικού της χώρας.
Ο επικεφαλής εκπρόσωπος της Κομισιόν, ωστόσο, ανέφερε πως τα δεδομένα πλεονεκτήματα της χώρας δεν επαρκούν από μόνα τους. Για τον λόγο αυτόν απαιτούνται, μεταξύ άλλων, βαθιές τομές. Επιτακτική ανάγκη, όπως ανέφερε, αποτελεί η συγκρότηση ενός επιτελικού οργάνου για τον τουρισμό. Κι αυτό καθώς, όπως εξήγησε, απαιτείται πολιτική και διοικητική οργάνωση σε αντιγραφειοκρατική κατεύθυνση.
Όπως σημείωσε με έμφαση, απαιτείται να σαρωθούν όλα τα κανονιστικά εμπόδια που δεν επιτρέπουν ουσιαστικά σε νέους παίκτες να εισέλθουν στην ελληνική αγορά. «Πρέπει να φύγουμε από την αντίληψη του "μακάριοι οι κατέχοντες" που αντιπροσωπεύει μια αντίληψη που ευνοεί τους μέσα αλλά εμποδίζει τους έξω», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Σε ό,τι αφορά το επενδυτικό περιβάλλον ο Μ. Σχοινάς ανέφερε πως στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ θα είναι διαθέσιμα για την Ελλάδα 600 εκατ. ευρώ για επενδύσεις που συνδέονται με την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Προέτρεψε ταυτόχρονα τους επιχειρηματίες του τουρισμού να αξιοποιήσουν δύο επενδυτικά εργαλεία. Το πρώτο αφορά την πρωτοβουλία «COSME», η οποία απευθύνεται κυρίως στη στήριξη μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ενώ το δεύτερο αφορά το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ, το οποίο -όπως ανέφερε- παρατείνεται για μία τριετία, έως το 2020, και θα διαθέτει διπλάσιους πόρους.
Μέχρι σήμερα, σημείωσε, έχει εγκριθεί η χρηματοδότηση από το πρόγραμμα Γιούνκερ, με συνολικά 574 εκατ. ευρώ, πέντε επενδυτικών σχεδίων στην Ελλάδα, συνολικού ύψους άνω του 1 δισ. ευρώ.
Όπως επεσήμανε ωστόσο, το επενδυτικό σχέδιο Γιούνκερ διαφοροποιείται από προηγούμενα ανάλογα, καθώς δεν υιοθετεί την αντίληψη επιχορήγησης, αλλά προϋποθέτει την ανάληψη ρίσκου από τον επενδυτή. Ταυτόχρονα, επικεντρώνεται στους τομείς της νέας οικονομίας (περιβάλλον, νέες τεχνολογίες, ψηφιακή οικονομία, έρευνα) και όχι σε έργα «για την άσφαλτο και το τσιμέντο», όπως τόνισε.
Πηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια: