Τρίτη 11 Οκτωβρίου 2016

Το Eurogroup «έσπασε» τη δόση. Τώρα το 1,1 δισ. ευρώ, τέλη του μήνα τα υπόλοιπα που σχετίζονται με τις ληξιπρόθεσμες οφειλές

EUROGROUP 10 OCTOBER 2016


Σε δύο μέρη «έσπασε» την εκταμίευση της δόσης το Eurogroup.
Η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο Λουξεμβούργο ολοκληρώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας και ενέκρινε μόνο την εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ από το σύνολο των 2,8 δισ. ευρώ της υποδόσης. Σύμφωνα με πληροφορίες, η απόφαση για τα υπόλοιπα 1,7 δισ. ευρώ μετατίθεται για τα τέλη του μήνα.
Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ολοκληρώσει την υλοποίηση του συνόλου των 15 προαπαιτουμένων, τόνισε ότι καταγράφηκε η πρόοδο που έχει σημειωθεί στον τομέα των ληξιπρόθεσμων οφειλών τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, δηλώνοντας ότι το Eurogroup αναμένει στοιχεία για τον Σεπτέμβριο.
Από την πλευρά του, ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σημείωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εξουσιοδότησαν τον ESM να εκταμιεύσει 1,1 δισ. Πρόσθεσε ότι η επίσημη απόφαση θα ληφθεί από το διοικητικό συμβούλιο του Οργανισμού, το οποίο θα αποφασίσει και για την εκταμίευση του υπολοίπου 1,7 δισ., μόλις ληφθούν περισσότερα στοιχεία από τις ελληνικές αρχές για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.
Ο κ. Ρέγκλινγκ υπογράμμισε ότι ο ESM έχει ήδη εκταμιεύσει 28,9 δισ. προς την Ελλάδα, από την έναρξη του τρίτου προγράμματος. Συμπλήρωσε ότι ο ESM και ο EFSF έχουν συνολικά εκταμιεύσει 170,7 δισ., αποτελώντας τους σημαντικότερους πιστωτές της Ελλάδας.
Να σημειωθεί ότι ένα τέτοιο ενδεχόμενο (το σπάσιμο της υποδόσης) ήταν γνωστό από χθες, καθώς όπως έγινε γνωστό, η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε στείλει όλα τα στοιχεία για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου, με τα χρήματα που έλαβε η χώρα στο πλαίσιο της προηγούμενης δόσης, τον Ιούνιο. Ένα τεχνικό θέμα, ωστόσο βασικό, καθώς η απόδειξη πως τα χρήματα έφτασαν στους ιδιώτες δικαιούχους ήταν προϋπόθεση για την καταβολή των 1,7 δισ. ευρώ από το συνολικό ποσό των 2,8 δισ. ευρώ της δόσης.
Πηγές του υπουργείου Οικονομικών εξηγούσαν για τα 1,7 δισ. ευρώ που αφορούν ληξιπρόθεσμες οφειλές, ότι τα επίσημα στοιχεία του Ιουλίου - Αυγούστου δείχνουν ότι έχουμε υπερκαλύψει το στόχο και τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου δεν ήταν δυνατόν να βγουν πριν από το τέλος Οκτωβρίου. «Τα 1,7 δισ. ευρώ θα εκταμιευθούν στις 24 Οκτωβρίου, στην επόμενη, δηλαδή, συνάντηση του ESM, όπου και τα επίσημα στοιχεία του Σεπτεμβρίου θα επιβεβαιώσουν ότι κινούμαστε πολύ πάνω από το στόχο μας» συμπλήρωναν οι ίδιες πηγές.
Η ανακοίνωση του Eurogroup
Το Eurogroup καλωσορίζει την εφαρμογή των 15 προαπαιτούμενων από τις ελληνικές αρχές, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.
Το Eurogroup συγχαίρει τις ελληνικές αρχές για την υιοθέτηση των αναγκαίων περαιτέρω μέτρων για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος και του τομέα της ενέργειας, την ενίσχυση της διακυβέρνησης των τραπεζών, της πλήρους εγκαθίδρυσης μιας νέας ανεξάρτητης γραμματείας εσόδων και την προώθηση του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων.
Το Eurogroup σημειώνει ακόμα την περαιτέρω πρόοδο στην συγκρότηση του Ταμείου Ιδιωτικοποιήσεων και Επενδύσεων – της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (ΕΕΣΠ).
Το Eurogroup τονίζει ότι η επιλογή των μελών του Συμβουλίου των Διοικητών στην EEΣΠ, συμπεριλαμβανομένων των θέσεων του προέδρου και του CEO, πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα ώστε το ταμείο να λειτουργεί κανονικά πριν το τέλος του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.
Για το σκοπό αυτό, καλωσορίζουμε τη δέσμευση των ελληνικών αρχών να διασφαλίσουν ότι η διαδικασία επιλογής θα ευθυγραμμίζεται με τις απαιτήσεις του νόμου για την ΕΕΣΠ, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα μέλη του Συμβουλίου είναι πλήρως ανεξάρτητα, με επαγγελματισμό και ξεκάθαρη εμπειρία και ότι τα κριτήρια διακυβέρνησης θα είναι σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές.
Η εφαρμογή των προαπαιτούμενων ανοίγει το δρόμο για το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM να εγκρίνει την εκταμίευση του 1,1 δισ. ευρώ που έχει απομείνει από την δεύτερη δόση για τις ανάγκες εξυπηρέτησης του χρέους.
Το Eurogroup αναγνωρίζει ότι έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος προς την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Ιουλίου και του Αυγούστου και σημειώνει τον χρόνο που απαιτείται για την ολοκλήρωση των στοιχείων του Σεπτεμβρίου, που θα είναι αργότερα τον Οκτώβριο.
Η θετική αξιολόγηση των θεσμών για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών από την Ελλάδα θα ανοίξει το δρόμο για την απελευθέρωση των 1,7 δισ. ευρώ, που θα καταβληθεί σε ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων οφειλών.
Το Eurogroup θα στρέψει τώρα την προσοχή του στα επόμενα στάδια του προγράμματος του ESM. Καλούμε τις ελληνικές αρχές να εντείνουν τις προσπάθειες που καταβάλουν με τους θεσμούς στα μέτρα που χρειάζονται για την έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης και καλωσορίζουμε την πρόθεση των θεσμών να επιστρέψουν στην Αθήνα στα μέσα Οκτωβρίου.
Πριν από τη συνεδρίαση των υπουργών, η Ομάδα Εργασίας (EWG) του Eurogroup με βάση την ενημέρωση που είχε από τους εκπροσώπους των θεσμών, εξέτασε εάν τηρήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις για την εκταμίευση της δόσης.
Οι δηλώσεις Τσακαλώτου
Σε τεχνικούς λόγους απέδωσε το γεγονός ότι δεν δόθηκε το πράσινο φως για τα 1,7 δισ. ευρώ από το Eurogroup. Όπως είπε τα 15 προαπαιτούμενα έχουν ολοκληρωθεί (το είχε διαβεβαιώσει άλλωστε νωρίτερα και η Κομισιόν) και το γεγονός ότι εγκρίθηκε σήμερα ολόκληρη η υποδόση, δεν δημιουργεί πρόβλημα στις πληρωμές της Ελλάδας. Και όπως εξήγησε, τα 2,8 δισ. θα εκταμιευθούν σε δύο δόσεις καθώς για τεχνικούς λόγους η Ελλάδα δεν έχει ακόμα προσκομίσει τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου για την εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων οφειλών.
«Η εκταμίευση των 1,7 δισ. που αντιστοιχούν στην αποπληρωμή των ληξιπροθεσμών οφειλών θα γίνει στις 24 Οκτωβρίου» ανέφερε ο Ευ. Τσακαλώτος. Ο ίδιος εξήγησε πως επειδή η Ελλάδα δεν έχει κάποιες σημαντικές πληρωμές στο αμέσως επόμενο διάστημα, τα 1,1 δισ. που αντιστοιχούν στην εκπλήρωση των προαπαιτούμενων θα εκταμιευθούν επίσης τότε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: